LGBT udruga Domino protiv Hasanbegovića: U protekle 4 godine od Ministarstva kulture dobili više od 2 milijuna kuna!
27. siječnja 2016.

LGBT udruga Domino, koja je u protekle 4 godine od Ministarstva kulture dobila više od 2 milijuna kuna, reagirala je priopćenjem na izbor novog ministra kulture dr. sc. Zlatka Hasanbegovića. Ta je udruga nezadovolja jer “ministar kulture svojim životopisom i svojim dosadašnjim nepostojećim radom u kulturnom sektoru nije pokazao ikakvu sklonost tome, niti da o ikakvoj kulturi mimo ideološke, isključive, vrijednosno zastarjele i neodržive išta zna ili želi znati. Štoviše, ostavlja na nas dojam da je zatočen u svom skučenom svijetu mitova, mržnje i strahova”, stoji u dopisu udruge Domino. Stoga je ta LGBT udruga najavila niz performansa protiv novog ministra u sklopu “Queer Zagreb” festivala koji ona organizira. “Ne znamo točno koliko će performans trajati, jer završava zadnjim ministarskim radnim danom Zlatka Hasanbegovića.”

Unutar Queer Zagreb festivala, financiranog od Ministarstva kulture, bilo je u travnju 2014. održano diskriminatorno okupljanje pod nazivom “ŽELJKA M PARTY Uđi mi u ustaV” s namjerom širenja nesnošljivosti i mržnje prema članici U ime obitelji dr. Željki Markić, kao i prema drugim podupirateljima inicijative U ime obitelji. Tada je U ime obitelji uputila zahtjev Policijskoj upravi zagrebačkoj za zabranu toga okupljanja i Ministarstvu kulture za prestanak financiranja platforma i portala koje šire govor mržnje. Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je U ime obitelji da ono neće zabraniti takvo okupljanje.

Godinu dana ranije, Queer Zagreb festival udruge Domino, također financiran novcima Ministarstva kulture, ugostio je seksologa i zagovaratelja pedofilije, Gerta Hekmu, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u javnosti. Hekma je tada za t-portal bio dao skandalozan intervju: „Moje je mišljenje da su mladi seksualna bića te da sve ranije postaju svjesni seksa zbog sveopće seksualizacije Zapada. Danas u Nizozemskoj i desetogodišnjaci znaju, ako su gej, izraziti to. Sviđa mi se taj princip samoodređenja. Ako im se sviđa imati seks s nekim svojih godina ili starijim (a mislim da mnogi preferiraju starije partnere), to im treba biti dozvoljeno. Uvjet je da znaju što čine i dobrovoljno pristaju na to. Zato trebaju dobiti dobro seksualno obrazovanje koje će ih pripremiti za seksualni život. (…) Moj stav prema seksualnom zakonodavstvu je takav da treba progoniti ljude koji zlostavljaju druge – kada se nanesu povrede ili se seks dogodi bez pristanka druge osobe. To možda nije jednostavno definirati ili dokazati na sudu, ali ako ljudi znaju što čine u seksualnom kontekstu, samima će im biti jasnije što znači pristanak, a što odbijanje. Seks je većinom aktivnost koja donosi zadovoljstvo i koju djeca trebaju naučiti prakticirati na ugodan način, umjesto da moraju godinama čekati da ga isprobaju.”

Photo: William Murphy/flickr.com

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža