Kazališni spektakl 26. rujna: ‘Mali noćni razgovori ljevice i desnice’ prema predlošku Tihomira Dujmovića
20. rujna 2019.

“Mali noćni razgovori ljevice i desnice” najnoviji je kazališni projekt u kojem će po prvi put znamenite unutarhrvatske povijesne rasprave dobiti i svoj kazališni oblik. Ovog zahtjevnog i izazovnog posla redateljski se poduhvatio Želimir Mesarić, prokušani redateljski znalac koji nakon dužeg vremena preuzima jedan redateljski projekt, a dramaturginja je poznata teatrologinja Mira Muhoberac. Dujmovićev tekst govori o dva umirovljenika iz Novog Zagreba koji čekajući lift započinju konverzaciju i ubrzo se vidi da je jedan naglašeno lijevog, a drugi desnog svjetonazora. Dva susjeda umirovljenika tako svaku noć pretresaju povijesne teme koje Hrvati do kraja nikad nisu izrazgovarali. U početku se osjetio strah, kalkuliranje, da bi obojica na kraju shvatili da u njihovim godinama nemaju više što izgubiti.

“Sjajan Dujmovićev predložak postavili smo kao TV debatu dvojice povjesničara jer mi se ta forma činila izvrsnom za kazališni okvir. Dijalozi su sjajni, Mira Muhoberac je likove sjajno izbrusila, a glumačka ekipa je izvrsna. Po meni ovo je više od predstave, ovo je pokušaj ne samo jednog dijaloga, nego pokušaj jedne šire edukacije s jedne strane i korak prema pomirenju dviju strana. Dakako da jedna predstava ne može pomiriti zavađenu Hrvatsku, ali može argumente jedne i druge strane staviti na stol i pokazati da se u konačnici te dvije opcije mogu naći na istoj strani. To je ključna poruka koju bih volio da komunicira ova predstava. Intimno izmirenje uvjetovano zalogom budućnosti mlađih generacija.”, rekao nam je u dahu redatelj Mesarić.

“Susjed, Hrvati nikad nisu pošteno izrazgovarali svoje povijesne tragedije jer su uvijek kalkulirali, mi smo prešli 80 godina, mi fakat nemamo što kalkulirati, obavimo mi taj razgovor. Ja sam cijeli život proveo u sveučilišnoj knjižnici, vi ste pak uz Vinka Nikolića pročitali svu emigrantsku literaturu, stavimo sve što je povijest zabilježila na stol!”, reći će “ lijevi” “desnom” na početku knjige i to je pravi lajt motiv “malih noćnih razgovora”.

U predstavi igraju Vinko Kraljević (ljevičar), Tomislav Martić (desničar), Lucija Dujmović (tv voditeljica) i Petra Tunjić, (kćerka “desnog“ sugovornika), a na pozornici će se pojaviti i poznati hrvatski glazbenici koji će otpjevati svoje najveće hitove, slaveći doček Vatrenih.

“Da, točno je da će na premijeri predstave “Mali noćni razgovori ljevice i desnice” nastupati ‘Zaprešić boysi’, no, oni neće biti u postavi glumaca kako je netočno jedan portal objavio, oni će na samom kraju predstave izvesti nekoliko pjesama jer se posve skladno uklapaju u sam završetak predstave” rekao nam je na probi gdje smo ga zatekli u centru za kulturu Trešnjevka, Tihomir Dujmović.

Predstava će u Zagrebu igrati u centru za kulturu Trešnjevka, a premijera je 26. rujna.

Predstava će za početak u Zagrebu igrati 27. rujna, te 5.,11. i 29. listopada, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni kazališta te internetom na ulaznice.hr.

Ovo je druga kazališna predstava napravljena po Dujmovićevim tekstovima, prošle godine je to bila uspješnica “Tko je ubio Zvonka Bušića” koja je igrala više od 50 puta, a Ana Vilenica je za ulogu Julienne Bušić dobila u Vinkovcima nagradu za najbolju žensku ulogu u prošloj godini.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Izvor: narod.hr

Foto: Ana Šesto

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža