U ime obitelji

Krešimir Planinić: Novim zakonskim prijedlogom o referendumu vlast i dalje pokazuje nepovjerenje prema građanima

Krešimir Planinić: Novim zakonskim prijedlogom o referendumu vlast i dalje pokazuje nepovjerenje prema građanima

Nakon što je klub zastupnika SDP-a u saborsku proceduru uputio konačni tekst novog zakona o referendumu, u kojem su odustali od ideje da se potpisi za referendumske inicijative mogu prikupljati isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani, komentar nam je dao pravni savjetnik GI U ime obitelji odvjetnik Krešimir Planinić.

Novost u ovom prijedlogu zakona je sam postupak u proceduri prikupljanja potpisa. Potpisi će se moći prikupljati na ulicama i trgovima, umjesto prvotnog prijedloga da se mogu prikupljati samo u uredima državne uprave. Međutim, svako jutro, potpisi prikupljeni prošloga dana morat će se odnijeti u ured državne uprave.

Ovo zakonsko rješenje je, istina, bolje od onog prvog, ali prijedlog o svakodnevnom nošenju u ured državne uprave je nepraktičan i neživotan, prvenstveno zbog troškova.

Ali, mora se uložiti dodatan napor i, što je još važnije, i dalje se iskazuje temeljno nepovjerenje prema organizacijskim odborima koji organiziraju referendumsku inicijativu, zaključio je Planinić.

Izvor: narod.hr