U ime obitelji

Poljska zakonom spriječila strancima dioništvo u medijskim kućama: Liberali i SAD bijesno prosvjeduju

Poljska zakonom spriječila strancima dioništvo u medijskim kućama: Liberali i SAD bijesno prosvjeduju

Poljski parlament Sejm prihvatio je amandman na zakon o radio-televizijskom prijenosu kojim se neeuropskim vlasnicima sprječava kontrola nad ulaganjima u poljske medijske kuće. Ukupno je 228 zastupnika glasovalo u korist zakona, dok ih je 216 bilo protiv, a 10 suzdržano. Zakon se trenutno prosljeđuje senatu, prenosi Remix.

Prema izglasanom zakonu, licenca za radio-televizijski prijenos može biti ustupljena isključivo subjektima sa sjedištem unutar Europskog gospodarskog prostora (EGP) i to pod uvjetom da ti subjekti budu neovisni od stranih osoba izvan EGP-a.

U praksi to znači da će američka tvrtka Discovery biti primorana prodati ulaganja koja ima u liberalnoj televizijskoj kući TVN. Ova medijska kuća drži mnogo televizijskih kanala, a njihove vijesti na TVN24 prikazuju se u udarnom večernjem terminu.

Nasilni prosvjednici koji podržavaju TVN okupili su se ispred parlamenta u srijedu kako bi protestirali protiv izglasavanja zakona. Vulgarnim sloganima vrijeđali su vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) i zastupnika Paweła Kukiza, bivšu rock zvijezdu a sadašnjeg političara koji je postao metom govora mržnje zbog podržavanja zakona.