U ime obitelji

Novi pokušaji redefinicije braka u Austriji

Novi pokušaji redefinicije braka u Austriji

Nakon što je austrijski parlament velikom većinom odbacio redefiniciju braka u lipnju 2015., LGBT lobiji su nastavili zagovarati redefiniciju u Austriji.

S jedne strane, definicija braka muškaraca i žene u austrijskom obiteljskom zakonu dovedena je u pitanje od strane istospolnih parova i 5 djece koji su tužili Republiku Austriju upravnom sudu u Beču zbog toga što istospolni parovi ne mogu sklopiti brak.

Zastupnik podnositelja tužbe, odvjetnik Helmut Graupner, također predsjednik LGBT udruge “Rechtskomitee LAMBDA”, tvrdio je da su djeca u istospolnim zajednicama “prisilno nezakonita”, odnosno da imaju status “nezakonite djece” što je uzrokuje diskriminaciju jer austrijski zakon ne dopušta istospolnim parovima sklapanje braka koji bi djecu učinio “zakonitom”.

“Zbog djece, zabrana (istospolnog) braka mora pasti”, ustvrdio je Graupner. Austrijski upravni sud odbacio je tužbu kao neosnovanu u ponedjeljak 21. prosinca 2015., a Graupner je najavio tužbu Ustavnom sudu.

Osim osporavanja braka muškaraca i žene na sudovima, LGBT aktivisti i udruge su prikupili više od 50.000 potpisa građana tražeći od parlamenta da se samo pet mjeseci nakon odbacivanja redefinicije braka redefinicija opet stavi na dnevni red odlučivanja u tom istom parlamentu. Njihov je zahtjev trenutno u proceduri, pa će se u siječnju 2016. o njemu trebati očitovati ministarstva pravosuđa i obitelji.

Ovi trendovi pokazuju da se u Austriji pojavljuje obrazac kao i u Sjevernoj Irskoj i Sloveniji gdje se demokratske procedure forsiraju ne bi li kad tad polučile rezultat koji očekuju LGBT lobiji.

Podsjećamo, Sjeverna Irska je pet puta odbacila redefiniciju braka u posljednje tri godine, dok je Slovenija već donesenu redefiniciju braka odbacila na referendumima u 2012. i 2015.

Photo: scribbletaylor/flickr