Krešimir Planinić u Hrvatskoj uživo: građanska inicijativa želi model referenduma ne zato jer je bolji, već zato jer se ne vide promjene
9. rujna 2014.

Voditelj pravnoga tima građanske inicijative „U ime obitelji“ i član Organizacijskoga odbora Krešimir Planinić, izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić te predsjednik Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin govorili su o promjenama izbornog zakona u jučerašnjoj HRT-ovoj emisiji “Hrvatska Uživo”.

Krešimir Planinić kazao je da građanska inicijativa želi model referenduma ne zato jer je bolji, već zato jer se ne vide promjene.

“Već smo dugi niz godina suočeni s lošim odlukama koje nas prate i izazivaju posljedice kao što je spora gradnja kuća u Gunji ili nepostojanje asistenta u nastavi – to je sve što građane brine, a ono što je jedino moguće u tom slučaju je da referendum bude korektiv”, istaknuo je Planinić.

Dodao je kako europski primjeri pokazuju da je promjena izbornog zakona referendumom moguća i da se građani aktivno mogu uključiti. “Ono što je nepravilno je da dugi niz godina imamo loše i nepravedno izborno zakonodavstvo jer nas ne zastupaju sposobni ljudi i mi ne možemo birati zastupnike imenom i prezimenom”, rekao je Planinić te napomenuo da se građanska inicijativa zalaže za društvenu pravednost.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić istaknuo je kako se GONG zalaže za cjelovitiju izmjenu izbornog zakonodavstva saborskom procedurom te kako ohrabruje izjava predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke da “vrata nisu zatvorena i da postoji mogućnost da se promijeni izborno zakonodavstvo”.

“Prijašnje vlade su zapostavljale izborno zakonodavstvo i tu vlada nered. No, imamo saborske zastupnike koji su plaćeni da rade taj posao, a kroz saborsku proceduru se mogu postići puno bolja rješenja nego na referendumu gdje postoji crno-bijela slika za ili protiv. Dio vrhova političkih stranaka mora biti svjestan da ukoliko ne promjeni izborno zakonodavstvo u smjeru većeg utjecaja birača na izborni proces u saborskoj proceduri, imat će promjene na referendumu”, napomenuo je Zelić.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin naglasio je kako je nestabilnost glavni problem referenduma. “On uzima neke stvari koje se sviđaju organizatorima iz različitih izbornih sustava – iz Njemačke uzima zabranu koaliranja, a pritom zaboravlja da je savezni ustavni sud Njemačke utvrdio da u Njemačkoj na saveznoj razini i dalje treba postojati granica od 5 posto izbornog praga kako bi se osigurala stabilnost i kako bi stranke u Njemačkoj mogle formirati vladu nakon izbora”, kazao je Grbin.

Kazao je kako se od početka SDP-ovog mandata “razgovara, radi i mijenja stvari koje se tiču izbornog zakonodavstva”. Primjerice, intervenirali smo ozbiljno u lokalne izbore , a trenutno smo u velikim promjenama referendumskog zakonodavstva, ali na onaj način kako se to treba voditi. Dakle, najavili smo promjenu, slušali rekaciju građana, u sljedećih mjesec dana pripremit ćemo tekst koji ide na javnu raspravu gdje će svatko tko će htjeti, moći utjecati na tekst, za razliku od ovoga što imamo na referendumu. Konačno, imat ćemo 2 saborska čitanja i to je način na koji se treba mijenjati izborni sustav, objasnio je Grbin.

No, glavni problem prijedloga građanske inicijative UIO je nemogućnost nadogradnje ili popravljanja – on je uzmi ili ostavi, ocijenio je Grbin te dodao kako u prijedlogu ima vrlo opasnih i nedemokratskih prijedloga, iako, kako ističe, osobno je za preferencijalno glasovanje, ali ne na način na koji je predloženo.

Planinić je dodao kako je nelogično referendum nazivati “nedemokratskim” pošto građani njime sami odlučuju tko će u Sabor, a na izjavu Zelića kako je referendum trošak, Planinić je istaknuo kako postoje praktična rješenja.

“Referendum se može spojiti s predsjedničkim izborima pa i s ovim nadolazećim referendumom o outsourcingu i autocestama itd.”, rekao je Planinić.

“Pozivam sve građane da sudjeluju u aktivnoj demokraciji i da od 21. rujna do 5. listopada potpišu za raspisivanje referenduma jer je očigledno da promjena neće biti. Osim najava, priča da smo mi nešto predložili – mi želimo promjene sada, odnosno od prvih parlamentarnih izbora”, zaključio je Planinić.

Izvor: narod.hr/hrt

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža