Malta se čvrsto bori za nastavak zaštite života, protiv ozakonjenja pobačaja
14. travnja 2022.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, Hrvatica Dunja Mijatović u veljači je pozvala Maltu da ukine svoju potpunu zaštitu nerođenog djeteta, odn. zakonsku zabranu pobačaja. Mijatović je  tvrdila da zašita nerođenog djeteta ugrožava pravo žena na zdravlje, prenosi Liveaction.org.

Predlažu da se poboljša dostupnost usluga seksualnog zdravlja

Nadalje je izjavila da zabrana dovodi u opasnost i druga prava, uključujući pravo žena na život, na slobodu od mučenja i diskriminacije te njihovo pravo na privatnost. „Vrijeme je da vlasti ukinu odredbe koje kriminaliziraju pobačaj, razviju sveobuhvatnu regulaciju pristupa žena legalnom i sigurnom pobačaju te poboljšaju dostupnost usluga seksualnog i reproduktivnog zdravlja“, rekla je.

Mijatović je preporučila da malteške vlasti zajamče jednakost žena u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava. Žele da osiguraju obaveznu sveobuhvatnu seksualnu edukaciju, osiguraju dostupnost i pristupačnost kontracepcije te zajamče da prigovor savjesti zdravstvenih djelatnika ne bude prepreka „pristupu“ žena [pobačaju].

Zemlje članice imaju pravo na vlastite zakone koji štite život

Malteška vlada odbacila je tvrdnju da je pobačaj sinonim za zdravstvenu njegu i pravo. Navode: „Malta je u potpunosti predana pružanju pristupa reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti i radi na poboljšanju ovih usluga. To uključuje jačanje sveobuhvatnog obrazovanja o spolnom zdravlju kroz multisektorski pristup. Malta se ne slaže s tumačenjem da pravo na usluge seksualnog i reproduktivnog zdravlja uključuje intrinzično pravo na pobačaj.“

Vlada je također istaknula da zemlje članice EU-a imaju pravo donositi vlastite zakone o pobačaju.

Dulji niz godina odolijevaju  pritiscima

Malta već dugi niz godina odolijeva pritiscima iznutra i izvana da se legalizira pobačaj. Prošle godine, zastupnica u malteškom Parlamentu, Marlene Farrugia, predstavila je prijedlog zakona o dekriminalizaciji. Istodobno je priznala da nijedna žena nikada nije otišla u zatvor zbog pobačaja na Malti. Predsjednik Malte George Vella izjavio je da će radije podnijeti ostavku nego potpisati zakon koji „uključuje dopuštanje ubojstva“. Prijedlog zakona u konačnici je poražen.

Slično tome, 2013., Međunarodna komisija pravnika, nevladina organizacija koja svoje članove opisuje kao „zagovornike pravde i ljudskih prava“, podnijela je izvješće Vijeću za ljudska prava UN-a. U izvješću malteške pro-life zakone poistovjećuje s mučenjem te tvrdi da nepotrebno ugrožavaju živote žena (iako je tvdnja da zabrane pobačaja povećavaju smrtnost majki opetovano pobijana).

Kao odgovor, Malta je „ponovila Vladino uvjerenje o potrebu zaštite prava na život, uključujući i ono nerođenog djeteta“. Izrazila je stav da „budući da ljudski život počinje začećem, prekid trudnoće postupcima induciranog pobačaja u bilo kojoj fazi trudnoće predstavlja kršenje ovog prava.“

Preveo/uredio: Tomislav Kaurloto

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža