Krešimir Planinić za Slobodnu Dalmaciju: Pet razloga zašto sam ZA referendumske promjene izbornog sustava inicijative U ime obitelji
28. rujna 2014.

ZA preferencijalno glasanje koje bi se uvelo, ako građani tako odluče, jer bismo mogli zaokruživati kandidate za Hrvatski sabor imenom i prezimenom. Tada nije značajno tko je od članova stranke koliko dobar s predsjednikom stranke, već koliko pojedini političar dobiva glasova birača. Time bi se, osim poboljšanja izbora, demokratizirale i same političke stranke. Građani su već prepoznali taj preferencijalni model glasanja kao dobar i učinkovit kroz izbore za Europski parlament (78,5% birača je koristilo mogućnost odabira određene osobe na kandidacijskoj listi). Ovakvim načinom izbora odgovornost saborskih zastupnika bila bi okrenuta više prema narodu, a narod traži sposobne.

ZA promjene kroz Ustav i tako stati uz bok europskim demokratskim državama (njih 19) koji izborni sustav imaju, više ili manje određen, u tom najvišem pravnom aktu zemlje. Usto, tako bi promjene zaživjele od prvih sljedećih parlamentarnih izbora, jer izbjegavanje političkih kasti da odrede poštenije i pravednije izbore gledamo već dugi niz godina.

ZA snižavanje izbornog praga na 3%  kako bismo prvenstveno umanjili broj izgubljenih glasova birača (preko 25% – 2011.). I ZA izborne jedinice (najmanje 20 zastupnika) s jednakom težinom glasa, što u zajedništvu s načelom zabrane zajedničkih kandidacijskih listi (identičan primjer u Ustavu Norveške te u izbornom zakonu Njemačke) i eliminiranjem neaktivnih političkih stranaka (skupljanje 3000 potpisa) čini boljim izborni sustav.  Time ne bi u Sabor ušlo više političkih stranaka, već bi se upravo spriječilo da tzv. male stranke, koje ni ne prelaze izborni prag, uz popularniju veću stranku dobivaju zastupničke mandate. Tako ćemo znati koliko biračko tijelo stoji iza koje političke stranke i svi će imati jednaku šansu.

ZA elektroničko i dopisno glasanje (prisutno od Australije, Kanade, Estonije, Njemačke, Švicarske itd.) – da se dokine diskriminacija državljana RH s prebivalištem izvan zemlje a ujedno olakša glasanje svima. Na taj način se možemo nadati i većoj izlaznosti na izborima.

ZA poticanje građana da ne gube nadu i da kroz referendumsko izjašnjavanje budu korektiv trenutačnim predstavnicima javne vlasti. Ovom inicijativom se na bolje uređuju najvažniji politički izbori u Hrvatskoj, a koji posljedično dovode do odabira ljudi koji naredne četiri godine donose važne odluke/zakone za naš narod. Zato volonteri diljem Lijepe naše daju svoje vrijeme i dobru volju, te i iz tog razloga pozivamo sve građane ove zemlje da potpišu za raspisivanje referenduma pod geslom „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“!

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža