Mnogi Hrvati vraćaju se iz Kanade zbog politike cijepljenja i nametanja rodne ideologije
2. studenoga 2021.

Mnogi se Hrvati vraćaju iz Kanade zbog segregacijske i ekstremističke politike prema necijepljenima, ali i nametanja rodne ideologije. Oni u Hrvatskoj vide nadu za novi, mirniji i tolerantniji život koji im Kanada više ne može pružiti.

> Novi zakon u Kanadi: Roditeljima će oduzimati djecu ako ne pristaju na njihov “rodni identitet” i “seksualnu orijentaciju”

> ‘Društvena pravda’ u Kanadi kao temelj za rodnu ideologiju u svakoj pori društva

“Neophodno je da dopremo do svakog Kanađanina i da se svi cijepe”

Kanada je inače država poznata kao predvodnica političkih i društvenih promjena pod pojmom ‘društvene pravde’ (engl. social justice) koja obuhvaća razne ideje progresivno-lijevog spektra poput identitetske politike, rodne teorije, radikalnog feminizma, političke korektnosti, ‘prava’ na abortus itd.

Za javni sektor Kanada je uvela i obvezu cijepljenja. Rok za obvezno cijepljenje s najmanje dvije doze cjepiva protiv COVID-a, bio je do kraja listopada. Svi koji to nisu učinili mogli bi ostati bez posla.

Savezni ministar prometa Omar Alghabra dao je rok za obvezno cijepljenje do kraja listopada, a obveza se odnosi i na osoblje kompanija koje surađuju s javnim institucijama.

“Kanada je među državama koje su postigle visok postotak imunizacije protiv COVID-a. Najmanje jednu dozu cjepiva primilo je 81 posto Kanađana. Kanada to može i treba bolje. Neophodno je da dopremo do svakog Kanađanina i da se svi cijepe“, poručio je Alghabra u kolovozu.

U Kanadi je uvedeno i obvezno cijepljenje protiv COVID-a s dvije doze i za svo osoblje i studente na sveučilištima. Studenti koji nisu cijepljeni neće moći ulaziti u studentske domove i prostorije sveučilišta.

Radikalne mjere prema necijepljenima obuhvaćaju i djecu od 12 godina

Početkom listopada kanadska je vlada objavila mjere kojima se regulira zračni, željeznički i brodski promet koje je već dulje najavljivala.

Prema tim mjerama, putovati će moći samo oni putnici koji su primili dvije doze cjepiva protiv COVID-19, piše vecernji.hr

Nova pravila stupila su na snagu 30. listopada, a primjenjuju se i za domaće i međunarodne letove i vlakove. Obvezne su i za djecu od 12 godina.

Sama objava izazvala je dosta nezadovoljstva u dijelu hrvatskih iseljenika.

– Otkad je premijer Trudeau objavio nove mjere, doslovno je nastala panika – ističe vlasnica putničke agencije Nives Petrović. U sljedećih nekoliko tjedana među njezinim stalnim klijentima nastala je velika potražnja za avionskim kartama za Hrvatsku, s datumom odlaska prije 30. listopada.

– Ovoga je mjeseca samo preko moje agencije u Hrvatsku otputovalo 157 putnika s neodređenim datumom povratka ili s kartom u jednom smjeru, što je neobično jer moji klijenti uvijek kupuju povratne karte – kaže Petrović, čija je agencija Nives Travel upravo obilježila 15 godina postojanja.

Vraćaju se studenti, zaposleni i mlađe obitelji čija su djeca na udaru

Riječ je o obiteljima s djecom koje su nezadovoljne ili se protive postojećim restrikcijama. U grupi ima i onih koji očekuju otkaz na poslu jer nisu primili obvezna cjepiva. Nekoliko je putnika već dobilo otkaze i sada sa svojim poslodavcima pregovaraju o otpremninama. U grupi koja je otputovala tijekom rujna i listopada određeni je broj mladih. Tu su i studenti koji nemaju pristup fakultetima jer se nisu cijepili, pa studiraju online iz Hrvatske.

Očito su na udaru mlađe obitelji koje ne odobravaju obveznu primjenu cjepiva protiv koronavirusa za mlađu populaciju, mahom djecu stariju od 12 godina. Najviše novih povratnika u domovinu dolazi iz Ontarija, ali ima ih i iz ostalih provincija, mahom iz Britanske Kolumbije i Alberte.

> Trudeau predmet ruganja na internetu zbog izraza ‘2SLGBTQQIA+’

> Kanada zabranila pojmove otac i majka, sad su službeno svi ‘roditelj’

Hrvatica s troje djece se vraća u domovinu

Majka troje djece iz okolice Toronta, čije najmlađe dijete još nema 12 godina, kaže: „Selidba u Hrvatsku zapravo je nešto što sam uvijek nosila u srcu i u mislima. Posljednjih 18 mjeseci bili su samo katalizator za donošenje te odluke. Zahvalna sam Kanadi na svemu, ali smatram da je sada došlo vrijeme za promjenu. Radujemo se što ćemo živjeti u Zagrebu, gradu koji nas je oduvijek privlačio. Želimo iskusiti europski stil života, koji ima drukčiji ritam življenja od sjevernoameričkoga. Moji su roditelji došli u Kanadu u potrazi za boljim životom, u nadi da će im djeca imati bolju budućnost u Kanadi. Sada i mi upravo činimo isto, selimo se u zemlju svojih predaka kako bismo svojoj djeci pružili priliku da žive u Hrvatskoj. Uzbuđeni smo zbog te velike odluke i nismo dopustili da nas strah spriječi da iziđemo iz zone komfora.”

Roditelji sugovornice u Kanadu su došli u vrijeme velikoga ekonomskog rasta. Bilo je to doba masovne imigracije od 1953. do 1973. godine. Sada se zatvara krug povratkom peteročlane obitelji u Hrvatsku. Iako je Kanada već više puta bila proglašena najboljom zemljom za život, većina povratnika ne misli tako.

Hrvatska je nada za novi život

Vlasnik građevinske tvrtke iz Mississauge, koji je u Kanadu stigao početkom 1980-ih, ispratio je sina, snahu i unuka u Hrvatsku. Kaže da su mladi odluku o selidbi donijeli jer se ne slažu s novim trendovima u odgoju i školovanju djece. To uključuje ponajprije rodnu ideologiju, a ni restrikcije koje su na snazi nisu dobro djelovale na obitelj.

Nadaju se da će im Hrvatska pružiti priliku za novi početak iako su oboje već druga i treća generacija Hrvata u Kanadi.  Od početka pandemije u Kanadi su naglo porasle cijene stanova i kuća.Statistike upućuju na više od 21 posto rasta cijena nekretnina, a inflacija od 4,4 posto najviša je u posljednjih 18 godina.

Kanada je postala neizvjesna, a vrijeme slobodnih putovanja i života se bliži kraju

Unatoč izvrsnim socijalnim politikama, besplatnom zdravstvu i besplatnom obveznom školstvu, troškovi života u Kanadi naglo su porasli. Razlog su visoki porezi, visoke cijene usluga, osiguranja, benzina i ostalog što prati inflacijski rast cijena. Neki od povratnika zaradili su prodajom nekretnina, koje su postigle rekordno visoke tržišne cijene.

U okolici Toronta i Vancouvera doslovce se ne može naći čak ni manja obiteljska kuća za manje od milijun kanadskih dolara. Dobar dio povratnika ostavio je odškrinuta vrata za povratak u Kanadu ako se mjere ublaže. U načelu, svi se povratnici slažu u jednom – da im neće nedostajati iscrpljujući, ubrzani stil života kojim su dosad živjeli.

Do kraja studenoga tranzicijsko je razdoblje do konačnog stupanja na snagu zakona koji dopušta putovanja samo osobama koje su primile dvije doze cjepiva. U tom razdoblju osobe koje su se cijepile jednom dozom bit će još puštene u zrakoplove, brodove i vlakove.

Kanadske državne granice uskoro se zatvaraju za putnike koji nisu primili dvije doze cjepiva protiv COVID-19.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža