U ime obitelji

Poljski parlament raspravljat će o odbacivanju Istanbulske konvencije

Poljski parlament raspravljat će o odbacivanju Istanbulske konvencije

Poljski parlament uskoro započinje raspravu o zakonodavnoj inicijativi građana “Da obitelji, ne rodu”, koja bi Poljskoj omogućila povlačenje iz kontroverzne Istanbulske konvencije, poznate i kao Konvencija Vijeća Europe o nasilju u obitelji.

Nakon povlačenja iz dokumenta koji je otvorio vrata rodnoj ideologiji, očekuje se da će poljska vlada započeti rad na Međunarodnoj konvenciji o obiteljskim pravima kako bi zamijenila ono što mnogi konzervativci, umjereni i vjerske zajednice smatraju pogrešnim u Istanbulskoj konvenciji, prenosi Niedziela.pl.

>Od 14 zastupnika HDZ-a koji su glasovali protiv Istanbulske konvencije, 11 više nije u Saboru

>Poljski ministar pravosuđa pokrenuo prijedlog za opoziv Istanbulske konvencije

Pravna nevladina organizacija Ordo Iuris zajedno je s Kršćanskim socijalnim kongresom podnijela građansku peticiju Sejmu (poljskom parlamentu) u kolovozu prošle godine i započela s prikupljanjem potpisa u listopadu. Do kraja godine uspjela je dobiti podršku 150.000 potpisnika.

Istanbulska konvencija, koju je Poljska potpisala prije više od pet godina, i dalje je izvor kontroverzi. Dokument se promatra kao promicanje rodne ideologije, koja muškarce i žene vidi isključivo kao društvene konstrukte. Na taj način, konvencija je u suprotnosti s poljskim Ustavom, koji štiti obitelj kao zajednicu muškarca i žene i koji roditeljima daje pravo da odgajaju svoju djecu u skladu s njihovim vrijednostima i uvjerenjima.

Konvencija tradicionalne rodne uloge smatra izvorom obiteljskog nasilja, zanemarujući probleme poput ovisnosti, pornografije, iskorištavanja žena kao seksualnih predmeta te raspada obiteljskih veza. Protivnici Istanbulske konvencije dodaju da je nasilje u obitelji najviše izraženo u zemljama koje su usvojile rodnu ideologiju.

Trinaest europskih država, uključujući Češku, Mađarsku i Bugarsku, nisu ratificirale konvenciju, a Hrvatska se inače nalazi među onima koje su ju ratificirale.

Karolina Pawlowska, direktorica međunarodnopravnog centra Ordo Iurisa kaže da će rasprava o otkazivanju Istanbulske konvencije u poljskom parlamentu pokazati u kojem će smjeru zemlja krenuti i hoće li čuvati temeljne vrijednosti i ljudska prava ili će priklonit će se ideološkom socijalnom inženjeringu.

Podsjetimo, poljski predsjednik Andrzej Duda je u završetku predsjedničke kampanje prošle godine istaknuo da obitelj pruža snažne korijene za poljsko društvo i da će ju zaštititi na sve moguće načine sve dok narod želi da on bude predsjednik, dodavši: “pokušavaju nas uvjeriti da je LGBT kategorija ljudi, ali to je ideologija”.