U ime obitelji

Narod.hr uputio upit HND-u o medijskom prešućivanju imena novinara Dana Figenwalda, osumnjičenog za pedofiliju

Narod.hr uputio upit HND-u o medijskom prešućivanju imena novinara Dana Figenwalda, osumnjičenog za pedofiliju

Narod.hr, za razliku od drugih medija, objavio je informacije o Danu Figenwaldu, koji se koristio novinarskim autoritetom pisanja za Jutarnji list u predstavljanju djevojčici – kako bi omogućio informiranje drugih potencijalnih žrtava o svemu što se događa.

Drugi mediji nisu objavili informacije o imenu novinara Figenwalda, a time su potencijalne žrtve, kojih možda još ima, ostale neinformirane što se događa. Objavom podataka novinara Dana Figenwalda Narod.hr ohrabrio je ostale potencijalne žrtve da prijave svoj slučaj policiji.

Na ovaj slučaj nisu reagirali niti iz Hrvatskog novinarskog društve(HND), pa smo im poslali upit:

“1. Smatra li HND da postoji problem jer većina medija ne izvješćuje o uhićenju novinara Dana Figenwalda, osumnjičenog za pedofiliju, a u svjetlu najnovijih informacija da se nakon objave njegovog imena na portalu Narod.hr policiji javila jedna od potencijalnih žrtava?

2. Smatrate li u HND-u da je cehovska zaštita novinara, političara ili bilo koga drugoga može dodatno povrijediti žrtvu?

3. Kako neobljavljivanje imena novinara koji se dovodi u vezu s pedofilijom dovodite u vezu s Kodeksom časti hrvatskih novinara?

4. Je li istina kako su neke osobe u HND-u na upite kolega novinara o neizvješćivanju o ovom slučaju rekle da “neće još dublje pokapati kolegu koji se nalazi u gabuli”?”

Do objave ovog članka nismo dobili odgovor.

Podsjetimo, potaknuta činjenicom da je Narod.hr jedini objavio ime novinara Dana Figenwalda, koji je za Jutarnji list pisao “Skijašku patrolu Jutarnjeg lista”, osumnjičenog za pedofiliju, javila nam se majka djevojke sa sličnom pričom (podatci poznati redakciji) povezanom s istim imenom. Njezinu maloljetnu kćer Dan Figenwald prije četiri godine tražio je “hot” fotografije. Nakon što je priča o osumnjičenom za pedofiliju dospjela u javnost, majka se ohrabrila i istaknula da ne želi da to sve prođe nekažnjeno.

> Veljača objasnila kriterije za informiranje javnosti o osumnjičenima za pedofiliju – kad jesu ili nisu novinari JL

> Zbog sumnje na pedofiliju uhićen novinar Jutarnjeg lista Dan Figenwald: Zašto mediji to skrivaju?

> Ogurlić odgovorio: ‘2 tjedna nismo informirali javnost da je novinar JL osumnjičen za pedofiliju – iz obzira prema žrtvi’

> Nakon objave na Narod.hr-u, javila nam se majka čiju je maloljetnu kćer Dan Figenwald prije 4 godine tražio “hot” fotografije

> Policija kontaktirala redakciju Narod.hr-a kako bi razgovarali s još jednom potencijalnom žrtvom Dana Figenwalda

Narod.hr, osim što je izvijestio javnost o uhićenju, objavio je pitanje zašto mediji, posebno oni za koje je on radio, čak dva tjedna šute o tome da je uhićen? Zašto mediji poput Jutarnjeg lista ili Večernjeg lista za koje je radio nemaju obvezu informirati javnost o ovom slučaju, a čine to o brojnim osumnjičenima za najrazličitije druge stvari.

Nakon odgovora glavnog urednika Jutarnjeg lista, Gorana Ogurlića, na objavu imena novinara Dana Figenwalda, koji je za Jutarnji list pisao “Skijašku patrolu Jutarnjeg lista”, osumnjičenog za pedofiliju, na Narod.hr-u, javila se i glumica i scenaristica Jelena Veljača, čija kolumna izlazi u Jutarnjem listu.

Podsjetimo, glavni urednik Ogurlić “objasnio” je kako dva tjedna nisu informirali javnost da je njihov novinar osumnjičen za pedofiliju – iz obzira prema žrtvi.

Narod.hr poslao je upit glavnom uredniku Jutarnjeg lista u kojem smo tražili može li nam potvrditi da je upoznat s informacijom o uhićenju Dana Figenwalda zbog sumnje na seksualno iskorištavanje djece? Je li taj reporter zaposlenik Jutarnjeg lista ili je kao vanjski suradnik pisao “Skijašku patrolu Jutarnjeg lista” za koju je u godinu dana obišao 30 skijališta kako bi ih ocijenio i preporučio čitateljima? Jesu li istinite informacije koje stižu iz redakcije Jutarnjeg lista da je on, kao glavni urednik zabranio objavu ovih informacija važnih za javnost? Koje kriterije gospodin Ogurlić koristi kao glavni urednik Jutarnjeg lista kod odlučivanja o informacijama važnim za javnost – poput ove o sumnji na pedofiliju i u drugim sličnim slučajevima? Na koncu, ako je uistinu zabranio objavu ove informacije u tiskanom i internetskom izdanju Jutarnjeg lista, kako to dovodi u vezu s Kodeksom časti hrvatskih novinara?

Odgovor na e-pismo nismo dobili, no isti je objavljen na Jutarnjem listu.

Što se zna o ovom slučaju?

Zagrebački novinar Figenwald, uhićen je početkom rujna, a putem Facebooka mamio je maloljetnu djevojčicu. Navodno je tražio od nje da se razgoliti, slika i potom mu pošalje fotografiju, a oni bi joj zauzvrat dao novac i još se pohvalio da radi za Jutarnji list. Ona ga je odbila, a on ju je dalje nagovarao.

“S 15 neke cure idu u Milano, a neke se igraju ispred zgrade… Sve zavisi o ambicijama“, napisao je navodno u poruci.

U petak, 4. rujna uhićen je, a Zagrebačka policija, ne otkrivajući identitet uhićenog, potvrdila je za Narod.hr da je provedeno kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom.

“Obavještavamo Vas da su policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba“ i kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“ na štetu djeteta.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu”, izvijestila nas je policija.

Na Županijskom sudu u Zagrebu dan poslije određen mu je istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Tereti ga se za kršenje članka 161. stavka 1. Kaznenoga zakona – mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba za što je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Izvor: narod.hr