U ime obitelji

Nakon stišavanja i gotovo skriveno: Jutarnji objavio Thompsonov demanti na pokušaj obrane RTL-ove Derifaj

Nakon stišavanja i gotovo skriveno: Jutarnji objavio Thompsonov demanti na pokušaj obrane RTL-ove Derifaj

RTL i mnogi drugi mediji i nastojali su na sve načine opravdati provalu novinarke Danke Derifaj na terasu obiteljskog stana Marka Perkovića Thompsona u Splitu. Jedan od tih medija je i Jutarnji list, koji je nakon stišavanja priče, gotovo skriveno, objavio demanti Perkovićevih na njihov članak.

“Povodom članka koji je 13. kolovoza 2021. godine pod naslovom “Thompson optužio novinarku RTL-a da mu je provalila u kuću, ona tvrdi: ‘Bila sam na zadatku‘” objavljen na portalu Jutarnji.hr, objavljujemo zahtjev za ispravak netočne informacije Marka Perkovića, zastupanog po odvjetniku Marku Višiću”, piše Jutarnji list i umjesto natipkanog demantija donosi djelomičan slikovni prikaz.

> UiO traži od RTL-a objavu demantija: Objava dokumenata i ukazivanje na prekršajna i kaznena obilježja provale kod obitelji Perković nije hajka

> Uredništvo Thompsonove stranice pojašnjava zašto policija nije reagirala na prijavu provale RTL-ove Derifaj

> RTL priznao da je Thompson vlasnik terase na koju je Derifaj provalila, pa onda opet promijenili priču

> Pupovčeva supruga i Anto Nobilo stali u obranu Derifaj: ‘Ne daj se, Dančilo’

Što se dogodilo oko provale Derifaj kod Perkovićevih?

Podsjećamo da je odvjetnik Marko Višić poslao medijima dokaze o vlasništvu kuće i terase u koju je provalila RTL-ova novinarka Danka Derifaj.

“Nije točno da je g. Marko Perković krov susjedne zgrade prisvojio kao dio svoje terase, niti je točno da su terasa i dvorište kuće u kojoj živi obitelj Perković s 5 maloljetne djece suvlasništvo svih stanara zgrade na adresi Ivana Pavla II. 23, Split”, ističe odvjetnik Marko Višić koji vodi sporove za zaštitu vlasništva obitelji g. Marka Perkovića.

Usprkos tome, Derifaj i RTL-ova ekipa kontinuirano prikazuju kako Thompson “tvrdi da je to njegov krov, dapače, potpuno ga je prisvojio.”

Kako bi izmaknuli činjenici da su RTL-ova novinarka Derifaj, njihov snimatelj i Thompsonov susjed Miodrag provalili na posjed Perkovićevih, RTL pokušava prikazati cjelokupni građevinski projekt – u kojem obitavaju i drugi stanari – kao protuzakonit.

“Građevinski projekt na Žnjanu od početka je mimo zakona. Prenamjena objekta je suprotna građevinskoj dozvoli, apartmani su pretvoreni u stambeno naselje, bez vrtića, škole i Doma zdravlja. Oteti su krovovi koji su zajednički dio zgrada”, stoji u prilogu.

“Samo nabrojeno u prilogu je dovoljno za ništetnost niza učinjenih pravnih poslova, a dovodi u pitanje i niz sudskih odluka. No, i protuzakonite sudske odluke imaju pravne učinke pa zato na Žnjanu i imamo neviđeni građevinski nered. Sve opisane situacije u ovom prilogu su trenutno predmet sudskih ili upravnih sporova”, ustvrdila je ekipa RTL-a.

Podsjetimo, novinarka RTL-a Danka Derifaj s Thompsonovim susjedom Brankom Miodragom i snimateljem, ušla je u dvorište obitelji Perković gdje je, kako je napisala na Facebooku, ”bila na novinarskom zadatku od javnog interesa”, zanemarujući što su u kući bila sama maloljetna djeca i prethodne sudske presude o imovinsko-pravnom sporu. Njihov su pohod zabilježile i kamere:

Nepovredivost doma jedna je od najvećih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Po Kaznenom zakonu, kaznena djelo iz članka 141. koje se odnosi na narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora te iz članka 144. vezano uz neovlašteno slikovno snimanje, progone se po prijedlogu ili privatnoj tužbi oštećene strane – što znači ukoliko oštećenik podnese prijedlog za kazneni progon, a ne po službenoj dužnosti.

Temeljem navedenog, odvjetnik Davorin Karačić zaštitio je Ustavom RH zajamčena prava Marka Perkovića Thompsona. U Splitu je u ponedjeljak Marko Perković podnio kaznenu prijavu te prijedlog za kazneni progon protiv osoba osumnjičenih da su na štetu njega i njegove obitelji počinili kaznena djela iz članka 141 i 144 Kaznenog zakona koji se odnosi na “narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora”.

Izvor: narod.hr