U ime obitelji

Lovrić: Upozorio sam Tomaševića da krši Statut Zagreba, zakone i Ustav retrogradnim ukidanjem mjere

Lovrić: Upozorio sam Tomaševića da krši Statut Zagreba, zakone i Ustav retrogradnim ukidanjem mjere

Gost emisije “55 minuta kod Željke Markić” bio je Ivica Lovrić. Pročelnik ureda za odgoj i obrazovanje Grada Zagreba od 2009. Lovrić je dao ostavku na mjesto pročelnika 2021., dan prije nego je novi gradonačelnik preuzeo vlast. Ivica Lovrić je automatizmom ostao na funkciji savjetnika Tomislava Tomaševića. U emisiji je govorio o uvođenju mjere roditelj odgojitelj 2016., njezinim odličnim demografskim učincima, zašto, zašto tvrdi da je ukidanje mjere roditelj odgojitelj protivno Statutu Zagreba, zakonu i Ustavu, sluša li gradonačelnik njegove savjete te koliko bi milijuna europskog novca Zagreb mogao izgubiti zbog “nečinjenja”.

> UiO: Ministar Malenica dužan je zaštititi građane od samovolje zagrebačkog šerifa Tomaševića

> Ivica Lovrić za Narod.hr: ‘Tomašević se kiti tuđim perjem, želi smanjiti broj novorođenčadi i uvesti novu ideologiju’

Ivica Lovrić o Tomaševićevom retrogradnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj

Ukidanje ove mjere direktan je udar na obitelji i na pronatalitetnu politiku. Rezultirat će negativnim pronatalitetnim efektom. Nakon provođenja ove odluke mnogi će odustati od proširivanja obitelji, čak i oni koji nisu korisnici mjere roditelj odgojitelj.

Javno sam pozvao gradonačelnika da ne provodi takvu odluku. Jer je retrogradno ukidanje mjere štetno i protuzakonito. Takvo ukidanje je u suprotnosti sa statutom grada Zagreba, sa zakonom i sa Ustavom Republike Hrvatske.

Lovrić i GI „U djeci je budućnost“ predali zahtjev za ocjenu zakonitosti Visokom upravnom sudu

Nakon što je Tomaševićeva gradska skupština donijela odluku o de facto ukidanju mjere roditelj odgojitelj 9. 12. 2021. preostalo je jedino da se zatraži pravni lijekPrivatno sam angažirao odvjetnicu i javno obavijestio roditelje koji se žele uključiti u pravnu bitku putem Visokog upravnog suda da to i učine. Preuzeo sam sve troškove. Dio roditelja je dostavio punomoć odvjetnici.

U ponedjeljak, 10. siječnja je više od 300 roditelja predalo skupni zahtjev sudu da poništi Tomaševićevu odluku. Prema upravnom sudu idu razne udruge, ali i pojedinci. Smatram da je to dobar način za uspješnu borbu.

Tijekom predizborne kampanje gradonačelnik je više puta rekao kako neće ukidati mjeru za aktualne korisnike. Najavio je da će mjeru preispitati. A ukidanje mjere je spominjao samo za nove potencijalne korisnike.

Svaka druga obitelj korisnika – u mjeri je dobila još jedno, četvrto i/ili daljnje dijete

Uvođenjem mjere roditelj-odgojitelj kroz samo 5 godina rođeno je 30% više treće i sljedeće djece u Zagrebu. I to u situaciji u kojoj su 2 od tih 5 godina bile u koroni, a Zagreb je pretrpio potres. Nakon stjecanja prava na mjeru u svako drugoj obitelji je rođeno najmanje još jedno dijete više.

O obnovi škola i vrtića u Zagrebu, nakon potresa

Obećanja gradonačelnika vezana za obnovu škola i dječjih vrtića smatram obećanjem poput onoga da neće ukidati mjeru roditelj odgojitelj za one koji je već koriste. Gradonačelnik je obećavao da će obnoviti oštećene objekte te sagraditi nove škole. Novoj gradskoj vlasti je ostavljeno jako puno projekata vezanih za obnove škola i dječjih vrtića te za novogradnju. Jedan dio pripremljenih projekata vjerujem da će izvršiti, ali ne vjerujem da će pokretati nove projekte.

Započete projekte izgradnje/obnove škola i vrtića Tomašević koči, zaustavlja i poskupljuje

Za izgradnju nove škole ili dječjeg vrtića najviše vremena odlazi na pripremu, na traženje zemljišta, kupnju, projektiranje, nabavljanje potrebne dokumentacije, raspisivanje natječaja. Na žalost, projekte koje smo mi započeli, Tomaševićeva vlast koči, zaustavlja i poskupljuje.

U Zagrebu je u potresu oštećeno 175 škola i dječjih vrtića. Nakon pregleda napravili smo selekciju. Čak 162 objekta uspjeli smo osposobiti za prihvat učenika u roku od 6 mjeseci nakon potresa. U tim objektima nije bila oštećena statika. 13 najteže oštećenih objekata je zahtijevalo kompletnu obnovu. U 12 objekata smo obavili prve faze radova, zaštitili smo ih od daljnjeg urušavanja, oštećenja, izradili projektnu dokumentaciju, otvorili natječaje za radove i ugovorili ih. Na posljednjem projektu koji zahtijeva kompletno rušenje, Plesnoj školi, projektiranje je u tijeku.

A sada je završena je obnova samo jednog objekta od njih 12. Obnovljena je OŠ Miroslava Krleže. Završetak obnove bio je predviđen za rujan 2021., a radovi su završeni u u prosincu.

Po dolasku gradonačelnika na vlast poslao sam mu mail u kojem sam mu napisao faze obnove u kojima se nalazi pojedini objekt i predviđene rokove. Smatram da projekti nisu dovršeni zbog nesnalažljivosti aktualne vlasti.

EU bespovratna sredstva propast će ako se radovi ne završe i plate do 6. mjeseca

Rok za povlačenje sredstava iz fonda solidarnosti ističe 17. lipnja 2022. Do toga datuma radovi na svih 13 objekata moraju biti dovršeni i plaćeni kako bi se mogla dobiti bespovratna sredstva za svaki projekt.

Gradonačelnik nije razumio važnost poštivanja zadanog roka i kakve su posljedice ako se ne ispoštuje. Bio sam slobodan i kontaktirao gradonačelnika te mu objasnio zašto je važno ispoštovati zadani rok. Ako se ne ispoštuje, grad Zagreb neće dobiti novac za obnovu. Primjećujem da gradonačelnik sada poziva vladu da u Bruxelles-u izlobira produžetak roka za povlačenje sredstava jer je postao svjestan da se radovi na svih 13 objekata neće dovršiti do lipnja. Naposljetku će i svi radovi biti skuplji jer je sve dogovoreno prije 7 mjeseci, ali se građevinski radovi ne provode.

Emisiju pogledajte u cijelosti:

Želite se pretplatiti (besplatno) na kanal?

Ako želite pratiti podcast “55 minuta kod Željke Markić” i dobivati obavijesti o novim objavama možete se pretplatiti na kanal.

Koraci za aktiviranje (besplatne) pretplate:

1.Prijavite se na YouTube na računalu.
2. Otvorite videozapis na kanalu na koji se želite pretplatiti.
3. Ispod playera videozapisa kliknite Pretplati me(Subscribe)

lovrić

Kad se pretplatite na kanal, svi novi videozapisi koje taj kanal objavi prikazat će se u vašem feedu Pretplate i dobivat ćete obavijesti kad kanal na koji ste pretplaćeni objavi novi sadržaj.

Svaka pretplata na kanalu na Youtubeu je automatski besplatna.

Na feedu pretplata koji je dostupan na mobilnim uređajima i računalima prikazuju se svi videozapisi nedavno preneseni na kanale na koje ste pretplaćeni.

Ako želite dobivati sve obavijesti s kanala na koji ste pretplaćeni, dodirnite zvonce za obavijest

Zvonce će se tada promijeniti u zvonce koje zvonii tako pokazati da ste odabrali sve obavijesti.

lovrić

Izvor: narod.hr