Krešimir Planinić: Novim zakonskim prijedlogom o referendumu vlast i dalje pokazuje nepovjerenje prema građanima
28. srpnja 2015.

Nakon što je klub zastupnika SDP-a u saborsku proceduru uputio konačni tekst novog zakona o referendumu, u kojem su odustali od ideje da se potpisi za referendumske inicijative mogu prikupljati isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani, komentar nam je dao pravni savjetnik GI U ime obitelji odvjetnik Krešimir Planinić.

Novost u ovom prijedlogu zakona je sam postupak u proceduri prikupljanja potpisa. Potpisi će se moći prikupljati na ulicama i trgovima, umjesto prvotnog prijedloga da se mogu prikupljati samo u uredima državne uprave. Međutim, svako jutro, potpisi prikupljeni prošloga dana morat će se odnijeti u ured državne uprave.

Ovo zakonsko rješenje je, istina, bolje od onog prvog, ali prijedlog o svakodnevnom nošenju u ured državne uprave je nepraktičan i neživotan, prvenstveno zbog troškova.

Ali, mora se uložiti dodatan napor i, što je još važnije, i dalje se iskazuje temeljno nepovjerenje prema organizacijskim odborima koji organiziraju referendumsku inicijativu, zaključio je Planinić.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža