Obračun s korupcijom: Hasanbegović raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije!
30. siječnja 2016.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović odmah je krenuo u rješavanje važnih pitanja u svome ministarstvu. Tako je raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016. godine.

Kako navodi u odluci o razrješenju, poziva se na članak 10.a Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi, koji navodi: “Ministarstvo kulture i posvjete propisat će kriterije i rokove za utvrđivanje programa javnih potreba i osiguravanje sredstava iz članka 5. ovoga Zakona, način njihova raspoređivanja i dodjele, te način praćenja njihova korištenja” te da Ministarstvo za izvršenje svojih zadaća osniva stručne savjetodavne komisije.

Zatim se poziva na Pravilnik o izboru i utvrđivanju javnih potreba u kulturi (»Narodne novine«, br. 69/12) u čijem članku 6. stavak 2. piše: “Slijedeći razvoj suvremene umjetnosti, kulture, kreativnih industrija i medija, osnivaju se prema potrebi stručna povjerenstva i za druga područja odlukom ministra kulture.”

U ime obitelji: očekujemo jasne kriterije i transparentan rad ministarstva kulture

Podsjetimo, prije nekoliko dana udruga U ime obitelji poslala je pismo novom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću. Evo što su zatražili

“1. Odredite objektivne kriterije za dodjelu financijskih sredstava udrugama civilnog društva te neprofitnim medijima kako bi ubuduće bilo jasno zašto su pojedine udruge zadovoljile uvjete natječaja i dobile financijska sredstva, te na koji način udruge financirane novcem poreznih obveznika doprinose hrvatskom društvu. Do sada to često nije bio slučaj i smatramo da su sredstava često dodjeljivana samo po političkom i ideološkom ključu.

2. Osigurate da stručna i neovisna povjerenstva koja nisu u sukobu interesa ili interesno povezane s prijaviteljima projekata ocjenjuju projekte kojima se dodjeljuju sredstva poreznih obveznika.

Činjenica je da su članovi povjerenstava često bile politički i svjetonazorski pristrane osobe koje su sredstva dodjeljivale uvijek istim medijima i udrugama.”

Osim toga, podsjećaju kako “je Ministarstvo kulture, koje je za vrijeme bivše Vlade vodio HNS, u 4 godine dodijelilo desetke milijuna kuna 20-ak medija lijevo-liberalnih udruga, i to prema vrlo proizvoljnim i neprofesionalnim kriterijima natječaja i na temelju procjene Stručnog povjerenstva koje je bilo interesno i profesionalno povezano s portalima koje je preporučivalo”.

Bivša SDP-ova i HNS-ova vlast dodjeljivala je novac poreznih obveznika uglavnom samo portalima i udrugama s kojima je povezana i koje percipira kao „svoje“, što je potvrdio član stručnog povjerenstva i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Zdenko Duka, kada je na novinarski upit komentirao:„Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce!“, navode iz  U ime obitelji.

Leković: Neka se Karamarko javno ispriča, i smijeni ministra kulture

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Hrvatski PEN centar i Platforma 112 organizirali su u petak konferenciju za novinare „Kamo ideš Hrvatska?“

“Ili neka da ostavku ili neka ga smijeni premijer ili će se pokazati potpuno nevjerodostojnim”, poručio je Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva reagirajući na ovu vijest.

Mima Simić: Bez objašnjenja, bez revizije rada povjerenstva, bez zakonskog utemeljenja

“Prvi potez novog ministra!
bez objašnjenja, bez revizije rada povjerenstva, bez zakonskog utemeljenja, a sve dan nakon otvorenog pisma udruge u ime obitelji, svečano smo razriješeni rada u stručnom povjerenstvu za neprofitne medije, 9 mjeseci prije no što bi nam mandat zakonski istekao.
war is peace
freedom is slavery
ignorance is strength!”, napisala nje na svom Facebook profilu članica Povjerenstva Mima Simić. (objave više nema)

Photo: wikimedia

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža