Međunarodni dan obitelji – ‘naša obitelj naš je početak i kraj’
15. svibnja 2023.

Međunarodni dan obitelji obilježava se svake godine u svibnju. Ustanovila ga je i preporučila Skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine. UN je kao odgovor na promjenu socijalne i gospodarske strukture koja utječe na strukturu i stabilnost obitelji širom svijeta 1994. godinu proglasio Međunarodnom godinom obitelji. Iste je godine proslavljen i prvi Međunarodni dan obitelji 15. svibnja, ustanovljen 1993., također od UN-a.

Naša obitelj naš je početak i kraj, temeljni kamen, oslonac, snaga i sigurnost. Bez obitelji smo izgubljeni, nepotpuni. Roditelji, ponekad i šira obitelj, igraju ključnu ulogu u životu djeteta jer dijete uči od roditelja i bližnjih te slijedi njihov primjer, piše Glas Koncila.

Razvoj djeteta ovisi o roditeljima, kako fizički tako i psihički. Svaka minuta koju roditelji ulože u odgoj svojega djeteta, dobro je utrošena minuta. Djetetu se treba posvetiti, s njim treba raditi, razgovarati i biti tu za njega kada god mu je to potrebno. To nije uvijek lako, posebno u situacijama kada su roditelji prezaposleni, često i zbog toga da bi svojemu djetetu osigurali sve potrebno za normalan život i sretno djetinjstvo. Često ta prezaposlenost stvara novi problem, a to je manjak vremena koje roditelji provode s djetetom pa se dijete može osjećati usamljeno i zanemareno. Dijete treba pažnju i vrijeme roditelja jer bez toga teško može izrasti u sretnu i ispunjenu osobu koja će onda, kad odraste, svojoj djeci i bližnjima znati pokloniti ljubav i pažnju.

Važno je dijete ispravno odgajati od prvoga dana jer ako jednom zastrani, teško je ispraviti pogrešan odgoj. Ponekad, kada je to moguće, veliku ulogu u odgoju djeteta imaju i bake i djedovi, kao i sva bliža rodbina. Velika obitelj uvijek je poseban blagoslov koji treba cijeniti. Time je i odgoj djeteta olakšan jer mu uvijek netko može posvetiti dio svojega vremena i naučiti ga različitim stvarima, čime dijete može dobiti više različitih znanja i pogleda na svijet.

Također, roditelji i šira obitelj tu su da bi dijete u svakom trenutku štitili od lošega utjecaja „izvana”. Ipak, u tom treba pronaći mjeru jer ni držanje djeteta „pod staklenim zvonom” nije ispravan način budući da će se prije ili kasnije u životu susresti s nekim negativnim utjecajima i problemima s kojima se onda neće znati nositi. Zato je potrebno biti uz dijete, provoditi vrijeme s njim te imati dovoljno volje i strpljenja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža