Portugal pred ozakonjenjem surogatstva!
25. svibnja 2016.

Portugalski parlament je 13. svibnja 2016. odobrio altruistično surogatstvo. Zastupnici lijevo-liberalnog bloka i nekolko zastupnika desnog centra, glasali su za značajne izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), koje će uskoro stupiti na snagu, ukoliko portugalski predsjednik ne uloži veto. Promjene Zakona:

– Dopuštaju svakoj ženi pristup MPO-u, bez obzira na njezin osobni status, ‘spolnu orijentaciju’ ili dijagnozu plodnosti. Trenutno samo muško-ženski parovi sa zdravstvenim problemima imaju pristup MPO-u;

– Dopuštaju uništenje embrija nakon 3 ili 6 godina ako za njih ne postoji nikakav roditeljski ili znanstveno-istraživački projekt. Za ovu izmjenu u zakonu nije ponuđeno nikakvo objašnjenje.

– Dopuštaju altruistično surogatstvo u slučaju žena koje nemaju maternicu, imaju maternično stanje koje čini trudnoću nemogućom ili u “ostalim opravdanim situacijama”. Ovaj je prijedlog odbačen od strane parlamentarne Komisije za zdravstvo, koja je raspravljala o ovoj temi, ali je unatoč tome odobren od strane parlamenta, ignorirajući zabrinutost Komisije.

U portugalskom društvu nije bilo nikakve javne debate, obzirom da su rasprave bile ograničene na parlamentarne urede. Tijekom rasprave nisu ispravno uzeti u obzir najbolji interesi djeteta, koje, budući da je ranjivo, mora biti posebno zaštićeno. Ni prava i dostojanstvo žene i majke nisu uzeta u obzir.

Grupa studenata i mladih profesionalaca pokrenuli su inicijativu prema predsjedniku Portugala da unutar svojih ustavnih ovlasti stavi veto na zakon kako bi omogućio javnu raspravu i stvorio konsenzus.

U Hrvatskoj civilne udruge Roda i Beta, kao i Građanska inicijativa osoba koje se bore s neplodnošću, zalažu se kao i u Portugalu za “uvođenje surogat majčinstva bez naknade za onkološke bolesnice [za koje je trudnoća vrlo rizična] i žene koje su usred bolesti ili povrede ostale bez reproduktivnih organa”. Te udruge tvrde da se zalažu za surogatstvo kao oblik “liječenja neplodnosti” i “ostvarenje roditeljstva”, što su zagovarale kod bivšeg ministra zdravstva Rajka Ostojića i na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova u 2012. prilikom donošenja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te u 2013. kod ministra Siniše Varge. “Obzirom na svakodnevne upite koje primamo od osoba zainteresiranih za ovaj vid liječenja smatramo da je krajnje vrijeme da hrvatsko zakonodavstvo ozbiljno promisli o mogućnosti ukidanja zabrane surogat majčinstva tj. izmjeni članka 31. Zakona o pomognutoj oplodnji”, rekla je Nada Topić Peratović, predsjednica udruge Beta. Više o pokušajima nametanja surogatsva u Hrvatskoj možete pročitati ovdje.

Photo: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža