Nadbiskup Washingtona odobrio odluku o uskrati pričesti političarima koji podržavaju pobačaj: Evo što kaže Papa
20. rujna 2021.

Nakon što se vraćao s puta u Mađarsku i Slovačku papa Franjo je istaknuo da je pobačaj ubojstvo čovjeka, a brak zajednica između žene i muškarca. Kako smo i prenijeli, papa je tada odgovorio novinarima da je “pobačaj više od problema”.“Pobačaj je ubojstvo. Pobačaj… Ne budimo dvoznačni: tkogod počini pobačaj, počinio je ubojstvo. Uzmite bilo koji embriološki udžbenik za studente medicine”.

Papine potvrde Crkvenog nauka i njegove nepromjenjivosti došle su i u kontekstu kritike političara u SAD-u, pa i onih koji se smatraju katolicima, a koji podržavaju pobačaj. Američka biskupska konferencija je tako javno osudila plan Demokrata i administracije predsjednika Joea Bidena da se novcem poreznih obveznika masovno financiraju pobačaji.

The Daily Wire tako prenosi da je papa pri povratku u Rim iz Slovačke novinarima naglasio: „Crkva će ostati stroga po pitanju pobačaja, unatoč katoličkim političarima poput predsjednika Joea Bidena i predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi koji tvrde da ih savjest navodi da podupiru “reproduktivna prava” i javno podržavaju ne samo pravo na pobačaj, nego poduzimaju mjere kako bi zaštitili pobačaj kao praksu“.

Što se tiče toga hoće li političaru koji se zalaže za pobačaj uskratiti mogućnost sudjelovanja u pričesti, papa je sugerirao da bi biskupi i svećenici trebali biti pastiri i savjetovati one koji su zbunjeni u pogledu crkvenog nauka jer pastirova odgovornost ne prestaje kad je pojedinac ekskomuniciran ili je sam sebe ekskomunicirao javno se ne slažući s crkvenom dogmom.

“Problem pastorala je kako mi, kao biskupi, upravljamo tim načelom”, rekao je papa Franjo. “Ako pogledamo povijest Crkve, vidjet ćemo da svaki put kad biskupi nisu djelovali kao pastiri u odnosu prema problemu, postajali bi političari.”

“A što bi župnik trebao učiniti? Ne bi trebao osuđivati. I on također mora biti pastir onima koji su izopćeni i biti u skladu s Božjim načinom postupanja – a to je kroz bliskost, suosjećanje i nježnost “, rekao je papa Franjo. “Oni ljudi koji nisu u zajednici ne mogu se pričestiti, jer su izvan zajednice. To nije kazna: pričest je povezana sa zajednicom.”

Papa Franjo je time odgovorio na konkretno pitanje o planu američkih katoličkih biskupa da odgovore na problem pastoralnog vodstva u pitanju uskraćivanja pričesti političarima koji se zalažu za pobačaj. Iako je Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država prije nekoliko tjedana odlučila sastaviti smjernice, to se pitanje snažnije pojavilo kad su Biden i Pelosi izrazili podršku nastojanjima da se poništi teksaški zakon o “otkucajima srca” koji učinkovito zabranjuje pobačaj nakon šest tjedana trudnoće, kad se može otkriti srčana aktivnost fetusa.

Naime, i Biden i Pelosi tvrde da su katolici, ali oboje otvoreno podržavaju pobačaj, pri čemu je Biden nedavno potvrdio da su se njegova razmišljanja o toj temi promijenila od trenutka kad je 2012. tvrdio da je osobno protiv pobačaja.

Bidenovi i Pelosijini lokalni nadbiskupi, koji bi u konačnici odobrili odluku o uskraćivanju pričesti, iznijeli su svoje mišljenje o ovoj temi. Nadbiskup Washingtona, kardinal Wilton Gregory, rekao je novinarima prošlog tjedna da predsjednik Biden “ne iskazuje katoličko učenje”.

Nadbiskup iz San Francisca Salvatore Cordileone, napisao je u Washington Postu da “[ne] možete biti dobar katolik i podržati odluku koju je odobrila vlada – da se ubijaju nedužna ljudska bića”, te predložio da bi ekskomunikacija mogla biti na stolu za Pelosi i druge katolike koji podržavaju pobačaj.

Izvor: narod.hr/The Daily Wire

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža