U ime obitelji

Hod za život u Osijeku: Brojni okupljeni uz pjesmu i transparente dali podršku nerođenima

Hod za život u Osijeku: Brojni okupljeni uz pjesmu i transparente dali podršku nerođenima

Ove se subote održao drugi po redu Hod za život, obitelj i Hrvatsku, u Osijeku. Geslo ovogodišnjega Hoda glasi: Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije. Okupljanje je uz pjesmu započelo prije 11 sati.

Ruta kojom su ove godine sudionici Hoda za život hodali je: Trg kralja Držislava – Europske avenije – Kapucinska ulica – Trg Ante Starčevića gdje će biti održan prigodan program.

13 sati

Na osječkom Hodu za život sudjelovao je i nadbiskup Đuro Hranić, poznati kolumnist Ivica Šola, kao i brojni roditelji s djecom.

„Treba naći način pomoći ženama u teškim prilikama i onima koje su imale pobačaj i kažu da su bile pod pritiskom jer su živjele u teškim okolnostima. Smatram da za sve ljudske probleme postoje ljudska rješenja koje trebamo pronalaziti“, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

12,30 sati

Okupljenima su se obratile i koordinatorice Hoda za život.

Koordinatorica Lidija Blagojević pozdravila je sudionike i zahvalila na dolasku i poštivanju mjera. Istaknula je kako “izlaskom na ulice našeg grada – javno svjedočimo da želimo da Hrvatska bude država u kojoj su zaštićeni životi svih ljudi, gdje je za život siguran svaki čovjek”.

“Ne želimo da se pobačajem prekida život onog djeteta koje raste pod srcem svoje majke.”, poručila je. Također je istaknula činjenicu da živimo u demokratskom društvu te da nas to čini suodgovornima za zakone u našoj državi koje izglasavaju naši predstavnici.

“Svatko od nas ima društvenu odgovornost reći da se protivi prekidanju života nerođene djece ili ideji da bi se stare ljude ubijalo kroz eutanaziju. Što će nam sva prava, ako nije omogućeno temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na život, kako nerođenog djeteta, rođenog, pa sve do naših djedova i baka. Hodali smo danas za majke i očeve! Ne želimo da naše mlade obitelji odlaze iz Slavonije i Hrvatske jer se nemaju snage boriti protiv administracije i korupcije. Želimo da se oni koji su otišli, vrate kući! Da se naš novac ulaže u djecu, mlade, obitelji. Da se trudnice ne moraju bojati da će izgubiti posao, a mlade majke da će morati vratiti na slabije radno mjesto nakon porodiljnog.”, zaključila je Blagojević i zahvalila svim volonterima redarima i najavila hod u Slavonskom Brodu iduće subote.

Sanja Počuča, odgojiteljica u vrtiću pozvala je svoju generaciju na djelovanje i zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

“Znanost pokazuje da je srce koje nam danas kuca u grudima, počelo kucati 18 dan nakon začeća, u trbuhu naše majke. Pravo na život je temeljno ljudsko pravo . Želim živjeti u državi u kojoj zakoni štite pravo na život svakog čovjeka od početka do kraja života. Želim da se javni novac ulaže u brigu o ženama, o trudnicama, djeci. Ovdje oko nas i danas žive žene koje se nalaze u jako teškim situacijama – možda ostavljene, same, bez pomoći, bez potpore. Mnoge ne znaju osnovne činjenice o razvoju djeteta. Osvrnimo se oko sebe i pružimo konkretnu pomoć tim ženama i njihovoj djeci. Nikad, baš nikad, ne pomažemo ženi tako da joj „pomognemo“ da prekine život svog djeteta. Uvijek, baš uvijek, pomažemo ženi kad joj pomognemo da zaštiti život svog sina ili kćeri. Žena je gospodarica svog tijela. Ali onaj tren kad ostane trudna – ona u svom tijelu nosi drugo tijelo – tijelo svog sina ili kćeri. Trudnica je već majka. Jedino je pitanje hoće li upoznati svoje dijete ili će prekinuti njegov život. Moja generacija želi zaštititi i očuvati prirodu, životinje, ptice , ribe. A najviše – ljude. Svaki ljudski život je neprocjenjivo vrijedan! Srce mi je puno danas jer znam da se mi Slavonci znamo i hoćemo boriti za dobro drugih. Naši očevi su to pokazali u Domovinskom ratu, mi to pokazujemo danas – hodajući i djelujući za pravo na život najranjivijih.”

Sudionici su uz pjesmu, balone, zastave i transparente, stigli na Trg Ante Starčevića gdje ih je dočekala pozornica uz prigodan glazbeni program.

11,30 sati

Povorka je započela hod predviđenom rutom uz pjesmu i brojne transparente.

11 sati

Za dobru atmosferu i zabavu, pobrinuo se lokalni bend te uz sudionike zapjevao popularne pjesme. Poslušajte kako to zvuči:

U park su došli i brojni roditelji sa djecom dati podršku onima koji još nemaju svoj glas.

10,30 sati

Okupljanje je započelo u Parku kralja Držislava uz pridržavanje epidemioloških mjera.