Otpustili zaposlenicu zbog pro-life stavova, a sada ih sud natjerao na tečaj o vjerskim slobodama
17. kolovoza 2023.

Najveći svjetski niskotarifni avioprijevoznik sa sjedištem u SAD-u, Southwest Airlines, mora pohađati osmosatni tečaj o vjerskim slobodama kod istaknute kršćanske pravne skupine, presudio je savezni sudac u ponedjeljak.

>LGBT zajednica bijesni; Vrhovni sud SAD-a donio važnu presudu kojom se štite sloboda govora i vjerska uvjerenja

Sudac Brantley Starr naložio je Southwestu da predstavniku Alliance Defending Freedoma plate put, obroke i obuku kako bi mogao doći u Teksas podučavati odvjetnike ove aviokompanije o vjerskim slobodama. Ovaj sudski nalog je uslijedio nakon što je Southwest prekršio prethodne sudske odluke koje se odnose na diskriminaciju njihove stjuardese Charlene Carter koja se zalaže za život.

Dobila otkaz zbog izražavanja pro-life stavova

2013. g. Carter je napustila sindikat radnika u prometu Amerike nakon 17 godina, nakon što je saznala da se njezina članarina koristi za financiranje skupina i ideologija koje se kose s njezinim vjerskim uvjerenjima. Međutim, i dalje je morala plaćati naknade “kao uvjet za svoje zaposlenje” prema prethodnim izjavama NRTW-a.

Nakon što je izrazila svoje protivljenje političkom stavu sindikata putem društvenih medija, zrakoplovna kompanija pozvala je Carter na obvezni sastanak kako bi razgovarali o “njenim objavama na Facebooku”, uključujući i njezine pro-life poruke. Ubrzo je Crter dobila otkaz na poslu jer je, kako kažu iz Soutwesta, prekršila politiku firme.

>Klub Močvara financiran je novcem poreznih obveznika: Kako je onda moguće da otkažu nastup grupi zbog njezinih pro-life stavova?

Podigla je tužbu i pobijedila na sudu

Stjuardesa koja se zalaže za život dobila je tužbu od 5,1 milijuna dolara u srpnju 2022. nakon što je dokazano da su avioprijevoznik i Sindikat radnika u prometu Amerike povrijedili njezina prava otpuštanjem s radnog mjesta nakon što se usprotivila tome da sindikat donira članarine zaposlenika zagovarateljima abortusa Ženskog marša u Washington D.C-u.

“Sud je naredio da se Carter vrati na posao, zabranio Southwestu da diskriminira vjerska uvjerenja svojih stjuardesa te naredio Southwestu da obavijesti svoje zaposlenike o zabrani vjerske diskriminacije iz članka VII Zakona o građanskim pravima”, napisao je sudac Starr u ponedjeljak. Ali Southwest nije ispunio sve zahtjeve.

>Studenticu u VB suspendirali zbog pro-life stavova: Nakon tužbe, fakultet se nagodio

Southwest Airlines nije ispunio zahtjeve suda

Sud je od Southwesta zahtijevao da obavijesti svoje stjuardese da kompanija “ne smije diskriminirati stjuardese Southwesta zbog njihovih vjerskih običaja i uvjerenja”,kako to nalaže i objašnjava članak VII Zakona o građanskim pravima, no Southwest nije u potpunosti ispunio zahtjeve suda te je na pogrešan način interpretirao i prenio poruku zaposlenicima implicirajući da su Carterine tvrdnje bile pogrešne i proturiječne sudu.

Iz Southwesta su također “propustili spomenuti članak VII” u svom memorandumu te su pogriješili i kad su rekao da se “njihovi zaposlenici moraju pridržavati onih politika zbog kojih je Southwest otpustio Carter te da je otpuštanje Carter bilo opravdano zbog tih politika”, prema Starru.

>Facebook nastavlja s cenzurom: Nakon blokade pro-life poruka uoči referenduma u Irskoj, sada otežava Trumpovu kampanju

Obrazloženje suda

Budući da govor i postupci Southwesta prema zaposlenicima pokazuju kronično nerazumijevanje uloge federalne zaštite vjerskih sloboda, sud zaključuje da bi obuka o vjerskoj slobodi za tri odvjetnika u Southwestu koje sud smatra odgovornima (Kerrie Forbes, Kevin Minchey i Chris Maberry) bila najmanje restriktivan način postizanja usklađenosti s nalogom suda. Takvu obuku u prošlosti je provodio Savez za obranu slobode (“ADF”), što Sud smatra prikladnim u ovom slučaju.

“Southwest mora predstavniku ADF-a osigurati put u Dallas i te svu hranu, smještaj ili druge putne troškove”, presudio je sudac.

Sudac Starr je također naredio Southwestu da pošalje konkretan tekst isprike u kojem navodi da je tvrtka pogriješila u svojoj početnoj poruci. ”Prema članku VII, Southwest ne smije diskriminirati stjuardese Southwesta zbog njihovih vjerskih običaja i uvjerenja, uključujući – ali ne ograničavajući se na – ona uvjerenja izražena na društvenim mrežama i ona koja se tiču pobačaja”. Starr je naredio Southwestu da poruku prenese svojim zaposlenicima.

>Cenzura: kršćanski pro-life portal LifeSite uvršten na crnu , dano im 12 sati da pronađu novi hosting!

Pobjeda slobode vjerskog izražavanja

Nacionalno Pravo na Rad (NRTW), koje je zastupalo Carter, zahvalilo je sucu na presudi.

“Dosadašnje ponašanje Southwesta prema Carteru bilo je diskriminatorno i nezakonito, a nalog Okružnog suda s pravom obustavlja pokušaj Southwest Airlinesa da izbjegne svoju odgovornost da obavijesti stjuardese o svojim nedjelima”, rekao je predsjednik Mark Mix u izjavi podijeljenoj LifeSiteNewsu. “Nadajmo se da ova odluka suda daje nadu drugim neovisnim radnicima da se ne odriču svog prava na izražavanje vjerskog neslaganja protiv političkih programa sindikata i poduzeća.”

“Stjuardese bi trebale imati pravo glasa i nitko nema pravo osvećivati se stjuardesama zbog izražavanja vjerskog neslaganja s odlukama sindikata”, rekla je Carter prošlog srpnja nakon prve sudske pobjede.

>Youtube suspendirao kanal kršćanskog prolife portala Life Site News
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža