U ime obitelji

Natalija Kanački: Udruga u ime obitelji će inzistirati na boljem provođenju edukacija biračkih odbora

Natalija Kanački: Udruga u ime obitelji će inzistirati na boljem provođenju edukacija biračkih odbora

Natalija Kanački, koordinatorica promatrača udruge U ime obitelji osvrnula se na drugi krug lokalnih izbora. Evo što je rekla:

“Imali smo naš stručni tim od 6 promatrača, inženjera elektrotehnike i računalstva koji su nastavili praćenje u gradskom Izbornom povjerenstvu. U ovom drugom krugu izbora nismo imali promatrače na terenu, na biračkim odborima zato što smo primijetili određene nepravilnosti baš u gradskom Izbornom povjerenstvu. To smo išli detaljnije pogledati. Usprkos jednostavnosti zapisnika bilo je jako puno grešaka od strane biračkog odbora u zapisnicima.

Naši su promatrači uočili nekoliko desetaka takvih zapisnika s greškom. To govori o lošoj edukaciji biračkih odbora, no oni najvjerojatnije ne mogu utjecati na izborni rezultat. Da je loša edukacija biračkog odbora potvrdili smo i u prvom krugu. Zato će Udruga u ime obitelji inzistirati na boljem provođenju edukacija na razini biračkih odbora. Primjetno je da birački odbori ne koriste dostupne aplikacije koje se zovu kontrola zapisnika, a koje omogućavaju na licu mjesta ispravljanje i unošenje točnih rezultata. Mi ćemo pozitivnim mjerama nastojati da što veći broj članova biračkih odbora zna koristiti aplikaciju i zna ispuniti zapisnike.”, rekla je Kanački.

Tijekom tjedna će tim promatrača udruge U ime obitelji nastaviti promatranje u Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba uspoređivanjem službenih rezultata izbora sa zapisnicima.

“Pohvaljujem brzinu, ljubaznost i stručnost članova Gradske skupštine i zaposlenika koji su unosili podatke. To je bilo vrlo profesionalno.”, rekla je Natalija Kanački.

Izvor: hina/em

Foto: fah