U ime obitelji

Plenkovićev koalicijski partner Pupovac ponovno kleveće Hrvatsku u inozemstvu: Evo što je kazao za slovensko Delo

Plenkovićev koalicijski partner Pupovac ponovno kleveće Hrvatsku u inozemstvu: Evo što je kazao za slovensko Delo

“Nijekanje ustaških zločina u Jasenovcu i relativizacija NDH jedan je od najtežih oblika revizionizma. To otvara prostor i za druge povijesne revizionizme, priprema teren za obnovu zločinskih ideologija koje su dovele do koncentracijskih logora kao politike, ideologije nacizma i ustaštva.”, ustvrdio je SDSS-ov Milorad Pupovac, koalicijski partner Andreja Plenkovića u razgovoru za slovensko Delo. Ustvrdio je i da se generira ideologija mržnje, a da je predsjednička kampanja protumanjinska, prenosi RTL.

O predsjedničkoj kampanji

“Predsjednička kampanja u Hrvatskoj vodi se s izrazito desnih i protumanjinskih pozicija, a posljednjih se godina u društvu generira ideologija mržnje, čemu bi se morali suprotstaviti vladajuće i oporbene stranke i građani. Kampanja za predsjedničke izbore, posebno među desnim kandidatima, vodi se za sada s izrazito desnih pozicija. To u našim okolnostima znači: s protumanjinske i protivsrpske pozicije, s pozicije krajnjeg povijesnog revizionizma. Time se lako generira ideologija mržnje, što se vidjelo posljednjih tjedana u odsutnosti njihove osude nasilja protiv Srba i pozivima nekih kandidata na zabranu SDSS-a i njezina predsjednika. Takvi “retrogradni procesi” negativno utječu na odnose Hrvatske i Srbije i na hrvatsko-srpske odnose općenito jer se otvorena pitanja “ne rješavaju, nego koriste kao sredstvo za političke sukobe”, umjesto “obnove povjerenja i suradnje dviju država i dva naroda u procesu europeizacije” cijele regije. Umjesto toga, održava se ili produbljuje nepovjerenje, a europeizacija se prakticira kao balkanizacija, u pogrdnom smislu te riječi”, kazao je Pupovac u razgovoru, objavljenom u petak.

O ćirilici

“Taj se je retrogradni proces počeo razvijati nakon oslobađajuće presude dvojici generala u Haagu 2012. godine, a ojačano je 2013. nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. U toj je kampanji protiv ćirilice na žalost sudjelovao je i dio katoličkog svećenstva, a desne udruge i nova vlada nakon Milanovićeve to su pretvorile u državnu politiku. Te su kampanje ostavile duboko korijenje u hrvatskom društvu s ambicijom da se prošire i postanu dominantni stup u političkom životu, onako kako se to događa i u nekim drugim europskim državama.”

O povijesnom revizionizmu

“Nijekanje ustaških zločina u Jasenovcu i relativizacija NDH jedan je od najtežih oblika revizionizma. To otvara prostor i za druge povijesne revizionizme, priprema teren za obnovu zločinskih ideologija koje su dovele do koncentracijskih logora kao politike, ideologije nacizma i ustaštva.”

O ‘etničkom čišćenju Srba’

U Hrvatskoj u zadnjih 5-6 godina djeluju snage koje tvrde da Srbi nisu bili kažnjeni. Zapravo je sasvim obrnuto jer za zločine protiv Srba, poput etničkog čišćenja i kršenja međunarodnog prava, za onemogućavanje vraćanja izbjeglica, gotovo nitko nije odgovarao. Tom pričom da Srbi nisu odgovarali za ratne zločine želi se zapravo održavati ratna atmosfera, poništiti rezultate mirne reintegracije istočne Slavonije te nagnati Srbe s tog područja da se isele.”

Tko drži konce u rukama?

Podsjetimo, Milorad Pupovac je zbog napada na pripadnike srpske manjine, dok se još nije znao motiv istoga, ustvrdio kako je Hrvatska poput NDH, a Srpsko narodno vijeće čiji je bio donedavni predsjednik, podnijelo je kaznenu prijavu za navodni fizički napad na nacionalnoj osnovi, koji se po svemu sudeći nije dogodio. Za Radiosarajevo.ba izjavio je kako situacija u Hrvatskoj, u pogledu stanja mira, sigurnosti te poštivanja Ustava, zakona te međunarodnih ugovora nije dobra.

Tvrdio je da se u Hrvatskoj pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge.

Neki zastupnici HDZ-a poručili su kako ne mogu vidjeti da će koalicija opstati ukoliko se Pupovac ne ispriča, a određene braniteljske udruge, prije svega HVIDRA, zatražila je raskid koalicije sa SDSS-om.

Također, proljetos je Milorad Pupovac, uvrijeđen alegorijama prikazanim na maškarama, najavio da razmišlja o povlačenju iz vlasti.

“Lutka – krnje Pupovac poruka je Andreju Plenkoviću koji je u spornoj karnevalskoj točki prikazan kao mali pastir s guskama u magli, koji pleše onako kako veliki Pupovac svira. Uostalom, pa kome do sad nije jasno tko drži konce u svojim rukama?! Narodu je!”, naglasila je kolumnistica Silvana Oruč Ivoš.

Ujedno su iz susjedne Srbije proteklih tjedana upućene oštre poruke Hrvatskoj, bez čvrstog odgovora našeg političkog vrha, dok koalicijski partner u pravilu nazoči srbijanskim proslavama umjesto hrvatskim, a reakcije hrvatskog vrha na srpske provokacije izostaju ili su izuzetno blage.

Gospodin Milorad Pupovac je u svojem nastupu, koji je u njegovom stilu i na njegov način, rekao drugačije stvari od onih koje su bile artikulirane prije dva tjedna. Rekao je da Hrvatska nema veze s NDH te je rekao da Hrvatska nije faktor nestabilnosti. Rekao je i da Vlada ne kreira klimu nesnošljivosti”, tumačio je Andrej Plenković na sjednici Vlade 12. rujna Pupovčeve riječi s njegove konferencije dan ranije kada se očekivalo da će se Pupovac ispričati, te objaviti ostaje li SDSS u koaliciji ili odlazi.

“Nitko od mene ne treba tražiti da današnju Hrvatsku ne uspoređujem s kvislinškom i zločinačkom NDH. Ja nisam četnik“, ustvrdio je tom prilikom u svojem teatralnom nastupu Pupovac.

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr

Foto: Fah