Bolest modernog društva: Mozak je nakon sati igrica toliko zasićen da više nema volje ni za što drugo
25. listopada 2023.

Mobiteli kod djece izazivaju tešku ovisnost. Zbog toga će do polovice rujna Splitsko-dalmatinska županija odlučiti o potpunoj zabrani uređaja ili samo zabrani korištenja mobitela u školi.

Maleni u mobitelu vide prvo slike obitelji, pa crtiće, potom prve igrice. Osmogodišnji Ivan, kao i većina vršnjaka, uživa u borbama svojih junaka. Kaže kako u igricama osvoji trofeje i medalje i da ga to veseli.

To bilo loše, da igrice i ekrani nemaju prava ovisnička svojstva, vrlo brzo tjeraju ih da igraju duže i duže. Neke mame ograničavaju korištenje, ali znaju kako to ide.

Taj mali mozak ujutro se budi i traži mobitel.

Mama Marijana kaže da bi njezino dijete navečer gledalo crtiće i da mu to nisu mogli zabraniti. Ne bi mu mogli iščupati telefon. To bi bili tantrumi po 40 minuta.

Igranja od 5, 6, pa i više sati na dan brzo dovedu do žestoke ovisnosti, istaknuto je na stručnom skupu u Splitu. Marija Tešija iz Centra za pružanje usluga u zajednici kaže kako je desetogodišnji dječak demolirao cijeli stan nakon oduzimanja mobitela.

Kako ovisnost utječe na djecu?

Dijete od 10 godina demolira cijeli stan zato što mu je oduzet mobitel. Mozak je nakon sati igrica toliko zasićen da više nema volje ni za što drugo. Dijete zato pada u anksioznost, pa i depresiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, utječe na pamćenje, pogotovo na kratkoročni dio pamćenja, postaju visoko anksiozni, nemaju zadovoljstva u ničemu, poremećaj spavanja, hranjenja, kaže psihijatar Željko Ključević.

Tinejdžeri uz mobitel ustaju, ručaju i idu na spavanje. A zbog izrugivanja vršnjaka na društvenim mrežama sve češće završe i na psihijatriji.

Po podacima Plavog telefona, za 50 posto je poraslo pretraživanje podataka o suicidu i samoozljeđivanju kod naše djece i adolescenata, kaže Danijela Perić Krstulović iz splitskog Centra za socijalnu skrb. Zbog svega stručnjaci i ravnatelji razmišljaju o apsolutnoj zabrani mobitela u školama.

Davor Šimić, predsjednik aktiva ravnatelja škola iz Splita kaže da učenici snimaju svašta.

Rugaju se djevojčicama zbog frizure, nosa, općenito izgleda, koriste društvene mreže da bi ismijavali, piše dnevnik.hr

Izneseni podaci alarm su roditeljima da čvrsto ograniče djecu u uporabi mobitela.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža