Portugalski parlament ozakonio posvajanje djece za homoseksualne parove
24. studenoga 2015.

Usred političkog kaosa i nestabilnosti, u trenutku kada nakon izbora 4. listopada Portugal nije imao ni vladu ni mandatara ni parlamentarnu većinu, novi saziv portugalskog parlamenta je 20. studenoga 2015. izglasao promjene Obiteljskog zakona koje istospolnim parovima omogućuju posvajanje djece, dok je drugim izmjenama omogućio in vitro medicinski potpomognutu oplodnju za lezbijske parove.

U proceduru su bila puštena čak 4 prijedloga promjene Obiteljskog zakona: od strane Socijalističke partije (lijevi centar), Lijevog bloka (radikalna ljevica), Stranke zelenih i Stranke Ljudi – životinje – priroda. Čini se da je svaka lijeva stranka željela iskoristiti trenutak političke nestabilnosti da ozakoni svoje viđenje posvajanja djece. Većinu je dobio prijedlog Lijevog bloka.

Redefiniciju braka u Portugalu ozakonila je stranka socijalista u 2010. izmjenom Obiteljskog zakona, ali bez mogućnosti posvajanja djece, s tvrdnjom da su redefinicija braka i ozakonjenje posvajanja dvije različite stvari od kojih se samo prva nalazi u njihovom izbornom programu. Od redefinicije braka u 2010., stranke ljevice su 4 puta pokušale ozakoniti posvajanje djece za istospolne parove.

Portugal se do 24. studenoga 2015. nalazio u političkom kaosu i nestabilnosti koji su uslijedili nakon parlamentarnih izbora 4. listopada 2015. jer je vlada desnog centra bila formirana pa srušena nakon 11 dana vlasti, a nije bilo sigurno tko će biti novi mandatar. Koalicija desnog centra (PàF) dotadašnjeg premijera Pedra Passos Coelha osvojila je na izborima najviše glasova (37%), ali ne i većinu da formira vladu, dok su Socijalistička partija (32%), Lijevi blok (10%) i koalicija Komunističke partije i zelenih (8%) osvojili većinu. Ipak, nakon konzultacija političkim strankama, portugalski predsjednik Aníbal Cavaco Silva dao je mandat Coelhu i desnom centru jer nije želio da vladu formiraju antierupske sile koje zagovaraju ukidanje Lisabonskog ugovora, članstvo u NATO-u i izlazak iz Eurozone. Nova vlada trebala je podnijeti program za sljedeći mandat za koji treba natpolovičnu većinu u parlamentu. U međuvremenu je predsjednik socijalista Antonio Costa postigao dogovor s drugim lijevim strankama i prilikom izglasavanja nova vladina programa većina je glasala za nepovjerenje vladi, čime je vlada desnog centra srušena nakon 11 dana. Nakon što je predsjednik Cavaco Silva dobio pisane garancije da lijeva koalicija neće kršiti međunarodne obaveze Portugala, za mandatara je 24. studenoga izabrao Antonija Costu koji će vladu sastaviti zajedno s Lijevim blokom (portugalska “Syriza”), Komunističkom partijom i strankama zelenih.

Photo: nancydowd

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža