U ime obitelji

HURO o prenamjeni MO u vrtiće: ‘Možemo se prema djeci odnosi kao prema vrećama otpada’

HURO o prenamjeni MO u vrtiće: ‘Možemo se prema djeci odnosi kao prema vrećama otpada’

“Gradonačelnik Tomašević je zajedno sa svojom zamjenicom Danijelom Dolenec jednostrano odlučio ne samo ukinuti mjeru roditelj odgojitelj već pod kompenzaciju pokušati u tajnosti prenamijeniti potpuno neprimjerene prostore mjesnih odbora u gradu Zagrebu, a navode sljedeće, koje su osmislili kao rješenje za istok grada: MO Bruno Bušić, MO Dubec, MO Trnovčica, MO Trnava, MO Novi Retkovec, MO Sesvetska Selnica, MO Sesvetska Sopnica, MO Sesvetska Sela, MO Cerje – stara škola i MO Novo Brestje. (…)

Zanima nas kako gradonačelnik i vodstvo grada namjerava pravdati
građanima grada Zagreba financijsku računicu ovih prenamjena koja uvelike prelazi troškove mjere RO kao i kako će objasniti svim roditeljima djece vrtićke i jasličke dobi da mjesta u vrtićima i pored ovoga za njihovu djecu nema, odnosno da za dio njih namjeravaju koristiti neprimjerene prostore upitnih sigurnosnih i higijenskih kapaciteta? (…)

Upravo radi svega navedenoga HURO poziva javnost, resorne ustanove, ministarstva i gradsku upravu na hitno preispitivanje ovakvog loptanja s djecom prema kojoj se gradske vlasti odnose kao s vrećama za razdvajanje otpada koje treba potrpati u određene kante za smeće. Upozoravamo sve odgovorne za ove besmislice da se s djecom ovoga grada nitko ne smije i neće loptati” – poručili su iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO)  u priopćenju povodom najave zagrebačke gradske vlasti da će se određeni gradski prostori prenamjenjivati u dječje vrtiće.

> Očajnički potez: Možemo u Zagrebu ubrzano pokušava prenamijeniti gradske prostore u vrtiće

> HURO, UiO i GI ‘U djeci je budućnost’: Dolenec ponavlja neistine, roditelji odgojitelji ne mogu upisati djecu u vrtić

> Dolenec kaže roditeljima odgojiteljima da upišu djecu u vrtiće, a tamo nedostaje mjesta!

Priopćenje, kojeg potpisuje predsjednica HURO-a Ana Marija Berbić Lacko, u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

U svojem nastojanju da upozori predstavnike vladajućih u gradu Zagrebu o nepostojanju
kompenzacija za korisnike mjere Roditelj odgojitelj, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja nailazi kontinuirano na gluhoću i odbijanje bilokakvih razumnih razgovora. Naime, gradonačelnik Tomašević je zajedno sa svojom zamjenicom Danijelom Dolenec jednostrano odlučio ne samo ukinuti mjeru roditelj odgojitelj već pod kompenzaciju pokušati u tajnosti prenamijeniti potpuno neprimjerene prostore mjesnih odbora u gradu Zagrebu, a navode sljedeće, koje su osmislili kao rješenje za istok grada: MO Bruno Bušić, MO Dubec, MO Trnovčica, MO Trnava, MO Novi Retkovec, MO Sesvetska Selnica, MO Sesvetska Sopnica, MO Sesvetska Sela, MO Cerje – stara škola i MO Novo Brestje.

Korisnici mjere roditelj odgojitelj, pred sam Uskrs doznali su kako gradonačelnik Tomašević i njegova dogradonačelnica, Danijela Dolenec, u 2 tjedna prije nego stupa na snagu njihova protuzakonita odluka o ukidanju, kreću pretvarati potpuno neadekvatne prostore u vrtiće.

U navedenim prostorima MO gradska vlast namjerava smjestiti djecu naših korisnika nakon izlaska iz mjere ali i svu ostalu djecu koja se u navedenim četvrtima neće moći upisati u klasične vrtiće. Dakle, gradonačelnik grada Zagreba, Tomislav Tomašević i platforma Možemo namjeravaju manjak mjesta za svu djecu u gradu Zagrebu (ne samo djecu RO) riješiti na način da prenamijene neprimjerene prostore MO koji imaju ionako već predviđenu namjenu korištenja od strane političkih stranaka grada, predstavnika MO, te vijeća gradskih četvrti kao i za ostale kulturne i društvene aktivnosti i upitne su funkcionalnosti. Zanima nas kako gradonačelnik i vodstvo grada namjerava pravdati
građanima grada Zagreba financijsku računicu ovih prenamjena koja uvelike prelazi troškove mjere RO kao i kako će objasniti svim roditeljima djece vrtićke i jasličke dobi da mjesta u vrtićima i pored ovoga za njihovu djecu nema, odnosno da za dio njih namjeravaju koristiti neprimjerene prostore upitnih sigurnosnih i higijenskih kapaciteta?

Dok sve Europske zemlje kojima toliko težimo i pokušavamo ih sustići rade na boljitku za
najosjetljivije skupine svoga stanovništva, a među njima su i djeca, glavni grad Hrvatske, Zagreb, u 2022. godini ima inovativan plan, prepune vrtićke kapacitete riješiti će se smještajem djece u gradske mjesne odbore.

Pitanje se samo nameće do kada će sve državne institucije i vlast inertno sve ovo promatrati i dozvoljavati ovakvo ponašanje gradskih vlasti bez ikakve reakcije na ovaj kompleksni problem koji je nastao u glavnom gradu države koja je članica Europske unije.

Ove činjenice grad skriva od javnosti, a gradonačelnik i gradska vlast ne žele priznati svoju
nesposobnost pri rješavanju problema koji su sami proizveli donošenjem štetne odluke o ukidanju mjere RO o čemu smo upozoravali od prvog dana predlaganja iste. Upravo radi svega navedenoga HURO poziva javnost, resorne ustanove, ministarstva i gradsku upravu na hitno preispitivanje ovakvog loptanja s djecom prema kojoj se gradske vlasti odnose kao s vrećama za razdvajanje otpada koje treba potrpati u određene kante za smeće.

Upozoravamo sve odgovorne za ove besmislice da se s djecom ovoga grada nitko ne smije i neće loptati te kako ćemo svi zajedno učiniti sve da se ovakvoj neozbiljnoj i opasnoj politici isključivosti konačno stane na kraj.

Lijep pozdrav,

Ana Marija Berbić Lacko
Predsjednica, Hrvatska Udruga roditelja odgojitelja”

Pogledajte kako izgledaju zgrade koje bi trebale postati vrtići!

> Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

> Lovrić za Narod.hr: Dolenec laže, kako će 6000 djece biti primljeno u vrtiće s 380 mjesta?

> Tomašević o prodaji Plinare, Dolenec poručila roditeljima-odgojiteljima da ‘već sad imaju pravo tražiti posao i upisati djecu u vrtić’

U privitku priopćenja, HURO šalje i nekoliko fotografija tih objekata.(Na fotografiji broj 3, MO Novo Brestje, vidljivo je kako je u sklopu objekta koji namjeravaju prenamijeniti s lijeve strane poslovnica Hrvatske pošte, a s desne strane je prislonjen ugostiteljski objekt, što potvrđuje nerazumijevanje teme i problema i oko odabira mjesnih odbora za prenamjenu u vrtiće.):

U svom dopisu dogradonačelnica Dolenec navodi kako će se od prenamjene “navedenih prostora u prostore područnih objekata dječjih vrtića omogućit će se oko 500 novih mjesta u dječjim vrtićima tijekom pedagoške godine 2022/2023, od čega oko 250 u gradskoj četvrti Sesvete”. Podsjetimo, broj djece kojima će nakon ukidanja mjere roditelj odgojitelj trebati vrtić je oko 6.000.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr