Pitali smo kandidate za gradonačelnika Zagreba: Što će biti s mjerom roditelj odgojitelj?
10. travnja 2021.

Nakon smrti Milana Bandića, brojni roditelji odgojitelji zabrinuti su s budućnošću mjere i svog statusa. Mjesečnu naknadu trenutno prima nešto više od pet tisuća korisnika.

> Kujundžić za Narod.hr: ‘Mjeru roditelj odgojitelj treba uvesti na području cijele Hrvatske’

> Šterc na konferenciji UiO: Mjera roditelj odgojitelj nije socijalni trošak, već ulaganje u radnu snagu i hrvatsku budućnost 

Provjerili smo što potencijalni gradonačelnici planiraju učiniti u vezi s ovom mjerom te imaju li u planu druge pronatalitetne strategije i rješenja za obnovu demografske slike glavnog grada.

Škoro: Zadržavanje mjere te besplatne jaslice i vrtići za svu djecu

Osim što bi zadržao mjeru roditelj odgojitelj, kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro planira uvesti i druge pronatalitne mjere.

Tako je u razgovoru za Narod.hr naveo kako bi ponudio i druga rješenja za obitelji:

– Skraćivanje razdoblja registriranog prebivališta za ostvarivanje roditeljskih mjera: Skratiti prebivalište s 5 na 1 godinu
– Dodatno osiguravanje mjere „roditelj-odgojitelj“: Sklapanje sigurnih višegodišnjih ugovora
– Osiguranje sustavnog organiziranja dječjih aktivnosti tijekom školskih praznika: Plaćeni djelatnici! Mogući sezonski rad
– Poticanje aktivnijeg uključivanja države u projekte demografske obnove: Ujednačavanje mjera u cijeloj državi
 Pomoć višečlanim obiteljima u stambenom zbrinjavanju: Garantirane cijene najma / Sufinanciranje stambenog kredita
– Besplatne jaslice i vrtići za svu djecu u Zagrebu, s mogućnošću upisa tijekom cijele godine, već od jeseni.

Škare Ožbolt: Treba promovirati majčinstvo i očinstvo

Mjeru bi zadržala i Vesna Škare Ožbolt koja nam je poručila kako je “obitelj temelj društva”.

“Planiram nastaviti s mjerom roditelj odgajatelj, to je stečeno pravo i važna demografska mjera za revitalizaciju populacije. Uz to, ona je iznimno bitna za mlade obitelji, koji su odlučili započeti obiteljski život.”, navela je Škare Ožbolt za Narod.hr. Mjeru osim što bi zadržala, pokušala bi i nadograditi:

“Za početak, važno je ostvariti komunikaciju s Udrugom roditelja odgajatelja (HURO) i poslušati njihova rješenja te napraviti evaluaciju ove javne politike, kako bismo vidjeli koje je rezultate polučila, koje su joj jake i slabe strane, odnosno prednosti i nedostaci. Jedna od ideja je mogućnost da oba roditelja istovremeno budu na programu roditelj odgajatelj, a druga je uvođenje polovičnog radnog vremena, fleksibilnog radnog vremena ili pak lakše korištenje mjere samozapošljavanja, te će se određeni poslovi tako moći odvijati od doma.”

Ističe problem zapošljavanja majki/očeva nakon što mjera istekne.

“Program žene poduzetnice je jedno od rješenja. Grad Zagreb će osigurati kredite za žene koje se odluči ući u poduzetničke vode. Sljedeći veliki problem u Zagrebu su dječji vrtići. Mislim da uz obitelj, treba promovirati majčinstvo i očinstvo. Nadalje, važno je prepoznati biološku ulogu majke u početnom razvoju djeteta. Stoga bi trebalo razmislili o mjeri koja bi osiguravala majkama dojenje prije i nakon povratka na posao te napraviti pauze za dojenje. Jedino sigurno ulaganje je ulaganje u djecu i mlade jer bez njih nemamo budućnosti.”, zaključila je za Narod.hr.

Troskot: Uvođenje opcije ‘roditelj odgojitelj na pola radnog vremena’

Kandidat Mosta Zvonimir Troskot uz zadržavanje mjere uveo bi opciju B.

“Novost koju ćemo uvesti je mogućnost korištenja modela B – ‘roditelj odgojitelj na pola radnog vremena’. Imamo model A, a to je nastavak mjere roditelj odgojitelj po istim pravilima i s istim materijalnim pravima kao i dosad, te naš dodatni model B odnosno mjeru koja njenim korisnicima omogućuje rad na pola radnog vremena ili korištenje mjere za samozapošljavanje, uz primitak proporcionalne naknade za mjeru Roditelj odgojitelj u obliku drugog dohotka.”

Pavičić Vukičević: Zbog mjere roditelj odgojitelj, raste broj novorođene djece

Aktualna obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević za Narod.hr otkrila je da su rezultati od uvođenja mjere 2016. vidljivi.

“Praćenjem godišnjih statističkih podataka može se vidjeti da u Gradu Zagrebu raste broj novorođene djece, vjerujem da je to i zbog primjene ove mjere. I ne vidim razloga da se tu nešto mijenja. Korisnici ove mjere jako su zadovoljni mogućnošću njenog korištenja te ističu da im je neprocjenjiv osjećaj da u prvim godinama odrastanja njihove djece budu uz njih, da prate njihov razvoj, da sami kreiraju njihov odgoj.”, objašnjava Pavičić Vukičević.

Naglašava da je ova mjera osobne prirode i dobrovoljna pa je tako i razmišljanje i zaposlenje roditelja korisnika ove mjere osobna stvar pojedinca.

“Mi smo u Zagrebu prvi, a čini mi se i jedini, u državi na lokalnoj razini osnovali Ured za demografiju i pokazali koliko nam je demografija, odnosno pronatalitetna politika, i na takav način važna.”, zaključuje za Narod.hr.

Majandžić: Besplatan vrtić i rad na pola vremena

Nezavisni kandidat za gradonačelnika grada Zagreba prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, također tvrdi kako je mjera poticaj za mlade parove koji žele imati više djece.

Osim nastavka mjere zalaže se i za uvođenje besplatnog vrtića i rad od 4 sata dnevno “kako bi roditelj odgojitelj od 15 godine tj. sa prestankom mjere roditelja odgojitelja mogao sudjelovati na tržištu rada”.

Osim navedenog ukinuo bi “PDV na dječju hranu, obuću i odjeću i uveo besplatne radionice, igraonice i sportske aktivnosti”.

Tomašević, Filipović, Klisović oglušili se na upit portala Narod.hr

I na adrese ostalih kandidata za gradonačelnika poslali smo jednak upit, no odgovore nismo zaprimili. Iz tog razloga prenosimo ono što su o mjeri i demografiji govorili za druge medije.

HDZ-ov kandidat Davor Filipović u jednom je obraćanju javnosti naveo kako bi mjeru zadržao.

“Mjera roditelj odgojitelj – ta mjera će ostati.”, kratko je kazao Filipović, bez dodatnih obrazloženja.

SDP-ov kandidat Joško Klisović gostovao je na N1 televiziji te ustvrdio kako mjera ne daje rezultate.

“Projekt majke-odgojiteljice je bio dio populacijske politike. Traje oko pet godina, smanjuje se broj novorođene djece, što znači da projekt ne daje rezultate. Neću ga ukinuti jer se mnoge majke tako financiraju. Ostat će kako je, no politički želim da žene moraju biti osposobljene da se kvalitetno natječu na tržištu rada. Ako ih držite kod kuće 15, 20 godina, ovisno o tome koliko djece imaju, de facto ih isključujete s tržišta rada”, kazao je Klisović.

Tomislav Tomašević iz političke platforme Možemo privremeno bi zaustavio primanje novih roditelja-odgojitelja.

“Privremeno ćemo prestati uključivati nove korisnike u mjeru roditelj-odgojitelj dok ne napravimo analizu strukture korisnika i njezinih demografskih učinaka te učinaka na ostvarivanje rodne ravnopravnosti i na postignuća djece u daljnjem obrazovanju”, naveo je Tomašević.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža