Odvjetnik Planinić: Kakve suce Ustavnog suda trebamo?
25. travnja 2016.

U sljedećih mjesec i pol Sabor mora izabrati 10 novih ustavnih sudaca. 7. lipnja iz Ustavnoga suda odlazi četvero sudaca – predsjednica suda Jasna Omejec te troje sudaca Aldo Radolović, Marko Babić i Snježana Bagić. A s obzirom na to da od početka ove godine Ustavni sud radi u vrlo okrnjenom sastavu, s 10 umjesto trinaest sudaca koliko bi ih trebao imati, odlaskom četvero sudaca početkom lipnja Ustavni bi sud izgubio kvorum potreban za rad. Naime, za kvorum i kakvo-takvo funkcioniranje Ustavni sud mora imati najmanje sedam sudaca.

U priopćenju za medije odvjetnik Krešimir Planinić član Upravnog odbora “U ime obitelji” pojasnio je kakve suce Ustavnog suda trebamo.

Udruga U ime obitelji smatra izuzetno važnim naglasiti potrebu prijavljivanja čim više kvalitetnih kandidata u izbornom postupku pred Odborom za Ustav, poslovnik i politički sustav odnosno u Hrvatskom saboru.

Osim neupitnih stručnih kvalifikacija i propisanih uvjeta za suca Ustavnog suda, valja naglasiti da tražimo i želimo da se kandidira osoba koja:

– zna razlikovati dobro od zla;

– štiti temeljna ljudska prava;

– ima hrabrosti;

– voli svoju Domovinu;

– stavlja interese hrvatskih građana ispred osobnih interesa

– dostojanstveno komunicira;

– uredno plaća poreze Hrvatskoj i dugove trećim osobama;

– poštuje vjerske slobode;

– svojim djelovanjem promiče vladavinu prava i demokraciju.

Molimo sve potencijalne kandidate koji zadovoljavaju gore navedene karakteristike, a tako i sve pozvane institucije, da podnesu prijedlog do 5. svibnja 2016. godine s istaknutom kandidaturom osoba koje će biti na ponos svih u Lijepoj našoj i izvan nje.

Vjerujemo da će se vrijednosna ocjena zastupnika Hrvatskog sabora o kandidatima za suce Ustavnog suda Republike Hrvatske rukovoditi spomenutim ljudskim kvalitetama.

Photo: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža