Kuba: uhićeni jer su podučavali svoju djecu kod kuće i željeli slobodu dati im obrazovanje koje su sami odabrali
31. ožujka 2017.

Kubanske su vlasti uhitile pastora Ramóna Rigala i njegovu suprugu Adyu. Njihov zločin? Podučavali su svoju djecu kod kuće.

Ramón i Adya odlučili su podučavati svoju djecu kod kuće jer su im željeli pružiti bolje obrazovanje. „Željeli smo imati slobodu pružiti svojoj djeci obrazovanje koje smo mi, roditelji, odabrali,” objasnio je Ramón. „Kako stoji u stavku 3 članka 26 Opće deklaracije o ljudskim pravima, svaki roditelj ima pravo pružiti svojoj djeci obrazovanje koje odabere.”

“Vlasti su nam prijetile… zatvorom i odvajanjem od naše djece ako nastavimo [s podučavanjem kod kuće],” rekao je Ramón.
“Nekoliko sam se puta obratio vlastima kako bismo pronašli mirno rješenje mog problema,” dodao je. “Spomenuo sam mogućnost podučavanja djece kod kuće pod nadzorom vlasti. Rečeno mi je da, kada bih to učinio, bismo moja žena i ja dospjeli u zatvor, a djeca bi nam bila oduzeta.”

Ramón i Adya službeno su uhićeni u 20:15 sati 21. veljače, pod optužbom da su „djelovali protivno normalnom razvoju maloljetnika” te su zadržani u pritvoru čitavog tog dana i sljedećeg dana. Oboje se roditelja sada moraju osobno javiti policiji svakog tjedna do svog suđenja.

Ramón bi želio ostati na Kubi kao pastor svoje kongregacije, ali nije čudo da su on i njegova supruga izrazili želju da potraže utočište u zemlji koja bi poštivala njihova prava da obrazuju svoju djecu.

Stavak 3 članka 26 Opće deklaracije o ljudskim pravima glasi: „Roditelji imaju pravo prvenstva u izboru vrste obrazovanja za svoju djecu.“ Način na koji se na Kubi postupa s Rigalovima predstavlja kršenje ljudskih prava te je Udruga za zakonsku zaštitu školovanja kod kuće (engl. Home School Legal Defense Association, HSLDA) pokrenula peticiju kojom se, preko kubanskog veleposlanstva u Washingtonu, od kubanske vlade zahtijeva da poštuje pravo roditelja da obrazuju svoju djecu kod kuće.

*autor: Caroline Craddock, CitizenGO

Izvor: narod.hr/ CitizenGO

Foto: thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža