Obitelj Vincek ima 10 djece, a u njihovoj kući caruju smijeh i veselje
27. srpnja 2016.

Dok natalitet u Hrvatskoj iz godine u godinu pada, Štefek i Ivanka Vincek iz mjesta Pece na području Grada Ivanca u subotu su slavili krštenje svoga desetog djeteta. U župnoj crkvi u Margečanu tromjesečnog Lovru krstio je varaždinski biskup Josip Mrzljak, piše Regionalni.com.

Obitelj Vincek ima djecu u dobi od tri mjeseca do 17 godina: Ivan (17), Ana (15), Marija (13), Josip (11), Magdalena (10), Tomo (8), Marko (6,5), Petra (4,5), Franjo (2,5) i Lovro (3 mjeseca).

I ne odbacuju mogućnost da će imati još djece. “Ništa ne planiramo. Kako se dogodi”, rekli su s osmijehom.

I prije nego su se vjenčali 1999. godine, Štefek (49) i šest godina mlađa supruga Ivanka razgovarali su o tome da žele veću obitelj. Štefek Vincek je vjeroučitelj u školi, a Ivanka domaćica. Velika obitelj živi u kući nadomak šume, ispred koje se nalazi park s desetak igrala, sve potrebno za zabavu djece. U velikoj kući s nekoliko tisuća kvadrata okućnice svatko može birati želi li biti sam ili se družiti s ostalima.

“Strke” u njihovoj kući nema, kažu nam. “Djeca imaju neki svoj red, kojeg se pridržavaju. Stariji se pobrinu za sebe, pa za one mlađe. Kod nas je kao i u svakoj drugoj obitelji, osim što nas je malo više”, govori Štefek Vincek.

Iako različitih karaktera, Vincekovi dijele jednu sklonost – umjetnost. Svi vole crtati i sve petero starije djece pohađa ili je završilo Glazbenu školu. – Ivan svira tamburicu, Ana flautu, Marija klavir, Josip violinu, a ja klarinet – nabrojila nam je Magdalena.

Kad je u pitanju novac, kažu da imaju baš onoliko koliko trebaju. Od hrane malo toga kupuju u dućanu. Djeca najviše vole salatu, koju, kao i većinu povrća, imaju na vrtu. Šogor uzgaja svinje i krave, pčele daju med, začini su također u vrtu. Mama Ivanka peče kolače, pa u kući uvijek ima slatkiša dovoljno za sve. A voće si svatko sam ubere.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Izvor: narod.hr/regionalni.com

Foto: Ivan Agnezović, Regionalni.com

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža