Očekivano: O roditeljima odgojiteljima Ustavni sud odlučivat će u punom sastavu
26. listopada 2023.

Ustavni sud u Zagrebu nije donio odluku o ustavnosti odluke Visokog upravnog suda RH, a vezano uz izmjenu odluke Grada Zagreba o mjeri roditelj odgojitelj. Očekivano, dogodila se opcija koju je odvjetnik Karlo Novosel za Narod.hr i spomenuo, o ovom će predmetu odlučivati u punom sastavu Ustavnog suda.

> Ustavni sud donosi odluku o roditeljima odgojiteljima: Odvjetnik Novosel otkriva što to znači

“Ustavni sud, na Drugom vijeću za odlučivanje o ustavnim tužbama održanom 25. listopada
2023., raspravljao je, među ostalim, o predmetu pod brojem U-III-1744/2023 i dr. u kojem je više podnositelja (u ukupno 8 ustavnosudskih predmeta) osporilo ustavnost presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, broj: Usoz-143/22-91 od 27. veljače 2023. i rješenja Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, broj: Usoz-149/22-12 od 13. ožujka 2023., donesenih u objektivnom upravnom sporu radi ocjene zakonitosti Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja klasa: 024-01/22-03/320, ur. broj: 251-16-04-22-7 od 8. rujna 2022.

Vijeće je odlučilo navedeni predmet, radi njegovog šireg značaja, uputiti na stručni sastanak odnosno na sjednicu Ustavnog suda. Stoga će odluka o ovom predmetu biti donesena na sjednici Ustavnog suda na kojoj će se o osnovanosti ustavnih tužbi odlučivati u punom sastavu Ustavnog suda (članak 68. stavak 4. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, “Narodne novine”, 99/99., 29/02. i 49/02.)”, objavio je Ustavni sud u svom priopćenju.

LoaderLoading…
EAD LogoTaking too long?

 

Reload Reload document

Open Open in new tab

> Udruga U ime obitelji pozvala Ustavni sud da prekine šutnju i donese odluku o roditeljima odgojiteljima

Udruga u ime obitelji i stotine podnositelja Ustavnom sudu RH su podnijeli ustavnu tužbu odnosno zahtjev za ocjenu ustavnosti postupanja kako Visokog upravnog suda RH tako i Grada Zagreba Ustavni sud RH se na isti zahtjev, ali i zahtjev tisuće drugih podnositelja, u potpunosti oglušio do sada.

>Palić za Narod.hr demantira Tomaševića i Dolenec: Mjera roditelj odgojitelj nije protuustavna

Što je najavio odvjetnik Novosel?

“U slučaju da se ne donese jednoglasna odluka onda će se ići na plenarnu sjednicu gdje će se odlučivati o zakonitosti odnosno o ustavnosti odluke Grada Zagreba. Možemo očekivati konačno rješenje stvari, međutim to je manje vjerojatno jer se rijetko dogodi da se postigne to da sud odmah donese jednoglasnu odluku. Vjerojatnije je da će biti zakazana još jedna plenarna sjednica gdje će se onda odlučivati o tim zahtjevima”, pojasnio je odvjetnik Novosel za Narod.hr u utorak.

>U Gradskoj skupštini nakon rasprave izglasano: Od 6. rujna ukida se mjera roditelj odgojitelj

Kašnjenje Ustavnog suda dovodi do generiranja velikog broja predmeta na Upravnom sudu

“Ovakvo postupanje i propusti nadležnih državnih institucija doveli su do enormnog kumuliranja tisuće nepotrebnih predmeta pred Upravnim sudom u Zagrebu koji su već do sada generirali ne samo izuzetno visoke troškove, a koje snosi država odnosno svaki porezni obveznik, već potencijalno, za slučaj gubitka sporova, i mogu generirati troškove za Grad Zagreb, i to u iznosima od više desetaka milijuna kuna, a koji će opet pasti na teret građana poreznih obveznika”, upozorio je Novosel ranije ovog mjeseca.

> Priča s roditeljima odgojiteljima još nije gotova; Novosel: Nova odluka ide im u prilog, Markić: Tomašević se okomio na najranjivije

„Hijerarhijski sukob“ Upravnog suda i Visokog upravnog suda u Zagrebu oko roditelja odgojitelja

“Ustavni sud RH odluku mora donijeti bez daljnjeg odgađanja, a potreba hitnog donošenja iste ne samo da je temeljna ustavna obveza ovog tijela vlasti već su propusti u pravovremenom postupanju doveli do ‘sukoba nadležnosti’ drugih državnih tijela koji su kulminirali recentnim protivljenjem Upravnog suda u Zagreb provođenja odluke hijerarhijski višeg suda, Visokog upravnog suda RH”, zaključuje Novosel.

Dr. Markić: Nakon ukidanja mjere broj novorođene djece u Zagrebu se smanjio

“Kao što je već javnosti poznato, Grad Zagreb je dana 08. rujna 2022. donio Odluku kojom je grubo zadirao u stečena prava više od 5,000 obitelji koje brinu o više od 20.000,00 djece. Ovaj mjesec je oko 3 000 obitelji dobilo posljednju naknadu te ostaju bez svojih, zakonom zajamčenih prihoda“, kazala je Željka Markić.

>Možemo i dalje pokazuje da ne poznaje pravne procedure: Izgubili spor jer su iznos u tužbi izrazili u kunama

“Roditelj odgojitelj je uspješna demografska mjera koja je u samo 5 godina osigurala da se u Zagrebu rodi 500 više treće i daljnje djece. Nakon njezinog ukidanja, u 2022. broj novorođene djece u Zagrebu se smanjio. Unatoč proteku više od godinu dana od dana donošenja Odluke o ukidanju mjere te u atmosferi pravne, a pogotovo životne, nesigurnosti nadležna državna tijela propuštanjem pravovremenog postupanja dovela su roditelje odgojitelje i djecu ovog Grada u nezavidan položaj te im je ugrožena egzistencija s obzirom na to da je, unatoč pokrenutim postupcima, Grad Zagreb započeo s umanjenjem i obustavom isplate naknada”, zaključila je dr. Markić.

Podsjećamo, izmjenom odluke Tomislava Tomaševića i Možemo dijelu korisnika mjere roditelj odgojitelj smanjena je naknada na 50% minimalne plaće RH, 280 eura, a drugom dijelu naknada je potpuno ukinuta čime su korisnici dovedeni u težak materijalni položaj. Obzirom na oko 5.300 korisnika i oko 20.000 djece riječ je o udaru na veliki broj višečlanih obitelji. Korisnicima nisu osigurane obećane kompenzacije kroz upis u vrtić, jer je i dalje oko 3500 djece bez svog vrtićkog mjesta, a udarom na korisnike mjere i ukidanjem gradskog ureda za demografiju zagrebačka vlast je pokazala koliko drži do nataliteta i demografije u glavnom gradu RH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža