Potresan film Neplanirano pogledala brojna publika i uglednici: Redatelji otkrili nepoznate detalje sa snimanja – ‘Cenzuru filma očekujemo i u Hrvatskoj’
23. studenoga 2019.

Drugi dan zaredom, u Kinu Forum održana je pretpremijera hit filma Neplanirano (Unpalnned) u organizaciji udruge U ime obitelji. Potresni film snimljen je po istoimenoj autobiografskoj knjizi Abby Johnson i prikazuje njen životni put od studentice do najmlađe ravnateljice klinike Planned Parenthood, međunarodne organizacije koja zagovara i provodi pobačaje koja je zgrožena saznanjima iz klinike izabrala put ka obrani života nerođenog djeteta.

Tim povodom u Zagreb su došli redatelji Chuck Konzelman i Cary Solomon. Na pretpremijeru u prepunoj dvorani došli su i publicist i novinar Tihomir Dujmović, saborski zastupnik Slaven Dobrović, zastupnik Željko Glasnović, predsjednica Transparency International Hrvatska Davorka Budimir, ravnateljica Laudato televizije Ksenija Abramović, voditeljica Dijana Tikvić, prof. dr. sc. Gordan Črpić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i brojni drugi…

Dujmović: ‘Veliki dio medija prešućuje film i priču’

Uoči projekcije filma upitali smo ih za očekivanja. Publicist i  novinar Tihomir Dujmović naglasio je da je protiv cenzure.

“Žao mi je što veliki dio medija prešućuje ovaj film i priču, a Neplanirano se u svijetu pokazao kao veliki hit.”

Davorka Budimir iz Transparency International Hrvatska također naglašava “da je važno razgovarati o pobačaju i informirati publiku”.

Ravnateljica Laudato televizije Ksenija Abramović uvjerena je da će film i u Hrvatskoj doživjeti veliki uspjeh. “Ovo je jedan od najbolje dokumentiranih pro-life filmova.”, naglasila je.

General i saborski zastupnik Željko Glasnović uoči početka filma kratko je rekao: “Priča donosi produhovljenje i istinu o skrivenom genocidu koji se svakodnevno provodi u klinikama.”

Prof. dr. sc. Črpić s HKS-a ističe da se film bavi pitanjem koje ulazi u antorpološku sferu:

“Film stavlja u središte pitanje što je čovjek, kada počinje život i kada prestaje? Zagovornici tzv. prava na izbor tvrde da je njihovo viđenje napredno. To je pomodarski trend koji se kroz povijest nekoliko puta pokazao da nije napredan kako ga prikazuju.”

Redatelji: Shvatili smo da je Duh Sveti već napisao priču, a naš je posao da ju ekraniziramo

Film je životna priča, drama, čiji scenarij i režiju potpisuju Chuck Konzelman i Cary Solomon koji su se došli predstaviti zagrebačkoj publici. Publika je nakon projekcije potresnog filma redatelje dočekala s velikim pljeskom.

“Hvala na gostovanju, volimo Hrvatsku.”, naglasili su u uvodu. Zahvalili su se i američkom aktivistu, suosnivaču udruge za zaštitu braka i obitelji Brianu S. Brownu koji s njima promovira film na europskoj turneji.

“Obojica smo postavljali pitanje zašto to čini, on je rekao: Volim obitelj, obitelj je najvažnija, a pobačaj ubija obitelj. Želim da kroz film pomognemo ljudima da ne uništavaju svoje obitelji.”

Životnu priču Abby Johnson, koja je od bivše ravnateljice klinike Planned Parenthood i zagovarateljice pobačaja postala zagovarateljica prava na život, redatelji Konzelman i Solomon pretvorili su u uspješnu biografsku dramu, utemeljenu na njenoj autobiografiji. Zagrebačkoj publici otkrili su i što ih je privuklo da snime ovu potresnu priču.

“Prišla nam je mlada žena, pružila nam knjigu i rekla da moramo snimiti priču o ovome. Razmišljali smo o tome, molili se i odlučili snimiti film. Kada smo pročitali knjigu, dojmila nas je priča. Shvatili smo da je Duh Sveti već napisao priču, a naš je posao da ju ekraniziramo.”

Otkrili su da nakon povratka s turneje je po Europi planiraju odmah početi raditi na sljedećem filmu.

‘Glumica je trebala dobiti Oscara za izvrsnu glumu’

U filmu glume Ashley Bratcher, Brooks Ryan i Robia Scott, a redatelji su otkrili da odabir glavne glumice nije bio nimalo jednostavan zadatak. Ashley Bratcher, naime, nije bila prvi izbor.

“Četiri dana prije snimanja filma, još nismo imali glavnu glumicu. Zbog glume u našem filmu, nekima su i prijetili karijerom, no ona nam je rekla: ‘Ovo je moj film’. Po našem mišljenju, da je svijet pošteno mjesto, glumica bi dobila Oscara za glumu.”

Upozorili su je da će joj prihvaćanje uloge, odbaciti njenu karijeru u Hollywoodu, no ona je odgovorila “Meni je to u redu. Volim Isusa i volim djecu.”

“I doista je bila rođena za ovaj film”, pokazalo se nakon početka snimanja te su otkrili da je majka glavne glumice, nakon saznanja da će joj kćer glumiti u filmu o pobačaju otkrila da je u mladosti imala pobačaj, a o njemu je razmišljala i dok je bila trudna s glumicom.

“Odustala je u zadnji tren, dok je već ležala na stolu čekajući ginekologa koji će izvršiti pobačaj. Božjim zahvatom je to dijete spašeno, 30 godina kasnije ta glumica je postala zaštitno lice pro-life pokreta. Nije li Bog Nevjerojatan?”, kazao je Solomon i ekskluzivno zagrebačkoj publici otkrio nevjerojatan detalj s plakata filma.

“Ako pogledate u njenom oku je Gospin lik, no zamućen. Gospi i Bogu smo posvetili naš film kako bi napokon priveli pobačaje kraju. ”

Konzelman: ‘Cenzuru filma očekujte i u Hrvatskoj’

Redatelji su otkrili da su se suočili s velikom cenzurom zbog neslaganja sa sadržajem filma.

“Google je označio naš film kao propagandni. Twitter je ugasio naš račun u tjednu početka prikazivanja te su nam smanjili broj pratitelja, Bilo je i za očekivati, doista su se snažno borili protiv prikazivanja filma.”

Solomon je naglasio da su “mediji iznosili laži i htjeli spriječiti prikazivanje i obranu tradicionalnih vrijednosti.”

Konzelman je istaknuo da će do cenzure doći i u Hrvatskoj.

“Zahtijevali su cenzuru našeg filma. I upozoravam vas da ćete isto slušati i u Hrvatskoj. Reći će da je sve ovo laž. Da film nema veze s istinom. A nama je autentičnost bila iznimno važna.”

Otkrio je da liječnik u filmu nije glumac već ginekolog koji je izvršavao pobačaje. Jednako tako i medicinska sestra iz filma, u stvarnom je životu asistirala pri pobačajima.

“Ginekolog kada je ušao na set, prvo je pogledao sve oko sebe i presložio instrumente kako bi bili poslagani i u klinci. Sve što ste vidjeli, upravo je onako kako izgleda u stvarnosti.”

Suočili su se i s financijskim poteškoćama prilikom snimanja te vjeruju da im je Bog pomogao na tom putu.

“Sa svojim novcem sagradili smo set, no falilo nam je još milijun dolara bez kojih se nije mogao snimiti film. Preznojavali smo se. Bog nas je pozvao da imamo povjerenja. Iznenada je telefon zazvonio, a s druge strane netko nas je tražio broj račun.”

Donator koji im je pomogao da započnu snimanje glumi u zadnjoj sceni prilikom rušenja natpisa klinike traktorom.

Za kraj ističu da cilj filma nije osuditi ljude, već upravo suprotno.

“Nikoga ne osuđujemo, Bog vas voli i oprašta i to je pouka filma.”

Podsjetimo, unatoč brojnim preprekama – film je u SAD-u do sada zaradio više od 19 milijuna dolara, a budžet filma je bio 6 milijuna dolara.

Prema podacima International Movie Database film Neplanirano je u SAD-u i Kanadi zaradio 19 milijuna dolara – više od većine biografskih filmova u SAD-u, a koji su se u 2019. prikazivali ili se još prikazuju u Cinestaru i drugim hrvatskim kinima: film Red Joan je u SAD-u i Kanadi zaradio 1,5 milijuna dolara; The Current War 4,9 milijuna; Papillon 2,3 milijuna; A Private War 1,6 milijuna.

Film se do sada prikazivao u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj, počeo se prikazivati u Nizozemskoj i od 1.11. u Poljskoj, gdje ga je pogledalo više od 100.000 ljudi, a od ožujka 2020. moći će se gledati u Španjolskoj. Na svojim ekranima prikazali su ga najveći američki kinoprikazivači poput Cinemarka, Regal Entertainment grupe i AMC Entertainmenta, koji je ujedno i najveći lanac kina na svijetu, Odeon kina u Irskoj – najveći lanac kina u Europi te Cinepolis u Meksiku, najveći lanac kina u Latinskoj Americi.

Hoće li veliki interes javnosti za film “Unplanned” prepoznati i hrvatski distributeri i kinoprikazivači poput Blitza i Cinestara te ćemo ovu potresnu, no istinitu priču uskoro moći gledati diljem Hrvatske?

Film je pogledala i Marijana Petir te na svom Facebook profilu napisala:

“Dok sam prilazila toj predobro poznatoj ogradi koja okružuje bivšu ustanovu Planned Parenthood, nekako mi se učinilo da sam svima nevidljiva, osim Bogu. Osjetila sam da je On sa mnom i preplavila me radost, nekako čudno pomiješana s tugom. Sve je gotovo. Djeca više ne će umirati unutar tih zidova.” Potresnu životnu ispovijest Abby Johnson koja je od ravnateljice klinike za pobačaje postala gorljiva zagovornica prava nerođenih donose knjiga i istoimeni film #Neplanirano.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža