U ime obitelji

Poljski predsjednik Andrzej Duda isključio mogućnost redefinicije braka u Poljskoj

Poljski predsjednik Andrzej Duda isključio mogućnost redefinicije braka u Poljskoj

Poljski predsjednik Andrzej Duda, gostovao je u utorak u emisiji poljske televizijske kuće TV Republika. Na pitanje postoji li mogućnost da međunarodne organizacije, različite lobističke skupine i pojedine europske države prisile Poljsku na redefiniciju braka, izjavio je kako ne misli “da bi se sadašnja politička većina složila oko bilo kakve izmjene Ustava na tom području kojima bi se ublažila ta odredba [o zaštiti braka kao zajednice muškarca i žene] ili dopustilo tumačenje da brak može biti i neki drugi odnos”, istaknuvši da je “brak, prema poljskom Ustavu, zajednica muškarca i žene”.

Andrzej Duda izabran je za predsjednika 2015. godine kao kandidat tada oporbene stranke Pravo i pravda čiji se politički program temelji na tradicionalnim poljskim vrijednostima, katoličkoj tradiciji i zaštiti obitelji, a sam se od početka kandidature aktivno zalagao za brak kao zajednicu žene i muškarca te pravo na život od začeća do prirodne smrti.

Osim Poljske, još je šest država članica Europske unije ustavom je zaštitilo brak kao zajednicu muškarca i žene – Bugarska, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska i Slovačka. Također, u Poljskoj nije ozakonjeno ni životno partnerstvo, iako su lijevi lobiji to pokušavali u nekoliko navrata. 2013. godine Donji dom poljskog parlamenta odbacio je tri nacrta zakona kojima se pokušalo nametnuti životno partnerstvo, uključujući i nacrt koji je predložila tada vladajuća stranka Građanska platforma.

Podsjećamo, u Hrvatskoj je Vlada SDP-a i HNS-a nametnula Zakon o životnom partnerstvu 2014. godine, nakon što je referendumskom odlukom dvotrećinske većine birača brak kao zajednica žene i muškarca ušao među najviše vrijednosti hrvatskog naroda i države, zaštićene Ustavom.

Izvor: narod.hr

Foto: fah