Posljedica surogatstva: Sutkinja oduzela dijete ‘homofobnoj’ mami i predala ga gay paru
26. studenoga 2015.

U svjetlu odgode izglasavanja rezolucije o surogatstvu Vijeća Europe, želimo ukazati našim čitateljima na žalostan slučaj u Velikoj Britaniji, koji je rezultat dozvoljenosti i legalnosti surogatstva. Iako je tzv. “komercijalno surogatstvo” zabranjeno, Velika Britanija, kao i Belgija, dopušta tzv. “altruistično” surogatstvo, što znači da “naručitelj” djeteta ne smije platiti ženu koja za njega nosi, rađa i predaje mu dijete ili s njom sklopiti ugovor, već ona može sve to učiniti dobrovoljno.

Tako se jedna žena, nazovimo je Alice (41), odlučila u 2013. sklopiti neformalni dogovor sa svojim prijateteljem da će joj on biti donator sperme kako bi mogla zatrudnjeti “dok joj ne istekne biološki sat” i imati djecu. Začela je putem pribora za samostalno osjemenjivanje. Većih problema s ocem djeteta nije imala, iako su pitanje skrbništva riješili na sudu, pa je dijete svaki tjedan odlazilo ocu na jedan dan i dvije noći. Ipak, otac, koji je homoseksualac te je istovremeno imao partera, odlučio je nakon nekog vremena izazvati tu odluku suda tvrdnjom da je Alice zapravo bila “surogat majka” za dijete njega i njegovog partnera.

U sudskoj odluci koja je objavljena u travnju 2015., sutkinja Alison Russel je presudila da 15-mjesečnu djevojčicu treba oduzeti majci i predati ocu i njegovom partneru te da joj ne smije biti dozvoljen pristup djevojčici, osim pod nadzorom socijalnih radnika. Majci je ukinuta roditeljska skrb i dodijeljena ne samo djetetovom ocu, nego i njegovom ljubavniku, koji nije nikako povezan s djetetom. Russel je optužila Alice da je lagala kad je pristala postati “surogat majka” za dijete koji je gay par očajno želio, već je cijelo vrijeme željela dijete samo za sebe, obmanuvši oca da bude ‘donator sperme’.

Prema presudi, djevojčica ne smije biti pod utjecajem majčinog negativnog pogleda na oca jer će to „izravno utjecati na njezin vlastiti osjećaj identiteta“. Sutkinja je istaknula da je majka iskoristila djevojčicu da manipulira sudom te je pokušala diskreditirati gay oca i njegovog partnera „na homofoban i uvredljiv način“. Koristila je „stereotipične slike i opise gay muškaraca“, „insinuirala da se gay muškarci u homoseksualnim vezama ponašaju na seksualno razuzdan način“ i rekla da su „seksualno nevjerni jedan drugome“.

“Povezanost koja će se razviti s malim djetetom koje spava sa svojom majkom, provede cijeli dan nošeno od svoje majke i bude dojeno ‘na zahtjev’ otvara pitanja o dugoročnom [negativnom] učinku na dijete”, zaključila je Russel.Presudila je da se dijete trenutno preda ocu. Iako je priznala da će dijete biti tužno zbog toga što će je “odvojiti” od majke, rekla je da će ono vrlo malo te će se “brzo prilagoditi” ocu i njegovom ljubavniku, dodajući da otac ima sposobnost dopustiti joj da odraste u “sretnu, uravnoteženu i zdravu odraslu osobu i dosegne svoju najveći potencijal”.

“Moje srce se slomilo kad je sutkinja presudila da mi smjesta uzmu kćer”, ispričala je majka Alice za Daily Mail sedam mjeseci kasnije kad joj je djelomično ukinuta zabrana govoriti o samom slučaju. “To je bilo nehumano. Zaspala je u mojim rukama i bila je dana ljudima koji su čekali u kafiću. Probudit će se i shvatiti da više nisam tamo… Bila sam tretirana kao kriminalac. Obožavam svoju kćer koju sam nosila, rodila i brinula se za nju. Željela sam ispričati svoju priču jer je odluka suda napad na moje majčinstvo. Staviti dijete u takvu situaciju je izvan pameti.”

Sutkinja Russel je komentirala cijeli slučaj zaključivši da će njezina presuda postati osnova za buduće odluke o roditeljskim sporovima u sličnim situacijama. Zakonodavstvo Velike Britanije, koje dopušta altruistično surogatstvo, dovelo je do toga da se gay par može pozvati na surogatstvo kao alibi za sudsko dobivanje roditeljskih prava nad djetetom, tvrdeći da je majka djeteta zapravo nosila i rodila svoje dijete za njih, te do toga da se djecu uopće može odvajiti od njihove majke, koja ih je nosila i rodila, i oca, kako bi ih se davalo onima koji su ih naručili.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža