Nakon slučaja iz Zaprešića: U ime obitelji traži uvođenje mogućnosti anonimnih poroda
15. svibnja 2024.

Udruga U ime obitelji je kao nositelj Hoda za život Hrvatska uputila zahtjev izabranim zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru, predsjedniku i potpredsjednicima Vlade RH te nadležnim ministrima u Vladi RH da se u najhitnijem roku u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona kojim će se trudnicama  omogućiti anoniman porod  u bolnicama. Kao i uvođenje hitne zakonske novele kojom bi se sve bolnice u Hrvatskoj obvezale na otvaranje posebnih punktova, tzv. gnijezda za bebe, gdje će roditelji moći ostaviti svoju tek rođenu djecu za koju se ne mogu ili ne žele skrbiti.

>U kontejneru u Zaprešiću pronađeno novorođenče: Izvan životne opasnosti je

Naime, hrvatska je javnost zaprepaštena stravičnim događajem koji se u ponedjeljak zbio u Zaprešiću. Tek rođeni dječak, star sat do dva, pronađen je u kanti za smeće u pothlađenom stanju. Život mu je spašen zahvaljujući odgovornoj reakciji dvojice mladića te brzoj i profesionalnoj intervenciji zdravstvenog osoblja.

Dr. Markić: Omogućio bi se siguran porod

Željka Markić, dr. med., izvršna direktorica udruge U ime obitelji pojasnila je da bi se uvođenjem mogućnosti anonimnog poroda, odnosno osiguravanjem mogućnosti trudnicama da prilikom poroda ne otkriju podatke niti o sebi niti o ocu djeteta, majkama u teškim psiho-socijalnim i materijalnim uvjetima omogućio siguran porod te bi se njima i njihovoj novorođenoj djeci mogla pružiti nužno potrebna primarna zdravstvena zaštita. Troškove poroda trebala bi preuzeti država. A po napuštanju rodilišta, djeca bi trebala biti predana ustanovama socijalne skrbi i upućena na posvajanje. U RH u prosjeku na svako dijete dostupno za posvajanje postoji šest parova koji ga žele posvojiti.

„Opravdanost ovakvog zahtjeva dokazuje primjer Republike Austrije koja je instituciju anonimnog poroda uvela još 2001. godine. Od tada do 2019., tijekom 18 godina, u Austriji je zabilježeno 606 anonimnih poroda. Gotovo 35 anonimnih poroda godišnje. Time su ta djeca spašena od sudbina nalik onoj koju je doživio novorođeni dječak u Zaprešiću. Premda se ovakvom regulativom djelomično krše prava djece da saznaju svoje podrijetlo, podaci da  se u Austriji od uvođenja mogućnosti anonimnog poroda znatno smanjio postotak smrtnosti novorođenčadi te da istraživanja nisu zabilježila poteškoće u razvoju djece rođene u anonimnom porodu, ukazuju na nužnost implementacije ovih mjera i u Hrvatskoj“ naglasila je izvršna direktorica U ime obitelji.

U ime obitelji: Svatko ima pravo na život

Prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima i Ustavu Republike Hrvatske svatko ima pravo na život, a dužnost je države, društva i svakog pojedinca zaštiti svakog čovjeka, neovisno o njegovoj dobi i fazi razvoja. Implementacijom predloženih odredbi dodatno bi se zaštitila jedna od najranjivijih društvenih skupina – majke i novorođena djeca.

Osiguravanjem mogućnosti anonimnog poroda država bi ispunila svoju dužnost zaštite zdravlja i života i majke i novorođenog djeteta te bi se time slučajevi poroda u nehumanim i zdravstveno krajnje opasnim uvjetima, kao i slučajevi zločina čedomorstva sveli na minimum. Otvaranjem posebnih punktova u bolnicama sa stalnim videonadzorom u kojima bi roditelji mogli ostaviti svoju novorođenu djecu osim suzbijanja čedomorstva i nesigurnih poroda, smanjio bi se broj slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja djeceali i izloženost novorođenčadi trgovini djecom, stoji u dopisu udruge U ime obitelji, nositelja Hoda za život Hrvatska.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža