Nakon muškarca koji ‘mijenja spol’, HRT kao uzor servira ženu koja je radila ilegalne pobačaje
22. ožujka 2023.

Nakon što je javna televizija HRT, koja se financira sredstvima poreznih obveznika i obaveznom RTV pretplatom, ‘počastila’ svoje gledatelje epizodom francuskog feminističkog animiranog serijala ‘Drske djevojke’ o muškarcu koji je ‘promijenio spol, u nedjelju na Dan očeva javna televizija servirala nam je epizodu o militantnoj francuskoj feministici Thérèse Clerc. Ona je obavljala u svom stanu ilegalne pobačaje, a kasnije je osnovala samoodrživi starački dom samo za žene nazvan prema Babi Jagi, liku iz slavenskih legendi koji – jede djecu. Kako su nam kazali s HRT-a, serijal je namijenjen ‘općoj populaciji starijoj od osam godina’. Napomenimo, da dobno ograničenje na serijal nisu stavili.

”Drske djevojke” – naziv je francuskog crtanog serijala koji se prikazuje na HRT3, a u kojem se u subotu emitirala epizoda u kojoj je kao djevojka prikazan muškarac koji ‘promijenio spol’. Ista epizoda prikazana je taj dan čak pet puta, samo sat vremena nakon završetka dječjeg programa, a sve financirano novcem hrvatskih građana.

>Nevjerojatno: HRT emitira serijal ‘Drske djevojke’ u kojem se prikazuje muškarca koji je ‘promijenio spol’ kao djevojku

Dan, kasnije, u nedjelju, HRT je emitirao epizodu ovog serijala o francuskoj feministici Thérèse Clerc (1927.-2016.).

HRT i autori ovog francuskog serijala ovu feministicu deklariraju u opisu epizode kao ‘utopijsku realisticu’.

”Crtana serija o ženama koje su ispisale svoju vlastitu sudbinu i promijenile svijet. Snimljeno prema poznatom stripu Culottées”, piše HRT.

Autorica ovog stripa koji je bio predložak za feministički serijal s 30 epizodaPénélope Bagieu u intervjuu 2018. rekla kako je strip preveden na 11 jezika, no kako su ovisno o tržištima, morali sadržaj prilagođavati. Nekim modifikacijama se kaže, usprotivila poput onog za poljsko izdanje gdje je zamoljena da ukloni priču upravo o Thérèse Clerc i pobačaju.

”Bilo mi je važno da ova priča ostane u knjizi i uspjeli smo je zadržati. Sjevernoamerička verzija nije mogla sadržavati golotinju pa sam morala sakriti grudi Josephine Baker, to mi nije toliko smetalo…Ujedinjeni Arapski Emirati također žele izdati knjigu, ali želimo biti sigurni da ostane što sličnija izvornoj verziji. Kina je, sa svoje strane, osjetljiva na priče o revolucionarnim vođama”, kazala je autorica.

Epizoda posvećena ovoj francuskoj militantnoj feministkinji prikazana je na HRT-u u nedjelju, također nekoliko puta tijekom dana i to u 13:54 nakon dječjeg programa, pa u 14:51, 15:54, 18:08 i u 21:31.

Njezina biografija u kratim crtama glasi: Thérèse Clerc rođena je u katoličkoj obitelji, udala se, rodila četvero djece, razvela se, postala lezbijka i obavljala pobačaje u svom stanu prije nego je prekid života nerođene djece legaliziran u Francuskoj 1975. godine. Angažirala se oko samoupravljačkog smještaja za starije žene te je u 2000.-tima osnovala doma za starije žene u Montreuilu nazvan Maison des Babayagas, u prijevodu Kuća Baba Jaga.Ime dolazi iz lika iz slavenske mitologije, Babe Jage, vještice koja krade i jede djecu.

>HTV-ova voditeljica s ‘ponosom’ ističe prezime Saše Broz, gledatelji ogorčeni: ‘HTV bunker jugoslavenstva’

Kako je prikazana u epizodi serijala ‘Drske djevojke’ na HRT-u?

Na početku naratorica govori: ‘Thérèse Clerc rođena je 1927. u pariškom predgrađu u konzervativnoj katoličkoj obitelji’.

Vidimo kako sjedi za stolom i otac joj govori: Žena mora biti lijepa i draga, a majka dodaje: I djevica do braka. Thérèse ima upadljiv križić oko vrata, a iznad kreveta visi raspelo.

U sljedećem kadru njezin suprug govori: Noćas ćemo napraviti još jedno dijete. Ona odgovara: U redu. Potom ju vidimo s četvero djece, i dalje s upadljivim križićem oko vrata i raspelom na zidu sobe.

Naratorica govori: Pobjeći može samo u crkvu.
U kadru vidimo Thérèse kako klečeći moli, a s neba pred nju pada knjiga Karla Marxa. Ona ju otvara i ‘prosvjetljuje se’. Naratorica govori, citiramo: ‘ S 42 godine joj svećenik radnik otkriva aktivizam’. Potom u kadru padaju leci i na jednom piše: Legalizirajmo pobačaj i kontracepciju.

Naratorica govori kako Thérèse nije jedina koju ovo zanima u svibnju 1969. ‘Ilegalni pobačaji glavni su uzrok smrti Francuskinja’, govori naratorica.

Potom se vidi u kadru na feminističkom prosvjedu uz povike: Moje tijelo je moje!
I eto nas opet u kadru za obiteljskim stolom iznad kojeg je raspelo. Za jednim krajem sjedi otac, za drugim njegova supruga Thérèse Clerc vidno nezadovoljna. Između njih – četvero djece.

Ona naglo ustaje od stola, ruši stolac i govori: Ne samo moje tijelo. I moj život je moj. U sljedećem kadru, raspušta kosu, odjevena je drugačije, a križić oko vrata nestaje.

Lezbijski poljubac

Uzima djecu, dovodi ih u derutno potkrovlje i govori: Volim svoju djecu, ali volim i slobodu. U kadar ulazi mlada žena i vidimo lezbijski poljubac dok djeca sa smiješkom gledaju.

Protagonistica crta feminističke transparente, a u sljedećem kadru prikazuje se kako joj na vrata kuca žena koja govori: Trebam pobaciti. Ova joj govori: ‘Ne šapći, viči! Zajedno ćemo naći rješenje’.

To rješenje iz ‘feminističke kuhinje’ autora ovog serijala odnosi se na – pobačaj, ne na bilo kakvu drugu pomoć ženi koja je očito u nevolji zbog trudnoće.

Naratorica govori: ‘Thérèse provodi ilegalne pobačaje unatoč riziku’. Protagonistica u kadru viče: ‘Rađam ako želim, kad želim’.

Potom se prikazuje donošenje zakona kojim je 1975. legaliziran pobačaj.

Posljednji dio ove epizode prikazuje kako se Therese Clerc nastoji izboriti za domove za isključivo starije žene. Naratorica to naziva utopijskim projektom.

Za HRT je ova indoktrinacija sadržaj koji je za djecu od osam godina

S HRT-a su nam u ponedjeljak odgovorili da serijal ‘Drske djevojke’ (Brazen) , snimljen prema stripu Culottees, a koji govori o snažnim ženama koje su mijenjale povijest emitiraju u ‘Ženskom mjesecu’, kako su, kažu, nazvali ovaj ožujak na Trećem – te u sklopu kojega svakoga dana emitiraju nekoliko puta jednu epizodu.

> Svjedočanstvo Walta Heyera: Kako sam si uništio život kad sam postao ‘transseksulac’

‘Konkretno, u animiranoj epizodi, emitiranoj u subotu, 18. ožujka na HRT3 (nekoliko puta, u intervalu između 13:52 i 18:20 sati – dakle, nakon što u 13 sati završi Dječji program), a koju spominju i na društvenim mrežama, riječ je o Christine Jorgensen (1926.), američkoj glumici koja je postala prva hollywoodska glumica koja je javno progovorila o promjeni spola’, kazali su nam s Prisavlja kao odgovor na upit poslan oko prve epizode o promjeni spola.

Napominju da je serijal namijenjen ‘općoj populaciji iznad 8 godina – i da nije emitiran u sklopu dječjeg programa Juhuhu’.

”Također, uredništvo HTV-a naglašava da riječ je o visoko kvalitetnom sadržaju koji promiče temeljne vrijednosti kao što su sloboda, ravnopravnost, suživot, vjersku i rasnu toleranciju, borbu za ljudska prava itd. Svaka epizoda obrađuje neku stvarnu ženu – koja je u svom polju djelovanja na neki način imala pionirsku ulogu, a zbog čega danas žene imaju jednaka prava (od obrazovanja do prava glasa ili jednake plaće). Serijal ne samo da ne vrijeđa osjećaje gledatelja, već naprotiv, na sofisticiran i zabavan način prikazuje crtice iz povijesti koje su dovele do ovog našeg trenutka u kojem napokon svi, barem u demokratskim društvima, uživamo jednake slobode”.

Napomenimo da ograničenje sadržaja na populaciju stariju od osam godina – nije navedeno tijekom emitiranja emisije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža