U ime obitelji

Peticija U ime obitelji: Odustanite od ukidanja mjere roditelj odgajatelj

Peticija U ime obitelji: Odustanite od ukidanja mjere roditelj odgajatelj

Ukidanje mjere roditelj odgojitelj sramotni je napad na obitelji s malodobnom djecom i prava žena. Ovo je izuzetno štetan, diskriminatoran i uvredljiv način na koji dio gradonačelnikovih suradnika komunicira o velikim obiteljima i ženama koje odabiru imati više djece i ostati kod kuće kako bi se o njima brinule. Peticiju U ime obitelji možete potpisati ovdje: https://citizengo.org/hr/fm/205115-odustanite-od-ukidanja-mjere-roditelj-odgajatelj 

Iznošenje laži o demografskoj neučinkovitosti mjere roditelj odgojitelj te skrivanje statističkih podataka koji pokazuju njezinu učinkovitost je neodgovorno.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je u više navrata biračima obećao da neće mijenjati, a kamoli ukidati status roditelja odgojitelja za one očeve i majke koji ga već imaju. Jedan od primjera je i sučeljavanje u studiju 24 sata (22.5.2021.) koje možete vidjeti OVDJE.

Mjera roditelj odgojitelj dovela je do 30% povećanja rođenja trećeg djeteta u Zagrebu u samo 4 godine, a 80% korisnika mjere ima troje djece. Radi se o izvanrednom demografskom uspjehu!

Mjera financijski podupire upravo onu dobnu skupinu koja je izložena najvećim ekonomskim, poslovnim i obiteljskim pritiscima i izazovima– ljude u 20-im i 30-im godinama koji vole i žele imati više djece, ali se često na to ne odlučuju zbog financijske nesigurnosti. Naime, 77% korisnika mjere roditelj odgojitelj su u dobi od 20-39 godina.

Mjera financijski vrednuje rad očeva i majki u odgoju i brizi o djeci i kućanstvu. Kako 87% roditelja odgojitelja čine žene – ova mjera osobito pomaže u promicanju i financijskom vrednovanju često nevidljivog rada žena u obitelji. Taj doprinos žena dobrobiti njihove djece i obitelji u najmanju je ruku jednako društveno vrijedan kao i rad žena na radnom mjestu. Istodobno – čak 13% očeva odlučilo je dati prednost odgoju i brizi o svojoj djeci razbijajući društvene stereotipe.

Mjera je omogućila veću slobodu odabira onim ženama i obiteljima koje žele imati djecu. Otvorila im je mogućnost da odluče jedan dio svog života u većoj mjeri posvetiti podizanju svoje djece.

Mjera je omogućila roditeljima koji ne žele ili ne mogu koristiti status odgojitelja – dobivanje mjesta za svoju djecu u gradskim vrtićima. Naime, Zagreb ima samo 374 slobodna mjesta u gradskim vrtićima. Mjeru roditelj odgojitelj koristi 5.808 obitelji koje se brinu o oko 20.000 djece od kojih je njih nešto manje od 5.000 vrtićke dobi.

Za mjeru roditelj odgojitelj iz zagrebačkog proračuna izdvaja se samo 3-5%. Sigurno bi se više od 3-5% proračuna moglo uštedjeti na sprječavanju korupcije, međusobnom pumpanju cijena među tvrtkama u vlasništvu Grada, financiranju udruga civilnog društva koje nisu humanitarnog karaktera i dr. Sigurno postoje troškovi i aktivnosti koji su manje važni od 20.000 djece u gradu Zagrebu.

Zbog svega nevedenog udruga U ime obitelji uputila je poziv gradonačelniku da odustane od Odluke Grada Zagreba objavljene 5.11.2021. kojom praktički ukida mjeru roditelj odgojitelj. Ne samo zato što njegova odluka krši Ustav RH, zakone RH i njegovo osobno, predizborno obećanje biračima. Već i zato što su djeca bogatstvo svakog društva, a obitelji koje se odlučuju imati više djece imaju pravo na društveno vrednovanje. 

Pridružite nam se i vi!