Luka Mlinarić o smanjenju broja zastupnika u Italiji i prijedlogu GI Narod odlučuje u Hrvatskoj
12. listopada 2019.

“GI Narod odlučuje predložila je ustavnu promjenu – smanjenje broja zastupnika za 25%, tj. s trenutno maksimalnih 160 na maksimalno 120, odnosno na raspon od 100 do 120 zastupnika. Za tu pozitivnu promjenu je više od 405 000 građana dalo svoj potpis. Međutim, zlouporabom položaja i ovlasti te uz utjecaj na institucije, premijer Plenković je onemogućio raspisivanje referenduma kojim bi se, osim ove mjere, osigurao i niz drugih pozitivnih promjena izbornog sustava.”, istaknuo je u razgovoru za Narod.hr Luka Mlinarić iz GI Narod odlučuje.

Podsjetimo, talijanski parlament izglasao je u utorak smanjenje broja zastupnika u oba doma za više od trećine. Donji dom odobrio je zakon o smanjenju broja zastupnika sa 630 na 400 zastupnika, a Gornji dom (Senat) sa 315 na 200 zastupnika.

Jedna od predloženih mjera građanske inicijative „Narod odlučuje“ jest upravo smanjenje broja zastupnika za 25%, tj. s trenutno maksimalnih 160 na maksimalno 120, odnosno na raspon od 100 do 120 zastupnika.

Tim smo povodom razgovarali s Lukom Mlinarićem koji je za Narod.hr otkrio kome u Hrvatskoj takav prijedlog nije odgovarao.

Narod.hr: Zašto se Italija odlučila na ovaj potez?

Sudeći prema navodima predlagatelja te građana koji su se zalagali za ovu značajnu promjenu u talijanskom parlamentu, glavni ciljevi izglasanog smanjena broja zastupnika su proračunske uštede od, navodno, više stotina milijuna eura te racionalizacija, odnosno veća učinkovitost rada talijanskog Parlamenta. Ne poznajem dovoljno talijanski politički i izborni sustav da bih ulazio u dublju analizu, ali načelno smatram da je to dobar potez, premda bi, u svrhu zdravijeg političkog sustava, trebalo težiti cjelovitoj reformi izbornog sustava – onako kako to predlaže GI Narod odlučuje u Hrvatskoj.

Narod.hr: Koje su pozitivne strane manjeg broja zastupnika?

Rekao bih da je svakako “najopipljivija” pozitivna strana manjeg broja zastupnika ušteda proračunskog novca. Međutim, komparativna istraživanja pokazuju da prevelik broj zastupnika ima niz negativnih posljedica: osim manje učinkovitosti djelovanja parlamenta, veća je tendencija izglasavanja prevelikog broja zakona i odluka, znatno je složenija i veća mogućnost utjecaja politike na tržišno natjecanje te se općenito stvara bitno viša propusnost za političko lobiranje u gospodarstvu, kao i za samu korupciju koja je, nažalost, ogroman problem u Hrvatskoj, “rak rana” društva.

Narod.hr: Koji je bio prijedlog GI Narod odlučuje?

GI Narod odlučuje predlažila je ustavnu promjenu – smanjenje broja zastupnika za 25%, tj. s trenutno maksimalnih 160 na maksimalno 120, odnosno na raspon od 100 do 120 zastupnika. Za tu pozitivnu promjenu je više od 405 000 građana dalo svoj potpis. Međutim, zlouporabom položaja i ovlasti te uz utjecaj na institucije, premijer Plenković je onemogućio raspisivanje referenduma kojim bi se, osim ove mjere, osigurao i niz drugih pozitivnih promjena izbornog sustava.

Narod.hr: Što bi to donijelo Hrvatskoj?

Prvi cilj smanjenja broja zastupnika na maksimalno 120 je racionalizacija troškova: ukupna godišnja proračunska ušteda za samo 31 zastupnika manje iznosila bi oko 22 milijuna kuna godišnje. Svaki saborski zastupnik nas košta ukupno oko 59 tisuća kuna mjesečno: 25 000 kn bruto plaća plus mjesečna naknada političkim strankama 32 000 kuna za zastupnike, a 35 000 kuna za zastupnice, odnosno 708 tisuća kuna godišnje po zastupniku, što za 151 zastupnika iznosi oko 106,9 milijuna kuna godišnje. Drugi je cilj postići optimalan odnos broja zastupnika i broja birača. Da ne bude ni previše ni premalo zastupnika u odnosu na broj birača. Hrvatska ima 4 zastupnika na oko 100 000 birača, a Italija 1,3, Francuska 1,17, Njemačka 1,15. Dakle, činjenica je da Hrvatska ima previše zastupnika po glavi stanovnika. Činjenica je, nažalost, da je i cijela državna uprava u Hrvatskoj prezasićena, skupa i neučinkovita pa možemo reći i da bi racionalizacija unutar najvišeg državnog tijela – smanjenje zastupnika, racionalizacija troškova i povećanje učinkovitosti – bio odličan primjer za racionalizaciju i reformu drugih tijela. Treći cilj je postići manju fragmentaciju Sabora: s obzirom na manji broj zastupnika razumno je očekivati manji broj klubova zastupnika i manju fragmentaciju Sabora u odnosu na današnju situaciju i postojanje čak 14 zastupničkih klubova u Hrvatskom saboru.

Narod.hr: Kome taj prijedlog nije odgovarao?

Jasno je da smanjenje broja saborskih zastupnika, kao i sve druge promjene koje predlaže GI Narod odlučuje, ne bi odgovarale upravo onima koji su narodu ukrali referendum – velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a. Kada bi im bilo koja od predloženih mjera odgovarala, zasigurno premijer Plenković ne bi zloupotrebljavao svoj položaj koristeći se protudemokratskim metodama kako bi se spriječio referendum.

 

Izvor: narod.hr

Foto: Fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža