Plenković provodi Milanovićevu politiku nametanja LGBT agende
16. svibnja 2021.

U Republici Hrvatskoj brak je Ustavom definiran kao zajednica muškarca i žene. Rezultat je to odluke koju su hrvatski građani donijeli na referendumu 2013. godine.

Usprkos brojnim inicijativama, u 30 godina neovisnosti u Hrvatskoj je održan samo jedan građanski referendum – o ustavnoj zaštiti braka. Za referendum o braku svoj je potpis dalo više od 750 000 građana, dakle gotovo 20% biračkog tijela. 66 posto birača (946.433 glasača) su se 2013. godine izjasnili ZA ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

> Kako je homoseksualni par – u zemlji u kojoj su se građani izjasnili da je brak zajednica muškarca i žene – udomio djecu?

> U ime obitelji: Nedopustivo je da se djecu bez roditelja iskorištava za nametanje LGBT ideologije i/ili političko razračunavanje

No, unatoč jasno izraženoj volji građana da se definicija braka kao zajednice muškarca i žene unese u Ustav i da takva zajednica bude mjesto gdje će se rađati i odgajati djeca, potezi aktualne Plenkovićeve vlade ne idu u tom smjeru, nego u smjeru nametanja LGBT agende. Iako je jedino logično – da ono što je referendumom ušlo u Ustav, samo referendumom bi trebalo moći biti maknuto iz njega.

Jedan od prvih spornih poteza Plenkovićeve vlade po tom pitanju bilo je povlačenje prijedloga Obiteljskog zakona u vrijeme ministrice Nade Murganić. Prijedlog je, podsjetimo, sadržavao definiciju obitelji kao zajednice majke, oca i djeteta/djece. Ta je definicija nekima bila sporna pa je, nakon što se stvorila bura u medijima, na inicijativu premijera Plenkovića, prijedlog povučen.

Odluka Ustavnog suda

Dodatni udar na obitelj i roditeljstvo, kao i na dobrobit djece bez roditelja u Hrvatskoj dogodio se tijekom protekle godine, kada je Ustavni sud, prekoračujući svoje ovlasti, dao naputak da se Zakon o udomiteljstvu tumači “na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, dakle, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu” te je temeljem te odluke nekoliko mjeseci kasnije jednom homoseksualnom paru dano dvoje djece na udomljavanje.

Sve je počelo tako što je u veljači 2020. Ustavni sud odlučivao o ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, nakon što je Centar za socijalnu skrb, u skladu sa zakonom, odbio dati dijete na udomljavanje homoseksualnom paru. Iz tog razloga niz udruga zatražio je od ustavnog suda ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu.

>Dr. Markić: ‘Ustavni sud je prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja i za demokraciju u Hrvatskoj’

> Tko su Ivo Šegota i Mladen Kožić i koje udruge i stranke stoje iza njih?

> Plenkovićev ministar dvoje djece dao na udomljavanje/posvajanje homoseksualnom paru: Kako su nas mediji izlagali LGBT propagandi?

> Raspudić: ‘Odluka Ustavnog suda pokazuje da referendum o braku nije bio konzervativna histerija, već je pokušao spriječiti društveni eksperiment na djeci’

> Sudac Šumanović: ‘Ustavni sud odlukom samoinicijativno uvodi u hrvatski pravni sustav ‘pravo’ istospolnih partnera na zajedničko udomljavanje djeteta’

Ustavni je sud ocijenio da je Zakon u skladu s Ustavom, ali je istovremeno naložio sudovima i drugim nadležnim tijelima da osporene zakonske odredbe (tko čini udomiteljsku obitelj) tumače na već citirani način.

Drugim riječima, Ustavni sud je donio svojevrsnu pitijsku “interpretativnu izjavu” o tome kako Centri za socijalnu skrb, Ministarstvo obitelji i sudovi trebaju postupati u praksi, čime je otvorio Pandorinu kutiju jer će ta tijela donositi različita tumačenja i presude o tome mogu li homoseksualni parovi u životnom partnerstvu biti udomitelji iako zakon ne predviđa tu mogućnost. Takvim pojedinačnim i različitim tumačenjima se stvara pravna nesigurnost, čime će najviše nastradati djeca.

“Ustavni sud je kao političko tijelo HDZ-a i SDP-a prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja i za demokraciju u Hrvatskoj. Ova je odluka Ustavnog suda vrlo opasna i za demokraciju, jer je Ustavni sud – umjesto da je Zakon o udomiteljstvu, ako ga smatra protuustavnim, ukinuo i vratio u Sabor na ponovnu proceduru koja bi opet uključila javnu i znanstvenu raspravu – jednostavno na sebe preuzeo ulogu zakonodavca“, upozorila je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji komentirajući odluku Ustavnog suda.

Vezano za neke jednostrane medijske objave u kojima se tvrdi da je djetetu “svejedno” hoće li ga kroz udomiteljstvo ili posvajanje – podizati muškarac i žena ili otac i majka ili homoseksualni par – poruku su, sukladno Nauku Katoličke Crkve, uputili hrvatski biskupi putem Iustitia et pax – nakon što je Ustavni sud početkom 2020. prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja i za demokraciju u Hrvatskoj.

Više čitajte ovdje: Što hrvatski biskupi kažu o udomljavanju/posvajanju djece od homoseksualnih parova?

Lažne vijesti

Priča je nedavno dobila svoj nastavak.

“Sud odlučio da istospolni parovi mogu postati posvojitelji: “To je fantastična vijest, ali ovo nije kraj”, “POVIJESNA PRESUDA: Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu biti posvojitelji! ‘Očekivali smo pravnu odiseju, sud je ispravno postupio’”, “Povijesna presuda: Svi gej i lezbijski partneri mogu bez straha pristupiti procjeni za posvojenje” – naslovi su kojima ste bombardirani posljednjih dana – a koji predstavljaju primjere lažne vijesti. Naime, dio medija plasirao je tumačenje udruge koja već više godina lobira za posvajanje djece od istospolnih parova – kao činjenicu.

Udruga “Dugine obitelji”  je sazvala konferenciju za tisak vezano za odluku Upravnog suda – koju nisu uopće predočili medijima niti javnosti. Iz onog što je dostupno može se zaključiti sljedeće:

1.Ministarstvo rada,  mirovinskog osiguranja, obitelji i socijalne skrbi izdalo je rješenje kojim su odbili zahtjev Ive Šegote i Mladena Kožića da ih se procijeni kao potencijalne posvajatelje djeteta povjerenog na skrb državi.

2.Ovaj je homoseksualni par podnio tužbu zbog zaključka/odbijanja Upravnom sudu, a taj je sud  donio presudu kojom traži od Ministarstva da obrazloži svoj zaključak.

Nakon ovoga postoje dvije mogućnosti: prva je da će HDZ-ov ministar Aladrović izdati isto, ispravno rješenje koje će potkrijepiti kvalitetnim obrazloženjem osiguravajući da djecu posvajaju i podižu otac i majka, druga je da će pod pritiskom medija i lobističkih skupina u Hrvatskoj i Europskoj uniji – izdati drugačije rješenje. No to još trebamo vidjeti.

> Dr. Markić: ‘Zlostavljana 2,5 godišnja Nikol je iz romske obitelji. Koga štite i kome škode oni koji to skrivaju?’

Na liniji SDP-a

SDP smatra kako treba omogućiti ne samo udomljavanje, već i posvajanje djece homoseksualnim parovima. Nekadašnji SDP-ov ministar uprave u vrijeme Vlade Zorana Milanovića Arsen Bauk, pokretač hrvatskog Zakona o životnom partnerstvu, 2015. godine priznao je kako je Kukuriku vlada status homoseksualnih parova htjela regulirati putem Obiteljskog zakona, ali ih je u tome spriječio referendum, pa su morali ići na Zakon o životnom partnerstvu.

“Izjednačili smo sve što smo mogli osim samog naziva brak i prava na posvajanje djece u istospolnim zajednicama… Zbog građanske inicijative, referenduma o braku i toga što je u Ustavu brak definiran kao zajednica muškarca i žene, nismo imali mogućnost životno partnerstvo uključiti u Obiteljski zakon, ali smo donijeli Zakon o životnom partnerstvu”, javno je priznao Bauk.

Djeluje li se u interesu djece?

Možemo se pitati i je li sporna odluka Ustavnog suda donesena pod utjecajem premijera Plenkovića koji neprestano teži biti na liniji Bruxellesa. U svakom slučaju, jasno je da i Ustavni sud pod vodstvom Miroslava Šeparovića i Plenkovićeva vlada ne djeluju u interesu djece, kao što ni ne poštuju volju građana izraženu na referendumu.

Vidljivo je da je u mandatu aktualne Plenkovićeve došlo do brojnih koraka da se djecu, suprotno njihovom najboljem interesu, da na udomljavanje/posvajanje homoseksualnim parovima.

HDZ, stranka koja je 2013. podržala referendum o braku, dok je Milanović napadao referendum, danas pod vodstvom Plenkovića nameće LGBT ideologiju umjesto da se pobrine za bolje funkcioniranje sustava udomljavanja. Dok su se Šeparović ispred Ustavnog suda i Plenković ispred Vlade borili oko LGBT para i udomljavanja djece, nebriga za djecu isplivala je na površinu smrću 2,5-godišnje romske djevojčice Nikol.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža