U ime obitelji

Markić, Divjak i Turčin o sustavu socijalne skrbi: Djeca nisu koferi

Markić, Divjak i Turčin o sustavu socijalne skrbi: Djeca nisu koferi

Svi se slažemo da biološka obitelj koja zlostavlja dijete nije dobra za dijete, ali istovremeno trebamo reći da obitelj koja funkcionira jest najidealnija za podizanje djeteta. Upravo je obitelj oca, majke i djece najbolja za razvoj djece. Djeci treba što prije osigurati odlazak u obitelj i isključenje iz sustava”, istaknula je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji gostujući na Hrvatskom katoličkom radiju.

> Raspudić: ‘Partnerstvo muškarca i žene treba imati prednost pri posvajanju’

> Dr. Markić o VL: Iskonstruirali su što ja ‘valjda mislim’ i pripisali mi par bolesnih ideja o ‘hrvatskim obiteljima’

Smrt dvogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške skrenula je pozornost hrvatske javnosti na niz poteškoća u sustavu socijalne skrbi. Zbog njih stradaju najmanji – djeca koja postaju nevidljiva. O njihovoj nevolji razgovaralo se u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija u ponedjeljak 12. travnja.

U emisiji su gostovale Marta Divjak iz inicijative “Moramo vam nešto reći”, predsjednica Udruge za potporu posvajanju “Adopta” Andrea Turčin i predsjednica Udruge “U ime obitelji” Željka Markić. Gošće su ponudile odgovore na pitanja: Je li biološka obitelj zaista jamstvo sreće svakog djeteta? Što je zaista interes djeteta? Kako stvoriti emocionalnu vezu, mir, stabilnost ako je dijete stalno u fazi čekanja i poboljšanja uvjeta u biološkoj obitelji? Postoje li roditelji kojima su djeca „izvor prihoda” te žive na račun dječjeg doplatka i socijalne pomoći? Mijenja li se sustav pod pritiskom javnosti, medija i građanskih inicijativa umjesto na poticaj struke? Žele li djeca iz udomiteljskih obitelji biti posvojena?

Dr. Željka Markić istaknula je da sustav nedovoljno dobro funkcionira. “Svako dijete je odgovornost sustava koji je dužan brinuti se o njima, a onda svih nas kao društva. Mi trenutno imamo oko 3500 djece u domovima. Ta djeca nemaju ono što drugi imaju. Ona isto imaju pravo na ljubav, brigu i poštovanje. Nemamo dovoljno dobar zakon za udomiteljstvo i nadzor. Udomitelji traže veći nadzor i potporu od sustava. Nedovoljno dobro funkcionira izuzimanje djece. Ne može biti da se dijete u slučaju nasilja ostavlja u primarnoj obitelji koja ga zlostavlja. Ne može biti da se dvoje djece izuzme iz zlostavljačkih obitelji, a jedno se ostavi. Isto tako, ne može biti da se primarnim roditeljima sudi na sudu zbog zlostavljanja, a da se djeca ne izuzimaju. Ali istovremeno, događa se da su socijalni radnici preopterećeni, nisu dobro opremljeni niti plaćeni te imaju velik broj zaduženja i nisu specijalizirani. Najviše je odgovoran sustav i oni koji ga vode jer to ne čine na dovoljno dobar način”, ustvrdila je.

Voditeljica je rekla da su za emisiju kontaktirali Hrvatsku komoru socijalnih radnika i Hrvatsku udrugu socijalnih radnika. Iz Komore su se ispričali dok iz Udruge nije pristigao odgovor do početka emisije.

HBK je nedavno pozvala na posvojenje i udomljavanje

Paradoks je da sustav sam, odnosno Ministarstvo i ministar nisu ti koji daju inicijativu. Oni imaju na raspolaganju razne inicijative. Imamo Forum udomitelja koji mjesecima nije mogao dobiti sastanak s ministrom, imamo eksperte koji se bave siromaštvom, profesore, ali i Katoličku Crkvu, HBK je nedavno pozvala na posvojenje i udomljavanje. Ministarstvo ima niz inicijativa koje bi mogla uključiti. Izostaje kontinuirano vođenje i struktura, bez obzira tko je na vlasti”, istaknula je Markić.