Norveška nakon pet mjeseci vratila petero djece koja su oduzeta roditeljima zbog vjerske diskriminacije
25. srpnja 2016.

Norveška pod pritiskom međunarodne zajednice ponovno vraća oduzetu djecu obiteljima.

Slučaj vezan za dobrobiti djeteta koji u Norveškoj zauzima glavne naslove te uzrokuje bure protesta diljem svijeta je napokon okončan.

Priča koja je opsežno iznesena javnosti u travnju ove godine za časopis The Federalistgovori o Mariusu i Ruth Bondariu te njihovo petero djece. Marius, rumunjski državljanin te Ruth, izvorna Norvežanka su imali prvo neugodno iskustvo s Norveškom službom za zaštitu djece, tz. Barneverentom u studenom 2015. godine. Nakon što su privatno razgovarali u školi s dvije najstarije kćerke, nasilno su odveli svu djecu. Prvo djevojke, zatim mlađe dječake te naposljetku i bebu staru tri mjeseca.

Optužbe su temeljene na povremenoj uporabi fizičke discipline (koja je u Norveškoj zabranjena), ali odvjetnici su upozorili na zabrinjavajuće izjave službe za zaštitu djece vezane uz kršćansku vjeru koju obitelj prakticira što upućuje na vjersku diskriminaciju. Unatoč zdravstvenim pregledima i razgovorima s članovima obitelji, liječnicima i susjedima, Barneverent nije uspio pronaći niti jedan dokaz o zlostavljanju. Međutim, djeca su razdvojena i stavljena u tri različite udomiteljske obitelji gdje su zadržani mjesecima s gotovo nikakvim kontaktom sa svojim roditeljima.

Što je započelo kao mučna priča jedne obitelji, uskoro se proširilo na potpunu reviziju službe za zaštitu djece, tj. Barneverentovu praksu i surovu moć. Norveški zakoni naime daju veliki autoritet lokalnoj službi za zaštitu djece, dopuštajući im da oduzimaju djecu, smještaju je u udomiteljske obitelji i čak ukidaju roditeljska prava u potpunosti izvan pravnog sustava i njegovih pravila o pravičnom postupku. Štoviše, BBC je u svojoj reportaži o slučaju Bondariu ukazao na činjenicu da je posljednjih godina naglo porastao broj djece koje je Barneverent odvojio od obitelji s naglašenim udarom na djecu čiji su roditelji stranci. U puno slučaja, kao što je i slučaj Mariusa i Ruth, Barneverent nije niti pružio mogućnost savjetovanja i drugih usluga stvoreni hkako bi obitelji ostale na okupu.

Slučaj Bondarius je brzo rasplamsao antibarneverent proteste pred norveškim ambasadama i konzulatima diljem svijeta. Dok se Norveška branila u medijima, Ezekiel, star samo tri mjeseca je u travnju potiho vraćen svojim roditeljima. Međutim, lokalna služba za zaštitu djece je nastavila sa svojim nasilnim planom trajnog oduzimanja starije djece. Konačna saslušanja pred nesudbenim lokalnim Odborom za socijalnu skrb su započela 30. svibnja 2016.

U petak, 3. lipnja je na obiteljskoj internetskoj stranici radosno objavljen rezultat tih saslušanja: Barneverent je prisiljen odustati od slučaja protiv Mariusa i Ruth Bondariu te je pristao vratiti roditeljima djecu. S obzirom da je Barneverent odustao od slučaja, nema mogućnosti žalbe. Nakon sedam dugih mjesecu, Eliana, Naomi, Matthew i John će se napokon vratiti svojoj obitelji.

Prema navodima obiteljskog odvjetnika, do ovakvog razrješenja slučaja je došlo nakon saslušanja koja su trajala četiri dana pred pet članova odbora. Četvrti je dan odbor potaknuo odvjetnike da se nagode, što oni u početku nisu mogli učiniti. Naposljetku, peti dan je Barneverent imao nagovještaj da će odbor vjerojatno presuditi u korist obitelji te su pristali odustati od slučaja i namjere da djeca ostanu u udomiteljskim obiteljima do punoljetnosti. Neka od djece su završila školu u udomiteljskim obiteljima ali su sredinom lipnja ponovno ujedinjeni sa svojom obitelji.

„Sada kada znamo da se naša djeca napokon vraćaju kući, obavijeni smo uzbuđenjem i neopisivim osjećajem sreće,“ rekli su bliskom obiteljskom prijatelju.

Iako ima puno onih koji staju u obranu Norveške, tvrdeći da je ovaj ishod dokaz da sustav djeluje, Peter Costa, teksaški odvjetnik za građansko pravo koji je uložio stotine pro bono sati u ovaj slučaj, ljuto se protivi.

„Norveški sustav nije djelovao,“ rekao je. „Da nije bilo međunarodnog pritiska, djeca ne bi bila sa svojim roditeljima danas. I dalje bi bili gdje su bili u studenom, u to sam siguran 101 posto.“

Costa vjeruje da je lokalni Odbor za socijalnu skrb bio pod utjecajem međunarodne peticije odvjetnika nedavno predstavljene norveškom premijeru. Potpisana od strane 100 odvjetnika i profesora prava diljem svijeta i članova Europskog parlamenta, peticija ukazuje na detaljne „bolne povrede obiteljskog i međunarodnog prava“ Barneverneta – službe za zaštitu djece, pozivajući premijera na intervenciju. Ovo je uzburkalo vode u norveškim medijima i među čelnicima vlada.

„Kada odvjetnici govore, političari obraćaju pozornost,“ rekao je Costa, naglašavajući da su međunarodni protesti i mediji odigrali značajnu ulogu. „Mislim da su članovi Županijskog odbora za socijalnu skrb vidjeli da činjenice predstavljene u slučaju nisu istinite. Bitno je dodati da su oni mještani – ljudi iz male zajednice u Norveškoj prema kojoj je usmjeren sav negativan publicitet i vjerojatno su samo željeli da sve završi.“

Drugi obiteljski odvjetnik daje malo zasluga norveškoj vladi za ishod ovoga slučaja. „Osjećam olakšanje što je okončana ova noćna mora za Mariusa, Ruth i njihovu djecu,“ rekao je Mike Donnelly, predsjednik globalne organizacije koja se bavi zaštitom dobrobiti djece (HSLDA). „Činjenica da su bili potrebni mjeseci međunarodnih protesta i pritisaka kako bi se utjecalo na norveške vlasti da vrate djecu – nakon što su ih odlučili trajno odvojiti od obitelji – dokaz je da postoji ozbiljan problem u norveškom sustavu za zaštitu dobrobiti djeteta.“

Dr. Ben – Oni Ardelean, rumunjski senator, vjeruje da je nametnuta tajnovitost vezana uz slučaj bila osobiti problem, koji je međunarodna pozornost uspjela ublažiti. Uspoređujući manjak transparentnosti s takaktikama komunističkoga režima poznatog Rumunjima, Ardelean je zaključio: „Ponekada je teško shvatiti kako je takva praksa uopće moguća u zemlji koja se naziva demokratskom.“

Kao član parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE), Ardelean se zauzeo za stvarne reforme Norveškog sustava za zaštitu djece. PACE je zakonom propisano tijelo unutar Vijeća Europe, vodeća organizacija za ljudska prava u Europi. 2. lipnja (dan prije nego li je Bondariu slučaj riješen), PACE je odobrilo Ardeleanovu mjeru za stvaranje nacrta izvješća uzimajući u obzir do koje razine se u Norveškoj narušavaju standardi Vijeća Europe.

Izvješće će uključivati preporučene zakonite reforme za Norvešku i druge zemlje sa sličnim sustavima za zaštitu dobrobiti djeteta. Svi koji su pružali potporu obitelji Bondariu ovo vide kao izvanrednu pobjedu, ne samo za obitelj već za sve obitelji u Europi koje su nepravedno razdvojene teškom rukom birokracije.

Ardelean je rekao da nema namjeru odustati sada kada je obitelj Bodnariu ponovno zajedno, jer sustav i dalje stvara žrtve. Njegovi istomišljenici će se nastaviti boriti za reforme. „Budnost je neophodna„, rekao je i dodao: “i sačuvati svetost ljudskih prava, sloboda i vrijednosti u našim demokratskim društvima.“

Donnely je ponovio zazive za budnošću i to ne samo u Europi. „Nažalost, Norveška nije izdvojeni slučaj, većina zapadnih zemalja ima sustave zaštite dobrobiti djeteta koji se pretvaraju u birokracije koje odbijaju poštivati obitelj kao osnovnu jedinicu društva. Previše vlada je spremno traumatizirati djecu i obitelji zbog manjih neslaganja.“

I uistinu, otkako su se djeca iz obitelji Bondariu vratila u svoj dom, njihovi roditelji su suočeni sa situacijom gdje im moraju pomoći u prelasku i zacjeljivanju dubokih trauma nastalih u zadnjih sedam mjeseci – ukradenim mjesecima njihova djetinjstva – koji će ostaviti trag na njihove živote.

Izvor: narod.hr

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža