Mama Katarina bila je trudna s trećim djetetom kad je najavljeno ukidanje mjere roditelj odgojitelj: ‘Tomašević me šokirao odlukom’
3. kolovoza 2022.

Grubo rezanje zagrebačkih gradskih vlasti pozitivne demografske mjere roditelj odgojitelj unijelo je mnogo stresa u brojne zagrebačke obitelji, koje su se našle u velikoj neizvjesnosti što će biti s njima. Postoje obitelji koje su računale na tu mjeru, planirale su treće dijete, a gradonačelnik Tomislav Tomašević i Možemo odlučili su je ukinuti. Katarina je majka koja je ostala trudna, noseći treće dijete, prije ove odluke. Upravo za nju i druge obitelji koje su se našle u ovoj poziciji, tj. nisu se mogle uključiti u mjeru od kolovoza 2021. godine, udruga U ime obitelji, ali i neki drugi, predlagala je mogućnost uključivanja, no to nije prihvaćeno.

> GI ‘U djeci je budućnost’ prijavila prijetnje i vrijeđanje; Lovrić o presudi: ‘Tomašević zamagljuje istinu’
> Odvjetnik Novosel o presudi: Zašto Grad nije smio ukinuti mjeru roditelj odgojitelj?

Planirala postati roditelj odgojitelj

Katarina je za Narod.hr ispričala:

“Udala sam se prije šest godina, 2016. Prvo smo planirali imati jedno dijete, ali onda je gradonačelnik Milan Bandić uveo demografsku mjeru roditelj odgojitelj. Odlučili smo da ćemo imati još djece. 2017. sam rodila prvo dijete, a 2019. drugo. S trećim djetetom ostala sam trudna baš nekako u vrijeme kad je Bandić umro. Ali računala sam na to da ću dobiti status roditelja odgojitelja. Međutim je Tomašević ulazak novih korisnika u mjeru zaustavio 5. 9., a ja sam rodila u 11. mjesecu 2021. treće dijete. Bili smo šokirani ukidanjem mjere jer smo u planove za budućnost uključili i tu mjeru.

Sad sam na porodiljnom. Samo s jednom plaćom i troje djece u ovo vrijeme teško je izaći na kraj. Muž radi, a moj posao nije stalan. Nadala sam se da ću se uključiti u mjeru roditelj odgojitelj, koja bi mi omogućila da provodim više vremena sa svojom djecom. Vrlo mi je žao i onih majki koje već jesu u mjeri, a sad ne znaju što će biti u budućnosti. Prestrašno je da žele ukinuti tako važnu mjeru.” – zaključila je mama Katarina.

> Dolenec objavila plan Možemo za ukidanje mjere roditelj odgojitelj: Prvo će smanjivati iznos naknade, a zatim…

> GI ‘U djeci je budućnost’ prijavila prijetnje i vrijeđanje; Lovrić o presudi: ‘Tomašević zamagljuje istinu’

> Odvjetnik Novosel o presudi: Zašto Grad nije smio ukinuti mjeru roditelj odgojitelj?

> Roditelj-odgojitelj: Doznajte sve o najboljoj demografskoj mjeri koju nudi samo Grad Zagreb

Roditelji “na čekanju”

Podsjetimo, roditelji odgojitelji su u neizvjesnosti i “na čekanju” otkad je u rujnu lani mjera pauzirana, a zatim je u prosincu lani ultra lijeva većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini izmijenila mjeru roditelj odgojitelj, na način da je praktički ukinuta.

U srpnju ove godine Visoki upravni sud u Zagrebu je odlučio: “Odluka o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj koju je Grad Zagreb donio u prosincu nezakonita je”. Sud je ukinuo Tomaševićevu odluku i vratio mjeru roditelja odgojitelja natrag na snagu!

To znači da se za roditelje odgojitelje i dalje mora osigurati novac iz gradskog proračuna. Presudom iz srpnja oko 5800 korisnika mjere koji se brinu o 21.000 zagrebačke djece nastavit će primati naknadu.

Pravnu bitku predvodila je udruga U ime obitelji.

Što je rekla zamjenica gradonačelnika?

Nakon što je Visoki upravni sud ukinuo nezakonitu odluku aktualnih gradskih vlasti o izmjeni mjere roditelj odgojitelj zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec prošli je tjedan održala konferenciju za medije oko izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje. Poručila je kako im je cilj promjene donijeti u rujnu ove godine, tako da se 6 mjeseci ništa ne mijenja za korisnike, a od 31. ožujka 2023. bi se snizila naknada na iznos minimalne plaće. Od 30. lipnja 2023. bi to bilo 50 posto iznosa minimalne plaće. 30. rujna prvi korisnici izlaze iz ove mjere. Svaki sljedeći mjesec korisnik kojem dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere. Novih korisnika neće biti.

Ignoriranje odluke suda

“Visoki  je upravni sud jasno u svojoj Odluci naložio gradonačelniku Tomaševiću da uspostavi ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja više od 5 800 obitelji koje se koriste mjerom roditelj odgojitelj. U točki 167. Sud je konkretno opisao što to znači da je Tomašević prekomjerno opteretio roditelje odgojitelje koji se u Zagrebu brinu o oko 20 000 djece, od toga oko 6 000 vrtićke dobi”, priopćila je udruga U ime obitelji.

“Danas smo od Tomaševića čuli istu priču kao i prije osam mjeseci – kao da Visoki upravni sud nije odlučio da je Tomaševićeva odluka o de facto ukidanju mjere – protuzakonitaNi osam mjeseci nakon prvog pokušaja zakidanja djece i roditelja, Tomašević i Možemo nisu u stanju  ponuditi kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje.  Čak ni prepisati one koje im je predložio Visoki upravni sud. Tako npr. u točki 167. Odluke Visokoga upravnog suda stoji: „Moguće kompenzacijske mjere ovise o ciljevima koji su se novom mjerom željeli postići. Dugoročno smanjivanje financijskog opterećenja Grada Z. moguće je postići zaustavljanjem priljeva novih korisnika mjere (što je i učinjeno novelom Odluke/18. iz kolovoza 2021.)”, dodali su.

> Dr. Markić: ‘Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića koji mora otići’
> Prva reakcija Tomislava Tomaševića: Razočarani smo, no imamo manevarskog prostora

> U ime obitelji: Tomašević ignorira Odluku Suda praznim obećanjima o izgradnji vrtića

> Dolenec objavila plan Možemo za ukidanje mjere roditelj odgojitelj: Prvo će smanjivati iznos naknade, a zatim…

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja reagirala je priopćenjem na taj novi napad aktualne zagrebačke vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Taj napad, HURO naziva agresivnim. U slučaju da ovakva izmjena, nakon javnog savjetovanja, bude izglasana u Skupštini, HURO će sa svojim pravnim timom ponovo pokrenuti postupak ocjene zakonitosti kao i druge pravne korake, najavili su.

Pozitivna mjera

Kako smo pisali, zbog činjenice da je mjera Grada Zagreba roditelj odgojitelj izuzetno dobro prihvaćena od strane korisnika, Grad Zagreb uputio je prema Vladi Republike Hrvatske još u zadnjem tromjesečju 2019. prijedlog da se ovakva ili slična mjera oživotvori na državnoj razini, a pokojni gradonačelnik Grada Zagreba je to više puta komunicirao prema Vladi Republike Hrvatske.

Ali, nakon Bandićeve smrti, aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević pokušava zadirati u stečena prava, mada je prije izbora rekao da to neće činiti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža