Krešimir Planinić: Kao što treba zabraniti U, tako treba zabraniti i srp, čekić i zvijezdu Piše: Tomislav Kujundžija – 15. prosinca 2016. u 21:5718
16. prosinca 2016.

U sinoćnjem izdanju HRT-ove emisije Otvoreno raspravljalo se i o zvijezdi petokraki, odnosno treba li ju zabraniti.

Dražen Bošnjaković je rekao kako je ona do 1945. bila simbol antifašizma, ali je poslije itekako bila simbol neželjenih stvari koje su se događale – poput progona neistomišljenika. Arsen Bauk smatra da u Hrvatskoj postoje mjesta gdje je taj simbol neprimjeren, a to je tamo gdje su pod tim znakom počinjeni zločini. „Nema sumnje da je riječ je o znamenju međunarodnog radničkog pokreta i niza pokreta koji nisu totalitarni,“ rekao je Milorad Pupovac. Smatra da je značenje petokrake mnogo šire od onih pokreta koji su bili totalitarni i zločinački.

Mađarska je zakonom zabranila isticanje petokrake, ali Europski sud za ljudska prava poništio je takvu presudu nakon što se aktivist osuđen zbog nošenja crvene zvijezde na skupu u Budimpešti požalio tom Sudu.

Sud je u srpnju 2008. zaključio da je riječ o kršenju slobode izražavanja. Obrazlažući tu odluku, sud je priznao da su kršenja ljudskih prava u komunizmu diskreditirala petokraku. Upozorio je, međutim, da se sloboda izražavanja može ograničiti samo u “posebnim, jasno definiranim okolnostima”.

Upravo tako ovu temu nam je komentirao član Upravnog odbora udruge U ime obitelji Krešimir Planinić.

„U mnogim europski zemljama postoje zakoni po kojima je kazneno ili prekršajno djelo nijekati holokaust ili isticati komunistička obilježja što mislim da je ispravno, jer je to isto jedan totalitarni režim,“ rekao je Planinić.

„Kao što treba U zabraniti tako treba zabraniti i srp, čekić i zvijezdu. Kako i na koji način pogoditi izričaj – to je do zakonodavca i zakonopisca. Samo to treba spretno izregulirati da se zna da je npr. isticanje zvijezde u situaciji kada je 25. svibnja u Kumrovcu – gdje se hvali i veliča Tita, koji je bio čelnik totalitarnog sustava – isto kao da stavite U i veličate Antu Pavelića… Dakle samo taj smjer treba ispravno pogoditi u zakonodavnom smislu“, zaključuje Planinić.

 Izvor: narod.hr/hrt
Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža