U ime obitelji

Peternel: ‘Ljevica je sebi uzela za pravo da ljudska prava proglašava svojom imovinom’

Peternel: ‘Ljevica je sebi uzela za pravo da ljudska prava proglašava svojom imovinom’

U najnovijoj emisiji “55 minuta kod Željke Markić” gostovao je član predsjedništva Domovinskog pokreta i čelnik Odbora za ljudska prava te stranke, bivši potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i komentator na društvenim mrežama.

Referendum o braku

Na početku se dr. Željka Markić prisjetila kako su se oni upoznali 2013., prije referenduma o braku, kada su bili pozvani u emisiju na RTL-u.

“To je bila prva javna rasprava. Ja sam čak relativno nepripremljen došao u tu emisiju jer je to bio sam početak javne rasprave o toj temi”, prisjetio se Peternel.

“Šimleša i ti bili ste protiv referenduma o braku, ja sam bila za, voditeljica je bila više protiv nego za…”, prisjetila se dr. Markić.

“Ali rasprava je bila dobra. Sjećam se da si me nokautirala s onim istraživanjem u Teksasu”, rekao je dr. sc. Peternel.

“Ali ja sam prepoznala da ti, za razliku od Šimleše imaš istinski interes za čuti što ja imam za reći. Sjećam se da, nakon što je emisija završila, pristupio si mi na stepenicama ispred RTL-a i postavljao još neka pitanja”, kazala je Markić.

“To je bio možda moj 2. ili 3. javni nastup. Ja sam tada preuzeo mjesto potpredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora. Naravno, glede tog referenduma mi još nismo znali kako ćemo se postaviti jer, to je bio tek početak. Mi smo tada imali tranziciju HHO-a iz onog Odbora kojeg je vodio g. Puhovski i koji je bio jako ideološki svrstan, imali smo ideju promijeniti ga i učiniti da konačno postoji jedna organizacija civilnog društva za ljudska prava koja bi branila ponekad i pristojnu većinu od agresivne manjine. Meni je bilo stalo da taj proces ne ugrozim i da se postavim relativno neutralno i tada sam branio tezu da je referendum o braku ništa drugo nego brandiranje imenice te da će to izazvati reakciju lijeve Vlade koja će još proširiti izvanbračna partnerstva. Ja sam u tom smislu bio u pravu, a ti si u globalnom smislu bila u pravu jer je, što ja nisam u tom trenutku prepoznao, je to bio početak jednog drugačijeg civilnog društva, jednog drugačijeg promoviranja nekih drugih ideja, što se u nadolazećim godinama pokazalo kao ispravan put.” – istaknuo je Peternel.

“Referendum je i meni pomogao u tom repozicioniranju HHO-a gdje smo mi zapravo taj proces ubrzali s obzirom na količinu izlijeva mržnje koja je tada bila prisutna u javnom prostoru, a koju su podgrijavali mainstream mediji, politika, pseudocivilno društvo koje su zapravo bile parapolitičke organizacije tada vladajuće politike. To je otvorilo prostor HHO-u da se angažira i traži da se u mainstream uvede barem pristojan diskurs kad se razgovara o jednom sasvim legalnom referendumu”,dodao je.

“Uloga HHO-a tada je bila suprotna ulozi raznih drugih organizacija civilnog društva koje su bile povezane s politikom””, rekla je Markić.

O ljevici

U emisiji je bilo govora o postupanju ljevice u hrvatskom društvu.

“Ljevica je sebi uzela za pravo da ljudska prava proglašava svojom imovinom i da brani bilo kome drugome tko se s njima u nekim stvarima ne slaže da se tu približi. Ja sam i protiv toga da desni dio političkog spektra smatra da je domoljublje vlasništvo desnog političkog spektra. No, ovo kod ljevice je puno izraženije – to je agresivno napadanje svakoga tko misli različito od njih i automatski stavljanje takvih na stranu: ‘Nisi za Istanbulsku konvenciju, znači ti si za zlostavljanje žena.’ To je dosta nemušta taktika, ali ako se stalno ponavlja, onda kod jednog dijela građana ostaje taj dojam.

“SDP je na neki način, stvarajući to civilno društvo u tome sudjelovao”, kazala je dr. Markić.

“Apsolutno. I oni su bili dosta spretni u tome – puno lukaviji su bili za vrijeme Ivice Račana pa i počecima Zorana Milanovića kada su najviše ‘pumpali’ to civilno društvo i imali su najviše koristi od toga. Danas u SDP-u nema kvalitete čak niti da se to održi”, rekao je dr. sc. Peternel.

I Markić i Peternel složili su se da je to razlog zbog kojeg je predsjednik Milanović danas vrlo ljut kada ga kritiziraju predstavnici tzv. civilnog društva jer on zna koliko je svojevremeno za njih napravio.

“On vrlo dobro zna da bez njega oni ne bi postojali” – kazao je Peternel.

Odnos medija

Peternel je govorio i o tome kako se u mainstream medijima mijenjao odnos prema njemu.

“Ja sam bio dosta dobro medijski prihvaćen od mainstreama dok smo se bavili sa šljunčarama, Slavonskim Brodom i tamošnjim zagađenjem, zatvorskim sustavom, čak i u počecima, dok nismo stali na stranu referenduma o braku, ali onda, kad smo promijenili stav – tad je počela mržnja – tad sam ja postao neprihvatljivi desničar, a sve je kulminiralo ‘presicom’ u braniteljskom šatoru kada sam objasnio da su plinske boce, kao što zna onaj tko zna elementarnu kemiju 7. i 8. razreda, opasne samo toliko koliko su teške jer je u otvorenom prostoru potrebno minimalno 1000 stupnjeva da dođe do porasta toliko tlaka da bi ona eksplodirala” – rekao je Peternel objašnjavajući svoj istup u prilog hrvatskim braniteljima koji su tada prosvjedovali ispred Ministarstva branitelja.

“Razbio sam priče o terorizmu i govorio da se tu radi o normalnom ljudskom pravu na prosvjed, pa čak i na građanski neposluh. Ako pravo na prosvjed imaju oni koji prosvjeduju protiv Horvatinčića na Cvjetnom trgu, onda to imaju i branitelji”, rekao je.

“Tada je počela apsolutna mržnja prema meni”, rekao je Peternel.

SDP kao greška

Peternel je odgovorio i na pitanje kako to da je on, sa svim svojim antitotalitarnim stavovima u jednom trenutku pristupio SDP-u.

“To je možda u mojoj biografiji jedina stvar koju priznajem kao grešku, u tom dijelu. Za HHO ne mislim da je bila greška, mislim da smo s njime dobre stvari napravili”, rekao je.

“Što se tiče toga, to je jedanput sjajno objasnio prof. Ivo Banac kad su ga pitali: ‘Kako to da ste sada na ovoj strani, a bili ste ministar u Račanovoj vladi?’ Onda je on rekao ovako: ‘U Hrvatskoj se okolnosti i konteksti mijenjaju više nego bilo gdje drugdje. Ako 1999. niste bili na strani ‘promjene’, onda ste loš čovjek, ako 2008. niste bili na strani ‘promjene’, nešto s vama nije u redu. Jednako kao kad je odlazio Zoran Milanović niste bili na strani ‘promjene’, ne možete se smatrati dobrim čovjekom. Ja se osjećam dobrim, ali nisam kriv što dobro nikada ne dolazi.’ No, on je rekao da je bio u zabludi, da je očekivao da dođe nešto još bolje, ali je bio u zabludi”, istaknuo je Peternel.

“Izvanstranački sam surađivao s Mirelom Holy na neki projektima za zaštitu okoliša i na mjesec dana sam se priključio SDP-u. Kad sam ja vidio kakva je to ekipa, da se tu neće graditi nikakvo novo i bolje društvo, da je tu i dalje priča ‘drug Tito’, Titovi trgovi, ja sam znao da to nije društvo za mene i otišao sam” – kazao je.

“No, i dalje mislim da je hrvatska zrela za jednu pristojnu socijaldemokratsku stranku, ali koja će biti apsolutno otklonjena od bilo kakvog komunizma. Tek tada ćemo moći govoriti o tome da smo tranziciju završili i da ulazimo u pristojno demokratsko društvo”, dodao je.

Želite se pretplatiti (besplatno) na kanal?

Ako želite pratiti podcast “55 minuta kod Željke Markić” i dobivati obavijesti o novim objavama možete se pretplatiti na kanal.

Koraci za aktiviranje (besplatne) pretplate:

  1. Prijavite se na YouTube na računalu.
  2. Otvorite videozapis na kanalu na koji se želite pretplatiti.
  3. Ispod playera videozapisa kliknite Pretplati me(Subscribe)

Kad se pretplatite na kanal, svi novi videozapisi koje taj kanal objavi prikazat će se u vašem feedu Pretplate i dobivat ćete obavijesti kad kanal na koji ste pretplaćeni objavi novi sadržaj.

Svaka pretplata na kanalu na Youtubeu je automatski besplatna.

>(VIDEO) Pogledajte premijeru podcasta Željke Markić i predbilježite se za nove emisije

Na feedu pretplata koji je dostupan na mobilnim uređajima i računalima prikazuju se svi videozapisi nedavno preneseni na kanale na koje ste pretplaćeni.

Ako želite dobivati sve obavijesti s kanala na koji ste pretplaćeni, dodirnite zvonce za obavijest

Zvonce će se tada promijeniti u zvonce koje zvonii tako pokazati da ste odabrali sve obavijesti.

Izvor: narod.hr