Neobična akcija dviju udruga: Zašto smo ‘Plamen revolucije’ ukrasili duginim bojama?
23. lipnja 2023.

Udruge Hrvatska mati i Hrvatsko bilo na Dan antifašističke borbe pokrile su spomenik “Plamen revolucije” u Zagrebu duginim bojama ističući da je to “simboličan čin obilježavanja nastavka antifašističke borbe od 1941. do danas”. Na ovaj čin potaknulo ih je to što je LGBT povorka u Zagrebu održana pod sloganom “Zajedno za trans prava!” “uz objašnjenje organizatora kako ‘nadahnuće crpe iz antifašističke borbe za društvo pravde”.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Ove godine 22. Povorka ponosa održana je pod sloganom “Zajedno za trans prava!” uz objašnjenje organizatora kako “nadahnuće crpe iz antifašističke borbe za društvo pravde”.

Nadamo se da to “društvo pravde” ne podrazumijeva slijepo vjerovanje jednoj dogmi poput komunizma ili rodne ideologije, uz otkazivanje, difamaciju i progon svih onih koji se toj dogmi protive. Da je ovakvo pozivanje transrodnih aktivista na tekovine antifašista uistinu internacionalno, pokazuje i činjenica da se preko trećine članova Antifa pokreta u SAD-u, a koji su uhapšeni u masovnim demonstracijama proteklih godina, deklariraju kao trans osobe.

>Zaštita djece: Zbog seksualnih sadržaja na homoseksualnoj povorci udruge traže reakciju pravobraniteljice

Stoga, u čast zajedničkih vrijednosti međunarodnog trans aktivizma i bivšeg društvenog uređenja koje je na hrvatskim prostorima vladalo do 1990. (a koje je također potaklo iz borbe “za društvo pravde”) udruge Hrvatska mati i Hrvatsko bilo odlučile su danas, na Dan antifašističke borbe, spomenik “Plamen revolucije” u Zagrebu ukrasiti Duginom zastavom.

Spomenik je podignut u čast palim borcima narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i predstavlja zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, te se nadamo da će resorna ministrica Vlade RH i naše gradske vlasti dobronamjerno shvatiti ovaj simboličan čin obilježavanja nastavka antifašističke borbe od 1941. do danas.

Spomenik se nalazi ispred bolnice “Sveti Duh” i moramo ovim putem iskazati žaljenje da je ova povijesna združena borba koju danas slavimo za ravnateljicu te bolnice iznjedrila osobu koja u svojem vrlo kratkom dosadašnjem mandatu ima skoro više afera nego svi ostali ravnatelji zagrebačkih bolnica od narodnooslobodilačke borbe do danas”, stoji u priopćenju dvaju udruga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža