U ime obitelji

Nova istraživanja: Spolni odnos između muškaraca prenosi majmunske boginje, ne dodir

Nova istraživanja: Spolni odnos između muškaraca prenosi majmunske boginje, ne dodir

Od početka globalne epidemije majmunskih boginja u svibnju, stručnjaci za javno zdravstvo i zarazne bolesti rekli su javnosti da se virus u velikoj mjeri prenosi kontaktom koža na kožu, posebno tijekom spolnog odnosa između muškaraca.

Sada, međutim, sve veći broj stručnjaka vjeruje da je sam spolni odnos između muškaraca – kako analni tako i oralni – vjerojatno glavni pokretač globalnog prijenosa majmunskih boginja. Kontakt s kožom koji dolazi tijekom spolnog odnosa, kažu ovi stručnjaci, vjerojatno je mnogo manji faktor rizika, prenosi NBC.

> Mainstream mediji šturo izvijestili o psu koji je dobio majmunske boginje od gay vlasnika; evo izvornog teksta iz uglednog Lanceta

U posljednjih nekoliko tjedana, sve veći broj znanstvenih dokaza – uključujući tri studije objavljene u recenziranim časopisima, kao i izvješća nacionalnih, regionalnih i globalnih zdravstvenih tijela – sugerirao je da su stručnjaci možda tipični put prijenosa majmunskih boginja postavili upravo naopako.

Ponovno sagledavanje primarnih čimbenika rizika za prijenos je ključno zbog toga kako to može utjecati na smjernice za smanjenje rizika od zaraze, uključujući pitanje ima li zahtjev da se osobe s virusom samoizoliraju ikakav značajan utjecaj na prijenos.

Prijenos osobito visok putem razmjene sjemenih tekućina

“Sve veći broj dokaza podupire da se spolni prijenos majmunskih boginja događa osobito putem sjemenih tekućina” rekao je dr. Aniruddha Hazra, medicinski direktor Klinike za seksualno zdravlje Sveučilišta u Chicagu, govoreći o majmunskim boginjama i nedavnim studijama koje pronašao virus u sjemenu.

Shodno tome, znanstvenici su za NBC News rekli da bi Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i druga tijela za javno zdravstvo trebali ažurirati svoje komunikacijske strategije o majmunskim boginjama kako bi snažnije naglasili središnju važnost snošaja među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima, koji čine gotovo sve slučajeve u SAD-u, za širenje virusa.

>Kaić se mora opravdavati zbog činjenica o majmunskim boginjama nakon napada Jelene Veljače

Dana 14. kolovoza dr. Jeffrey Klausner, liječnik za zarazne bolesti na Sveučilištu Južne Kalifornije, i dr. Lao-Tzu Allan-Blitz, stalni liječnik za globalno zdravlje u Brigham and Women’s Hospital u Bostonu, objavili su esej u kojem su recenzirali hipotezu koja podupire argument da se tijekom trenutne epidemije majmunskih boginja u velikoj mjeri prenose analnim i oralnim odnosom između muškaraca.

Dr. Rosamund Lewis, tehnička voditeljica za majmunske boginje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, tvrdi za NBC News da je “žalosno, ali istinito” da “još ne znamo” prenosi li se virus pretežno spolnim odnosom.

>Prof. Markotić: Majmunske boginje najviše se pojavljuju kod muškaraca koji su imali odnose s muškarcima
>Epidemiolog o majmunskim boginjama: ‘Virus je koncentriran među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima‘

“Potpuno tumačenje situacije kao jedinstvene zbog analnog ili oralnog seksa vrlo će vjerojatno biti pretjerano”, rekla je. “Korelacija se može činiti jakom, ali to ne objašnjava cjelokupnu sliku bolesti koju uzrokuje ovaj virus. Stoga moramo biti otvorenog uma.”

“U ovom trenutku,” rekao je dr. Paul Adamson, specijalist za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu UCLA, “Nisam siguran da možemo reći da se primarno prenosi spolnim putem, a ne kontaktom kože s kožom tijekom seksa koji najviše pridonosi prijenosu tijekom ove trenutne epidemije. Međutim, novi podatci sugeriraju da bi se majmunske boginje mogle učinkovitije prenositi spolnim putem.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/NBC