U ime obitelji

Planinić: Zbog Zakona o referendumu inicijativa više neće ni biti

Planinić: Zbog Zakona o referendumu inicijativa više neće ni biti

Voditelj pravnoga tima ”U ime obitelji” odvjetnik Krešimir Planinić gostovao je u emisiji Hrvatskog radija ”U mreži Prvog”, gdje je tema bio Zakon o referendumu. Gostovali su i saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović i saborski zastupnik HDZ-a Ante Babić, a telefonom se uključio i inicijator ”Ne damo naše autoceste”, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić. ”Koja su najspornija zakonska rješenja i je li ih vladajuća koalicija spremna mijenjati u drugom čitanju, te uvažiti prigovore oporbe i nevladinih udruga?”, pitanja su o kojima su gosti raspravljali.

Problem načina prikupljanja potpisa

”U vezi s tim pitanjem događale su se velike zloporabe, jedan potpis znao je biti na cijelim listama, potpisi su se skupljali na radnim mjestima, u vrijeme radnog vremena. Neće se mijenjati taj prijedlog jer je transparentan i ide u korist organizatora”, naglasila je Antičević Marinović i poručila da SDP neće odustati od novih referendumskih pravila prikupljanja potpisa u uredima državne uprave i putem aplikacije e-građanin.

Smatra da je pogrešno da svi samo o tome raspravljaju, a zanemaruju da se ovim prijedlogom određuje transparentnije financiranje kampanja te se ide na ruku inicijatorima referenduma jer će državni uredi na sebe preuzimati ”dio mukotrpnog posla prikupljanja potpisa”.

Babić: Ovo je prijedlog protiv ili o zabrani referenduma

Babić je rekao kako HDZ smatra da su se zbog lošeg vladanja Kukuriku koalicije dogodile referendumske inicijative koje su ponukale Vladu da ide u prijedlog Zakona o referendumu. ”Ovo je prijedlog protiv ili o zabrani referenduma. Prvo predlagatelj govori o kojem bi se pitanju trebalo raditi u referendumu. Druga je stvar vezana s pravom koje imaju svi građani RH s navršenih 18 godina za jednako i opće pravo, te smo najviše kritizirali prikupljanje potpisa u uredima države uprave što smatramo neprihvatljivim. Tražili smo da se potpisi mogu prikupljati na svim javnim mjestima jer je to izravna demokracija”, naveo je.

Objasnio je kako slanjem na Ustavni sud vladajući žele dobiti na vremenu kako ne bi morali odlučivati o referendumima, s obzirom da se spominje da bi parlamentarni izbori mogli biti održani u svibnju.

Dvostruki kriteriji kod provjere potpisa

”Zbog prikupljanja potpisa u uredima državne uprave i putem aplikacije e-građanin inicijativa više neće ni biti. Tko god je ikada sudjelovao u direktnoj demokraciji razvidno mu je da neće biti mogući budući referendumi. To se radi da bi vladajući pokazali da žele birače vidjeti samo na izborima svake četiri godine, da u međuvremenu ne mogu primjećivati ništa drugo”, poručio je Planinić.

Upozorio je da kod provjere potpisa kod njihovog predsjedničkog kandidata nije problem to napraviti u 48 sati, a kod refrenduma jest. ”U referendumskom slučaju mjesecima se provjeravaju potpisi i to je problem. Radi se o dvostrukim kriterijima”, smatra on.

Stanić zadovoljan raspravom

”Zastupnicima smo iznijeli argumente i činjenice. Istaknuo je kako traže da se odmah raspiše referendum bez provjere ustavnosti jer je obrazloženje Odbora za Ustav puno netočnih činjenica i besmislen0”, zadovoljan je sinoćnjom raspravom u Saboru Stanić.

Uvođenje preferncijalnog glasovanja

Antičević Marinović je rekla i kako su vladajući uveli preferencijalno glasovanje prihvaćajući inicijativu udruge ”U ime obitelji”, ali je Planinić upozorio kako ”preferencijalno glasovanje koje je uvela Kukuriku koalicija uopće ne predstavlja stvarno preferencijalno glasovanje, nije ni na tragu promjena izbornog sustava”.

Izvor: Narod.hr

Izvor: narod.hr/hrt