U ime obitelji

Kontroverze ovogodišnje dodjele Oscara: Sramežljivo o Ukrajini, glumci bez zaštitnih maski i pjesmica “gay, gay, gay…”

Kontroverze ovogodišnje dodjele Oscara: Sramežljivo o Ukrajini, glumci bez zaštitnih maski i pjesmica “gay, gay, gay…”

Ovogodišnja 94. dodjela najprestižnije filmske nagrade – Oscar, ponovno je bila politički poligon. Na stranu tko je što obukao i tko je s kime došao, rat u Ukrajini obilježio je ovogodišnju dodjelu u političkom smislu. Naime, iako se holivudski glumci inače trude iskazivati “vrline” koje se poklapaju s ljevičarskim sustavom vrijednosti (u suprotnom su  suočeni s onim što se naziva “kultura otkazivanja”), poprilično su sramežljivo odali počast ukrajinskoj borbi protiv ruske agresije.

Vrijedi i napomenuti da je ovo bila prva svečana dodjela Oscara u punom opsegu od početka pandemije koronavirusa. Holivudske zvijezde uživale su na dodjeli bez zaštitnih maski, iako u školskom okrugu Los Angelesa čak predškolarci moraju nositi zaštitne maske u zatvorenom prostoru.

Da ne bi bilo bez omiljene teme holivudskih prvoboraca, tri su glumice, koje su na pozornici bile u svojstvu prezenterica, posebno pozdravile Floridu i zapjevale: Gay, gay, gay, gay…

Oscar: Holivudske zvijezde i Ukrajina 

No počnimo od Ukrajine. Organizatori Oscara pozvali su okupljene da minutom šutnje podrže Ukrajinu. Pojedini su glumci na diskretan način već na crvenom tepihu iskazali svoju solidarnost.

Da bi bili u tijeku, izdvojili su prigodno i jednu glumicu s ukrajinskim korijenima – Milu Kunis. Ona je u izjavi spomenula “trenutačna događanja u svijetu” ne spominjući Ukrajinu ni Rusiju. Ovaj pristup u rukavicama nije dobro sjeo mnogim komentatorima na društvenim mrežama koji smatraju da Kunis nije bilo dopušteno spominjanje Ukrajine.

Moralizatori na društvenim mrežama kritizirali su i činjenicu da je ovogodišnja tzv. vrećica s poklonima za uzvanike na dodjeli Oscara teška oko 140 tisuća dolara, te da se taj novac mogao iskoristiti za pomoć Ukrajincima.

Najdalje u kritikama išao je oskarovac Sean Penn koji je umjesto na dodjeli u Hollywoodu, bio u Poljskoj gdje je pomagao ukrajinskim izbjeglicama.

On je pozvao na bojkot dodjele Oscara ako organizatori ne pozovu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se obrati putem videolinka. Čak je kazao da će ako do toga ne dođe, sam rastaliti svoju prethodno dobivenu statu Oscara.

Zvijezde bez zaštitnih maski, predškolarci sa zaštitnim maskama

Osim insceniranog incidenta između Willa Smitha i Chrisa Rocka koji je očito trebao poslužiti da digne gledanost dodjele s obzirom na to da je ona ove godine bila niža nego prijašnjih godina, zanimljiv je detalj koji su zamijetili neovisni američki mediji poput Breitbarta.

Naime, holivudske zvijezde nisu morale nositi zaštitne maske, dok je u isto vrijeme u Los Angelesu na snazi obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru za predškolsku djecu.

Policija u Los Angelesu ističe da Chris Rock nije prijavio Smitha za napad. Ni Akademija se još nije izjasnila o sankcijama Willu Smithu.

Smith se u govoru ispričao Akademiji zbog ovog “incidenta”.

“Želio bih se ispričati Akademiji. Želio bih se ispričati i svim kolegama. Zbog ljubavi radiš lude stvari”, rekao je Smith za vrijeme govora i dodao kako se samo treba na sve nasmijati i praviti se da je sve u redu.

Gay, gay, gay…

Da Oscari ne bi prošli bez politike i guranja LGTB agende, pobrinule su se na samom početku ceremonije tri voditeljice – glumice i komičarke Amy Schumer, Wanda Sykes i Regina Hall.

> LGBT aktivisti pritišću Disney jer se nije dovoljno protivio zakonu koji zabranjuje provođenje LGBT agende nad djecom

“Za vas na Floridi, imat ćemo gay večer”, kazale su igrajući se riječima s obzirom na to da pridjev “gay” znači i veseo. No, ove zabavljačice od kojih je jedna u braku sa ženom, mislile su na činjenicu da je Senat na Floridi nedavno usvojio zakon o zabrani poučavanja o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od vrtića do trećeg razreda. Tim je zakonom onemogućena LGBT agenda, aktivizam i rodna ideologija nad djecom od četiri do osam godina o čemu je portal Narod.hr ranije pisao.

Tome su se očekivano usprotivili demokrati koji na Floridi imaju manjinu u Senatu, a svojevrsni simbol njihova neslaganja s ovim potezom je i javno pjevanje pjesmice “Gay, gay, gay…”.

Stoga su i tri spomenute komičarke i voditeljice dodjele Oscara, na pozornici dale podršku demokratima na Floridi koji se protive limitiranju “gender” indoktrinacije djece od najranije dobi.

Izvor: narod.hr