U ime obitelji

Posljedica kulturnog prihvaćanja eutanazije – većina liječnika u belgijskog Flandriji podržava legalizaciju čedomorstva

Posljedica kulturnog prihvaćanja eutanazije – većina liječnika u belgijskog Flandriji podržava legalizaciju čedomorstva

Liječnici i drugi zdravstveni radnici u području Belgije na kojem se govori nizozemski jezik, koji su voljni učiniti kasne pobačaje također bi podržali legalizaciju čedomorstva, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.

“Gotovo devet od deset ispitanika (89,1%) [koji obavljaju kasne pobačaje] slažu se da je u slučaju ozbiljnog (ne-smrtonosnog) neonatalnog stanja, primjena lijekova s ​​izričitom namjerom okončanja života novorođenčadi prihvatljiva”, pišu autori.

Dalje navode kako „većina liječnika dijeli mišljenje da bi zakon trebao biti izmijenjen kako bi se olakšalo donošenje odluke o prekidu života novorođenčadi”.

>Radikalne ljevičarke: Traže da plaćate svojim novcem njihove pobačaje i ukinule bi poštivanje tuđe savjesti

Naime Belgija je podijeljena na tri regije: Flandriji (nizozemski jezik), Valonija (francuski jezik) i Bruxelles (mješoviti). Stanovništvo Flandrije čini oko polovice stanovništva; Valonije, jedna trećina; a ostatak Bruxelles. Doneseni zakoni vrijede za cijelu zemlju, ali stavovi prema pobačaju i eutanaziji izrazito su različiti, te u Flandriji postoji tendencija praćenja trendova u Nizozemskoj.

Stavovi izneseni u ovom članku našli su se pod kritikom dopisnika za bioetiku u National Reviewa, Wesleyja J. Smitha.

“Takvi maliciozni stavovi prevladavali su u eugeničkom pokretu i predvidljiva su društvena posljedica kulturnog prihvaćanja eutanazije”, napisao je.

Njemački liječnici obješeni su u Nürnbergu zbog ubijanja novorođenčadi s invaliditetom – što je bio dio medicinskog holokausta. Isti taj čin – ubojstvo djeteta jer je invalid ili smrtno bolesno – sada se u Nizozemskoj prihvaća uz slijeganje ramenima”, dodao je.

U Belgiji je eutanazija legalizirana već 2002. godine kada je legalno eutanazirano 24 ljudi. Usporedbe radi 2017. godine u Belgiji je bilo čak 2304 slučajeva eutanazije, a neka istraživanja pokazuju kako se povećava broj ljudi eutanaziju više ne vide kao iznimno riješenje za teške slučajeve, već kao nužan alat za dostojanstvenu smrt.

Izvor: narod.hr