Podignuta optužnica protiv Netflixa za promicanje seksualnog iskorištavanja maloljetnika, zbog objavljivanja filma ‘Slatkice’
8. listopada 2020.

Netflix, najveća platforma za prikazivanje video sadržaja, nalazi se pred ozbiljnim problemima nakon objavljivanja filma “Cuties” (“Stlatkice), koji prikazuje maloljetne djevojčice koje oponašaju krajnje seksualno ponašanje. Naime, zbog emitiranja tog filma, Netflix je sada suočen s optužnicom za promicanje seksualnog iskorištavanja maloljetnika.

Tu je vijest objavio Matt Schaefer, republikanski zastupnik u Zastupničkom domu Teksasa.

Podsjetimo, Netflix se krajem kolovoza našao na udaru kritika zbog seksualiziranog prikaza djevojčica nakon što je objavljen trailer za francuski film ‘Cuties’ (‘Slatkice’). Maloljetne glumice plešu u oskudnim kompletićima i izvode tzv. twerk “ples” pred kamerom.

Objava plakata izazvala je brojne i oštre kritike, među kojima su bili i komentari kako se ovakvim tretiranjem djevojčica namjerno ili nenamjerno doprinosi normalizaciji pedofilije. Inače, film u kojem glavne uloge imaju djevojčice od 11 godina označen je kao neprimjeren za mlađe od 16 godina.

>Zašto se Netflixovo seksualno iskorištavanje 11-godišnjih djevojčica tiče i nas u Hrvatskoj?

Iako se Netflix ispričao i uklonio sporne plakate i dalje je odlučio emitirati sporni film.

Isječci iz filma koji su bili objavljeni na društvenim mrežama izazvali su negodovanje korisnika.

IMDb-ov vodič za roditelje za ovaj film navodi da su u jednoj sceni “kožne hlače na 11-godišnjakinji nasilno povučene usred prepirke s drugom djevojčicom te kamera snima njezino donje rublje”.

Snimke zaslona koje su internetski objavljene pokazuju da je IMDb-ov vodič dao puno više detalja o nekim uznemirujućim aspektima filma, pa čak i primijetio da je dio sadržaja filma “zakonom definiran kao pedofilija”. Arhivirana inačica internetske stranice IMDb također prikazuje njihove izvorne smjernice za roditelje.

Tekst koji se prethodno pojavio na IMDb-ovoj stranici glasio je:

“Upozorenje za roditelje: Tijekom jedne od mnogih izrazito seksualiziranih i erotiziranih scena plesa kojima se namjerno iskorištava i objektivizira oskudno odjevene maloljetne djevojčice, jedna od 11-godišnjih plesačica podiže svoj gornji dio kostima kako bi u potpunosti pokazala svoje gole grudi. To se zakonski definira kao pedofilija i mnogim gledateljima može biti izuzetno uznemirujuće.

Jedanaestogodišnja djevojčica gleda ženski rap glazbeni video spot gdje gole žene igraju ulogu kroz ples i heteroseksualnih i lezbijskih seksualnih radnji. Jedanaestogodišnja ženska plesna skupina oponaša ove seksualne pokrete na sebi i jedne na drugima, a kamera zumira njihove intimne dijelove tijela dok se erotski grče. To za mnoge gledatelje može biti vrlo uznemirujuće.

Gole dojke maloljetnih djevojčica tijekom erotske plesne scene, dugotrajne i pretjerane snimke grudi i raširenih međunožja oskudno odjevenih 11-godišnjakinja tijekom brojnih seksualiziranih plesnih pokreta…”

 Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža