Ministarstvo financija odbilo prijedlog UIO na tragu amandmana Hasanbegovića i Esih za smanjenje sredstava Nacionalnoj zakladi
20. veljače 2017.

Ministarstvo financija je odgovorilo na komentar udruge U ime obitelji na Uredbe Vlade kojim je zatraženo smanjivanje sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva. Unatoč detaljnoj argumentaciji, iz Ministarstva su taj prijedlog odbili s objašnjenjem da se njihov stav vidi u tome što su odbili predloženi amandman Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih.

Odbačen amandman Hasanbegovića i Esih za smanjenje sredstava za Nacionalnu zakladu za civilno društvo: Evo tko je glasovao ‘Za’!

Komentar udruge U ime obitelji:

“Predlažemo da izdvajanje za ‘organizacije koje pridonose razvoju civilnog društva’ (čl. 2, st. 2. točke 8.) ostane na razini iz 2016. – 6,88 posto, ili da se još smanji, iz razloga što se sredstva iz članka 2. stavka 2. točke 8., koja se raspoređuju na stavku Državnog proračuna Poseban dio ‘razdjel 020 Vlada Republike Hrvatske, Glavi 02010 Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge, za aktivnost A509014 – Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva – Udruge za razvoj zajednice’, raspoređuju na programe kojima nisu poznati ni dovoljno jasni rezultati i konkretni učinci, koji čine 61 posto proračuna Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za tekuću godinu, a sredstva iz tih programa dodjeljuju se većinom privilegiranom krugu udruga lijevo-liberalnog svjetonazora, kako bi se financirale njihove redovite aktivnosti. Ukoliko se odobri povećanje izdvajanja za točku 8., članak 2. stavak 2., s 6,88 na 11,18 posto, to će imati isključivi učinak da se tim udrugama nastavi isplaćivanje financijskih sredstava (koja su ugovorena na višegodišnjoj razini, uz mogućnost produženja), kao na bankomatu, bez jasnih i mjerljivih očekivanja i rezultata.”

Bruna Esih: Neka novinari istraže zašto nismo dobili veću podršku za amandman, iako znam da je imamo

Odgovor Ministarstva financija:

“Programom za mandat 2016.-2020. Vlada se obvezala da će voditi politiku sustavnoga poticanja organizacija civilnoga društva. Sukladno tome, Vlada će poticati djelovanje organizacija civilnog društva, a posebne programe usmjerit će prema razvoju suradnje nadležnih državnih tijela i organizacija civilnog društva, posebice onih koje djeluju za dobrobit djece, mladih i ostalih ugroženih skupina, te omogućiti sustavno obrazovanje voditelja udruga, zaklada i ostalih nevladinih organizacija za izradu projekata koji se mogu financirati iz EU fondova.

Dvostruki kriteriji privilegiranih udruga Nacionalne zaklade koje napadaju Hasanbegovića

Navedeno je vidljivo i kroz neprihvaćanje amandmana na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu i projekcija za 2018. i 2019. u vidu smanjenja izdvajanja za Zakladu, a povećanja izdvajanja za programsko područje Socijalna i humanitarna djelatnost.”

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža