U ime obitelji

Otpišite račune za struju i poplavljenima u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Otpišite račune za struju i poplavljenima u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Udruga “U ime obitelji” danas je još jednom pozvala Vladu RH, Ministarstvo gospodarstva i HEP da iziđu u susret te po istom modelu po kojem planiraju otpisati račune stanovnicima pogođenima poplavama u županjskoj Posavini, što je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio jučer, otpišu i račune za povećanu potrošnju električne energije i stanovništvu poplavljenom u Sisačko-moslavačkoj županiji prilikom poplava koje su tu županiju zadesile u veljači.

U ime obitelji u dva je navrata, u travnju i u svibnju, pozivala HEP da stanovnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji otpiše račune, no iz HEP-a je u travnju stigao odgovor kako je jedino što mogu ponuditi obročnu otplata dugovanja. HEP se tada pozvao na „zakonske i podzakonske akte koji definiraju njihovu djelatnost, a koji ne predviđaju poseban tretman bilo koje kategorije kupaca u takvim situacijama“ te su odbili otpisati račune radi povećanog korištenja električne energije uslijed korištenja pumpi za ispumpavanje vode.

Nakon toga, Udruga „U ime obitelji“ zamolila je HEP za donaciju u vrijednosti 150 tisuća kuna koju bi Caritas Sisačke nadbiskupije u suradnji s područnim uredom Elektre mogao distribuirati stradalima prema službenim popisima koji su se upotrebljavali i u distribuciji humanitarne pomoći. Taj bi iznos barem djelomično mogao pokriti dodatne troškove električne energije tijekom poplava, no, i tu je zamolbu HEP odbio objasnivši kako „usprkos suosjećanju sa svim stradalima u poplavama u području Sisačko-moslavačke županije, usprkos suosjećanju sa svim ljudima koji su pretrpjeli štete nakon poplave ukazuju na činjenicu da je trgovačko društvo HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. trgovačko društvo koje svoju djelatnost obavlja kao javnu uslugu po reguliranoj cijeni, uz regulirane uvjete te stoga nije ovlašteno za davanje donacija.“